Life&style

Eateria ima novi ljetni meni. Imena jela možda će te nasmijati, ali sve na tanjuru pomno je osmišljeno

  • Eateria je predstavila novi meni, a ideja vodilja je slave se okusi juga!
  • Ne znamo što bismo prije probali s ovoga menija: sirovi kvak – tartar od patke s prepeličjim jajem, marelicom i dimljenim maslacem ili dimljeni janjeći french rack s pireom od kokica, bobom i pancetom?
  • Chef Vilim Sikavica kaže: "Određena jela inspirirana su ljudima koje volim. Primjerice, pileća farsa nastala je dok sam gledao svoju jednogodišnju nećakinju kako jede – sve je bilo šareno, razigrano i zdravo"

Eateria, zagrebački rooftop restoran koji ne volimo samo zbog hrane već i predstavio je novi ljetni meni. Chef Vilim Sikavica njime na tanjure gostiju donosi okuse juga, naravno uz sezonske namirnice. Novi meni djeluje poput ljetnog dnevnika, a svaki je sastojak obogaćen osobnim pečatom, ali i smjelom reinterpretacijom poznatih okusa, kažu.  

 | Autor: Matej Rebernišak Matej Rebernišak

"Inspiraciju pronalazim u mediteranskim okusima, sjećanjima djetinjstva, prizorima s juga i svakodnevnim, spontanim razgovorima s eko-proizvođačima. Određena jela inspirirana su ljudima koje volim. Primjerice, pileća farsa nastala je dok sam gledao svoju jednogodišnju nećakinju kako jede – sve je bilo šareno, razigrano i zdravo, pa sam odlučio da i naš tanjur može ispričati tu istu priču. S druge strane, neka jela su godinama čekala pravo vrijeme za svoju premijeru, stoga sam ih ovog ljeta napokon odlučio pokazati svijetu" ispričao je Vilim Sikavica, glavni chef restorana. 

 | Autor: Bojan-Haron Markičević Bojan-Haron Markičević

Za početak, tu su juhe koje osvježavaju i pripremaju za daljnje gastro putovanje – janjetina na lešo, bogata i duboka, idealna za prave ljubitelje tradicionalnih okusa, dok gazpacho od krastavaca donosi laganu, hladnu priču o svježini i ljetnoj lakoći. Predjela su, da nabrojimo samo neka, pršut “na granama” posluženim s velikim kaparima i domaćim kruhom, sirovi kvak – tartar od patke s prepeličjim jajem, marelicom i dimljenim maslacem, spoj intenziteta i nježnosti. Dimljena morska priča na tagliatellama s dimljenim dagnjama i kozicama donosi dimljenu slanu notu, a cvjetni jakob spaja pečenu cvjetaču s jakobovim kapicama i pinjolima u nezaboravan doživljaj. 

 | Autor: Matej Rebernišak Matej Rebernišak

"Imena jela možda će vas nasmijati, no ono što vas čeka na tanjuru osmišljeno je s iznimnom pažnjom i odgovornošću. Igramo se kontrastima – toplim i hladnim, poznatim i neočekivanim, kremastim i hrskavim. Od svježine krastavca i citrusa, preko dimljenih nota morskih plodova i janjetine, do bogatih deserata koji priču zaokružuju slatkim tonovima – svako jelo ima važnu ulogu u cjelokupnom doživljaju. Povezuju ih suptilni motivi: iznenadne citrusne note, dim koji priziva uspomene na ljetne roštilje iz djetinjstva, kapari koji vode na mediteranske šetnje..." – naglasio je Sikavica. 

 | Autor: Matej Rebernišak Matej Rebernišak

Glavna jela nude i za vegane pravo ljetno blago: veganska gozba od celera, duxellesa gljiva i crnog vina u umaku koji diše bogatim biljnim aromama. Za ljubitelje ribe tu je poširana raža s pak choijem i umakom od peršina, a tempura twist donosi hrskavost hama u tempuri s prokulicama. Neizostavna je i šarena farsa – pileća farsa s glaziranim povrćem i kaparama, koja podsjeća na veselu, šarenu scenu djetinjstva. Pečenica na španjolskom donosi teleću bijelu pečenicu u španjolskom umaku s kroketima od sira, dok janjetina u dimu impresivno zaokružuje priču dimljenim janjećim french rackom s pireom od kokica, bobom i pancetom. 

 | Autor: Matej Rebernišak Matej Rebernišak

Za one koji žele iskusiti potpuni spektar kreativnosti Vilima Sikavice i njegove kuhinje, Eateria nudi pažljivo osmišljen degustacijski menu u tri varijante – s četiri, šest ili osam sljedova. 

Photo: Matej Rebernišak

Komentari 0