Life&style

Endometrioza: 7 simptoma koje ne smiješ zanemariti

Grčevi i preduga menstruacija? Mnoge od nas na to samo odmahuju rukom kao da je to normalna pojava, ali moguće je da su to znakovi neugodne bolesti koja pogađa do 10 posto žena u reproduktivnoj dobi

Endometrioza je bolest u kojoj se endometrij - tkivo koje inače oblaže unutrašnjost maternice - širi izvan maternice na susjedne organe kao što su jajovodi, mokraćni mjehur ili crijeva, a svakog mjeseca kod menstruacije dolazi do upale pa i oteklina toga tkiva. Neki liječnici opisuju endometriozu kao “ratno stanje”, a ako se ne liječi, bolest prerasta u ozbiljan problem koji će pratiti ženu tijekom cijelog reproduktivnog razdoblja života.

Endometriozu, nažalost, nije uvijek lako dijagnosticirati jer neki od simptoma mogu upućivati i na druge poremećaje kao što su sindrom iritabilnog debelog crijeva, zdjelična upalna bolest ili predmenstrualni sindrom. Osim toga, dok neke žene pate od vrlo izraženih i bolnih simptoma, mnoge druge ih uopće nemaju ili su tako blagi da ih ne uzimaju ozbiljno.

U svakom slučaju, ako primijetiš bilo koji znak endometrioze, najpametnije je da zakažeš pregled kod ginekologa koji će ti pomoći; bolest može biti vrlo neugodna, ali u najvećem broju slučajeva uspješno se liječi.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Bolna menstruacija

Grčevi koji se ne smiruju čak ni nakon što se nakljukaš tabletama protiv bolova jedan su od najprepoznatljivijih simptoma endometrioze. Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu se javiti nekoliko dana prije menstruacije i trajati do kraja, a mogu biti tako snažni da ne možeš na posao ili u školu.

Obilata menstruacija

Endometrioza ne uzrokuje samo bolne, nego i vrlo obilate menstruacije. Ako moraš mijenjati uložak ili tampon svaki sat-dva jer će inače promočiti, a primjećuješ i ugruške krvi, moguće je da patiš od endometrioze.

Dugotrajna menstruacija

Krvarenje ne bi trebalo trajati dulje od šest dana, ali kod endometrioze to se zna rastegnuti i na više od tjedan.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Mučnina i umor

Svaka od nas osjetila je PMS - nekoliko dana umora, malo grčeva pa i blage mučnine. Sad to ustostruči i znaš što znači imati endometriozu. Bolest može izazvati trajnu mučninu, povraćanje i totalnu iscrpljenost, a sve se to još pojačava u ono vrijeme u mjesecu.

Bolni odnosi

Odmetnuti endometrij koji se proširio izvan maternice lijepi se za organe i učvršćuje ih na mjestu, i zbog toga seks postaje vrlo bolan. U ranim fazama odnos boli neposredno prije menstruacije, ali kad je bolest uznapredovala, seks je bolan neprestano, čak i prije samog odnosa, tijekom predigre, i za orgazma.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Bolna defekacija i mokrenje

Endometrij može rasti na crijevima pa nešto tako svakodnevno kao što je odlazak na zahod postaje neugodno i bolno. Simptomi su različiti, od zatvora i crijevnih grčeva do mučnina, proljeva, bola i krvarenja iz rektuma.

Možda vas zanima "Kako sam se suočila s dijagnozom raka vrata maternice" Rubrika Stars Stars

Neplodnost

Problema sa začećem ima između 30 i 40 posto žena koje boluju od endometrioze. Zapravo, mnoge žene koje nemaju simptoma bolesti doznaju da boluju od endometrioze tek kad se obrate liječniku za neplodnost.

Photo: Getty Images

Komentari 0