Life&style

Ekonomska formula mršavljenja: Da, i to postoji i evo o čemu se radi

Dva pretila ekonomista primijenila su pravila struke da u samo 18 mjeseci izgube preko 50 suvišnih kilograma; sad to možeš i ti

Kad su dva američka ekonomista iz New Yorka shvatili da su doista predebeli, odlučili su se viška kilograma riješiti pomoću zakona znanosti koju najbolje poznaju - ekonomije. Strategija se pokazala uspješnom jer su Christopher Payne i Rob Barnett, inače prijatelji i suradnici, izgubili jedan 20, a drugi čak 34 kilograma viška što ih nabacili obilatim večerama s klijentima. 
Zatim su posegnuli za još jednim ekonomskim zakonom, onim ponude i potražnje te, svjesni da je potražnja za knjigama o dijeti golema, ovih dana objavili knjigu pod naslovom “Dijeta ekonomista: iznenađujuća formula mršavljenja” kako bi svoje spoznaje podijelili s čitateljima. U knjizi se autori vrlo malo bave nutricionističkom vrijednošću hrane i kalorijama i ne daju komplicirane recepte i jelovnike. Stvar je, po njima, jednostavna: kao što država koja je u debelom dugu mora prihvatiti mjere štednje da se izvuče iz duga, i osoba koja je predebela smršavjet će samo ako se disciplinirano drži tih istih mjera, koje je u praksu pak najlakše provesti uz takozvana meta-pravila. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver
Pojam posuđen iz bihevioralne ekonomije, meta-pravilo je unaprijed postavljeno pravilo koje pokriva sve situacije. Payne i Barnett tako su si, na primjer, za pravilo postavili da za ručak radnim danom jedu samo salatu. Na taj način smanjuje se mogućnost izbora, a samim time i mogućnost prejedanja. Jelovnik se mora svesti na jedan pošten obrok dnevno, dok ostali obroci trebaju biti superjednostavni - pahuljice, juha, salata -  štoviše, dosadni, jer ne zovu drugu porciju.
Ekonomisti predlažu i još neke praktične mjere štednje: u restoranu uvijek naruči najmanju porciju, kupuj hranu online da se ne izlažeš napasti, što češće jedi kod kuće. Sve u svemu, ekonomska formula mršavljenja možda i nije tako iznenađujuća. Zapravo se može svesti na dvije riječi: jedi manje. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0