- Eateria je predstavila novi meni, a ideja vodilja je slave se okusi juga!
- Ne znamo što bismo prije probali s ovoga menija: sirovi kvak – tartar od patke s prepeličjim jajem, marelicom i dimljenim maslacem ili dimljeni janjeći french rack s pireom od kokica, bobom i pancetom?
- Chef Vilim Sikavica kaže: "Određena jela inspirirana su ljudima koje volim. Primjerice, pileća farsa nastala je dok sam gledao svoju jednogodišnju nećakinju kako jede – sve je bilo šareno, razigrano i zdravo"
Eateria, zagrebački rooftop restoran koji ne volimo samo zbog hrane već i predstavio je novi ljetni meni. Chef Vilim Sikavica njime na tanjure gostiju donosi okuse juga, naravno uz sezonske namirnice. Novi meni djeluje poput ljetnog dnevnika, a svaki je sastojak obogaćen osobnim pečatom, ali i smjelom reinterpretacijom poznatih okusa, kažu.
"Inspiraciju pronalazim u mediteranskim okusima, sjećanjima djetinjstva, prizorima s juga i svakodnevnim, spontanim razgovorima s eko-proizvođačima. Određena jela inspirirana su ljudima koje volim. Primjerice, pileća farsa nastala je dok sam gledao svoju jednogodišnju nećakinju kako jede – sve je bilo šareno, razigrano i zdravo, pa sam odlučio da i naš tanjur može ispričati tu istu priču. S druge strane, neka jela su godinama čekala pravo vrijeme za svoju premijeru, stoga sam ih ovog ljeta napokon odlučio pokazati svijetu" ispričao je Vilim Sikavica, glavni chef restorana.
Za početak, tu su juhe koje osvježavaju i pripremaju za daljnje gastro putovanje – janjetina na lešo, bogata i duboka, idealna za prave ljubitelje tradicionalnih okusa, dok gazpacho od krastavaca donosi laganu, hladnu priču o svježini i ljetnoj lakoći. Predjela su, da nabrojimo samo neka, pršut “na granama” posluženim s velikim kaparima i domaćim kruhom, sirovi kvak – tartar od patke s prepeličjim jajem, marelicom i dimljenim maslacem, spoj intenziteta i nježnosti. Dimljena morska priča na tagliatellama s dimljenim dagnjama i kozicama donosi dimljenu slanu notu, a cvjetni jakob spaja pečenu cvjetaču s jakobovim kapicama i pinjolima u nezaboravan doživljaj.
"Imena jela možda će vas nasmijati, no ono što vas čeka na tanjuru osmišljeno je s iznimnom pažnjom i odgovornošću. Igramo se kontrastima – toplim i hladnim, poznatim i neočekivanim, kremastim i hrskavim. Od svježine krastavca i citrusa, preko dimljenih nota morskih plodova i janjetine, do bogatih deserata koji priču zaokružuju slatkim tonovima – svako jelo ima važnu ulogu u cjelokupnom doživljaju. Povezuju ih suptilni motivi: iznenadne citrusne note, dim koji priziva uspomene na ljetne roštilje iz djetinjstva, kapari koji vode na mediteranske šetnje..." – naglasio je Sikavica.
Glavna jela nude i za vegane pravo ljetno blago: veganska gozba od celera, duxellesa gljiva i crnog vina u umaku koji diše bogatim biljnim aromama. Za ljubitelje ribe tu je poširana raža s pak choijem i umakom od peršina, a tempura twist donosi hrskavost hama u tempuri s prokulicama. Neizostavna je i šarena farsa – pileća farsa s glaziranim povrćem i kaparama, koja podsjeća na veselu, šarenu scenu djetinjstva. Pečenica na španjolskom donosi teleću bijelu pečenicu u španjolskom umaku s kroketima od sira, dok janjetina u dimu impresivno zaokružuje priču dimljenim janjećim french rackom s pireom od kokica, bobom i pancetom.
Za one koji žele iskusiti potpuni spektar kreativnosti Vilima Sikavice i njegove kuhinje, Eateria nudi pažljivo osmišljen degustacijski menu u tri varijante – s četiri, šest ili osam sljedova.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.