Life&style

Eton mess: Donosimo priču o slavnoj 'neurednoj' slastici, a imamo i recept

  • U tradicionalnom obliku Eton mess se sastoji od mješavine razlomljenih komada meringe, tučenog vrhnja i jagoda
  • Ova slastica ime je dobila po prestižnoj privatnoj školi za dječake Eton College i engleskoj riječi 'mess' što znači nered
  • Donosimo ti priču i recept za ovaj 'neuredni', ali slasni desert

Mnoštvo je priča o nastanku deserta Eton mess, zasigurno najpoznatije engleske i britanske slatke kreacije. No iako se radi samo o zabavnim pripovijestima, a ne činjenicama, one su ovu ukusnu gastro izmišljotinu obavile velom šarma. U tradicionalnom obliku Eton mess se sastoji od mješavine razlomljenih komada meringe, tučenog vrhnja i jagoda, dok je ime dobilo po prestižnoj privatnoj školi za dječake Eton College i engleskoj riječi mess što znači nered.

Još jedan desert koji je nastao kao "sretna nesreća"

Prema najpoznatijoj priči Eton mess je nastao sasvim slučajno na kampusu spomenutog elitnog collegea negdje 1920-ih godina. Tijekom godišnje utakmice kriketa koja se održavala upravo između polaznika ove škole te tima iz Harrow School, u jednoj od pripremljenih košara za piknik nalazila se torta Pavlova, slavna delicija od meringe, tučenog vrhnja i jagoda. Jedan labrador koji se našao u blizini, u uzbuđenju je slučajno sjeo na košaru zgnječivši desert. Ta nezgoda nije omela dječake koji su sakupili razmrvljene komade slastice, stavili ih u zdjelice i tako pojeli.

 | Author: Shutterstock Eton College foto: Shutterstock

No koliko god ova priča bila zabavna, u prilog joj ne ide činjenica da se Eton mess spominje još 1896. godine. Tada je povjesničar Arthur Beavan napisao kako se taj desert poslužio tri godine ranije na kraljevskoj vrtnoj zabavi kojoj su prisustvovali kraljica Victoria, njezin unuk George (kasnije kralj George V) te njegova zaručnica, princeza Mary of Teck, buduća kraljica i baka sadašnje britanske kraljice Elizabethe II.. Autor tako navodi da je na zabavi poslužen „Eton Mess aux Fraises“ (na francuskom „Eton mess sa jagodama“). Ipak, poveznica Eton Collegea, kriketa i ovog deserta je točna jer je Eton mess uistinu poslužen 1920-godina tijekom ranije spomenute utakmice, postavši s vremenom slatkim zaštitnim znakom tog događanja tijekom kojeg se poslužuje svake godine.

Riječ mess u nazivu isto tako može imati više značenja. Prema nekim tumačenjima ta engleska riječ za nered je samo referenca na neuredni izgled deserta, dok je drugo objašnjenje da riječ dolazi od latinskog „missum“ što bi se moglo prevesti kao „porcija hrane“. Treće tumačenje kaže da se ta riječ odnosi na desert koji se iz jedne zdjele poslužuje svima.

Kako je imenom asocijacija na ekskluzivni college, a izgledom na zbrku i disfunkcionalnost, zanimljivo je da su naziv ovog deserta često upotrebljavali politički komentatori kao metaforu za Konzervativnu stranku i sukobe unutar iste, upravo zato jer su njeni članovi u većini slučajeva bili polaznici Eton Collegea.

Postoji nekoliko inačica Eton messa

Do 1920-ih godina, The Times piše o bezbroj varijanti Eton messa, a tijekom 1930-ih služio se i u prodavaonici na kampusu Eton Collegea. Isti desert se radi i u Harrow School pod nazivom Harrow mess, dok je Lancing mess inačica Lancing Collegea u Sussexu koja se umjesto s jagodama priprema s komadima banane. S druge strane, Clare College Sveučilišta u Cambridgeu tvrdi da je njihov Clare College Mush, koji uz tučeno vrhnje sadrži i jogurt, makar prema pisanju Sare Paston-Williams, autorice knjige „Traditional Puddings“, originalni recept ove tradicionalne slastice.

Knjiga „The Oxford Companion to Sugar and Sweets“ navodi da je varijanta Eton messa poslužena upravo s jagodama i bananama, ali sa sladoledom ili šlagom. Također je poslužena tijekom konjskih utrka Royal Ascot 1935. godine.

 | Author: Shutterstock I dok su jagode najčešći odabir, može se koristiti bilo koje bobičasto voće, ali gastro avanturisti se neće ustručavati upotrijebiti i ananas, pasifloru, mango, te čak šljive, marelice i breskve foto: Shutterstock

U svakom slučaju, ovaj se desert može raditi sa različitim voćem. Jagode su najčešći odabir, ali može se koristiti bilo koje bobičasto voće, a gastro avanturisti se neće ustručavati upotrijebiti i ananas, pasifloru, mango te čak šljive, marelice i breskve. Lagan, prozračan i osvježavajući, idealna je slastica za konzumaciju „al fresco“.

I dok je povijest Eton messa jednako zbrkana poput njegovog izgleda, činjenica ostaje da se u više od stoljeća etablirao kao najpopularnija engleska slastica. U svojoj tradicionalnoj varijanti s jagodama, Eton mess je izdržao test vremena te je i dalje rado pripreman desert koji idealno utjelovljuje ljeto.

Eton mess recept za 6 osoba

Sastojci:

  • 175 g šećera
  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 1 mahuna vanilije, očišćenih sjemenki
  • 500 g jagoda, odstranjenih peteljki i narezanih
  • 500 ml punomasnog vrhnja, dobro rashlađenog
  • 1 jušna žlica šećera u prahu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 110 ˚ C, a dva lima za pečenje obložite masnim papirom.
  2. U veliku zdjelu stavite bjelanjke i prstohvat soli te lagano tucite pjenjačom (ili koristite električni mikser). Dok se smjesa tuče, postepeno dodavajte šećer i tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  3. Špatulom smjesu raširite na pripremljenim limovima za pečenje. Ne mora biti savršenog oblika jer će se dobivena meringa kasnije ionako lomiti.
  4. Limove stavite u pećnicu dok se meringa ne stvrdne i ne postane hrskava. Ovo može potrajati oko sat i 15 minuta. Kad je gotova, izvadite ju iz peći i ostavite da se ohladi.
  5. Vrhnje stavite u električni mikser i lagano tucite. Po želji dodajte mahunu vanilije i šećer u prahu.
  6. Razmrvite većinu meringu na komade veličine zalogaja i lagano ih pomiješajte sa tučenim vrhnjem dok se sve ne prožme, a komadi meringe zadrže svoj oblik. Dodajte polovicu jagoda i lagano pomiješajte.
  7. U zdjelice ili koktel čaše prvo stavite sloj dobivene mješavine, a potom pospite preostalim jagodama i ostatkom razmrvljene meringe. Odmah poslužite.
     

Ovaj članak izvorno je objavljen na portalu missGASTRO

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Nice kolač