Life&style

Evo što crveno voće i povrće radi tvom tijelu

Tržnice su pune jagoda, trešanja, rajčica... Započela je sezona crvenog voća i povrća, koje nas, osim upadljive boje i zamamnog okusa, privlači i brojnim tvarima koje su nevjerojatno korisne za naš organizam

Sigurno obožavaš trešnje, jagode, maline, ali i povrće poput rajčice i to je odlična vijest. Tržnice i trgovine sada su pune ovosezonskih crvenih plodova, a ti što češće uživaj u njima jer imaju iznimne blagodati na tvoj organizam.

 

Jagode
Među najpopularnijim crvenim voćem svakako su jagode. Sadrže mnogo folne kiseline koja je osobito važna ženama koje planiraju trudnoću - smanjuje rizik od pobačaja i nekih urođenih poremećaja kod djeteta. Vitamin C obično povezujemo s agrumima, ali  jagode su jednako dobar izvor - osam manjih jagoda sadrži više vitamina C od jedne naranče. Jagode također snižavaju loš (LDL) kolesterol i pridonose zdravlju srca. Sezona im ne traje dugo, ali osim svježih, mogu se kupiti i smrznute jagode, iako bi trebalo pripaziti da u njima nema dodanog šećera. 

 | Autor: Instagram Instagram


Crvena paprika
Crvene paprike su također prava bomba vitamina C. No, ne sadrže samo vitamin C već i vitamin A koji je također izuzetno važan za zdravlje kostiju, zuba i kože. Ljute papričice sadrže kapsaicin, koji im daje ljutinu, ali i smanjuje upale, ublažava simptome artritisa i olakšava glavobolje. 


Trešnje
Trešnje svoju privlačnu boju duguju antocijaninu, snažnom antioksidansu koji ima blagotvorni učinak na krvožilni sustav. Osim antocijanina, trešnje sadrže melatonin koji pomaže protiv nesanice. Dovoljno je pojesti oko sedam trešanja dnevno kako bismo bolje spavali. Koža trešanja sadrži mnogo vlakana koja pomažu u probavi i smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Sezona trešanja nije duga, ali sušene trešnje su dostupne cijele godine i odličan su dodatak zobenim pahuljicama.

 | Autor:
Rajčice
Svako ljeto je obilježeno rajčicama koje osim privlačne jarkocrvene boje kriju brojne tvari važne za zdravlje organizma. Najpoznatiji je likopen, snažan antioksidans koji je koristan u borbi protiv raka dojke i u očuvanja zdravlja srca. Učinak likopena se pojačava kuhanjem, tako da osim sirove rajčice treba konzumirati i kuhana jela koja sadrže rajčicu ili umak od rajčice. Osim likopena, rajčice sadrže dosta kalija, koji pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka. Sadrže i vitamin B6 koji je neophodan za zdravu kosu, oči i jetru, a pomaže i zdravlju živčanog sustava. 

 | Autor: Instagram Instagram
Maline
Maline sadrže mnogo vlakana koja smanjuju razinu lošeg kolesterola i osiguravaju dobru probavu. Antioksidans resveratrol usporava starenje, a elagitanin se smatra korisnim u sprječavanju raka vrata maternice. Elagitanin također pomaže u obnovi mišića te jača imunitet. Maline su također lako dostupne u smrznutom obbliku, ali kao i kod jagoda, treba birati one bez dodanog šećera. 

 | Autor: Instagram Instagram
Lubenica

Sočne lubenice su poput rajčica izvrstan izvor likopena. Smanjuju rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzrok sljepoće u razvijenim zemljama. Pomažu u očuvanju zdravlja krvnih žila i smanjuju rizik od moždanog udara. Lubenice sadrže vrlo malo kalorija, ali mnogo kalija i magnezija te su izvrsno osvježenje u vrućim ljetnim danima. 

 | Autor:

 

Photo: Instagram

Komentari 0