Life&style

Duboko dišite i mislite pozitivno za najljepši ten

Stres je najveći uzročnik lošeg tena i bora, a ako date priliku ovim zdravim navikama izgledat ćete mladolikije

Pokušajte usvojiti sedam zdravih navika koje smanjuju stres, neće vas koštati ni lipe, a ne samo što ćete imati zdrav, lijep ten, nego ćete biti i dobro raspoloženi i puni životne energije.

Dišite duboko

Plitko, ubrzano disanje jedan od prvih znakova da ste pod stresom. Zato dišite duboko i sporo, to je vrlo učinkovita metoda smirivanja, a ujedno ćete dovesti i razinu ugljičnog dioksida i kisika u organizmu u odgovarajući odnos. Kada se koncentrirate na sporo, kontrolirano disanje, nemojte razmišljati ni o čemu drugom. Uskoro ćete osjetiti da se vraćate u ravnotežu, dok nerviranje odlazi u zaborav.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Pokrenite se

Stres nas potiče na akciju, ali ta energija je destruktivna. Vježbanjem ćete potrošiti višak energije, tako da ćete u stresnim situacijama moći zadržati smirenost. Osim toga, vježbanje potiče aktivnost bijelih krvnih zrnaca i lučenje endorfina, popravlja raspoloženje i cirkulaciju, što je sjajno za zdravlje kože. Tjelovježba je zapravo onaj "čarobni štapić" koji će vam popraviti i izgled i kvalitetu života.

Oduprite se potrebi za nezdravom hranom

Kad stres "napadne", hormon stresa kortizol mozgu šalje signal da smo gladni, ali "govori" mu i da nam treba slatko i masno, što je definitivno pogrešan izbor. Namirnice bogate šećerima samo izazivaju kaos u lučenju inzulina, što dovodi do debljanja i kao rezultat imamo još gore raspoloženje. Dodatan problem je što kolače ili čokoladu mozak doživljava kao nagradu, pa želimo još i još ... Što učiniti? Uvedite u prehranu više namirnica koje su bogate proteinima, jer čisti proteini doprinose stabilizaciji raspoloženja, pa ćete lakše moći kontrolirati. Također, nije loše da pokušate utvrditi koju točno hranu konzumirate kad ste pod stresom i da pokušate racionalizirati svoju potrebu za, primjerice, sladoledom u takvim situacijama. Sljedeći put pokušajte pojesti malu porciju, umjesto da sladoled jedete direktno iz pakiranja samo zato što ste nervozni.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Fokusirajte se na lijepe stvari

Kad smo pod stresom, vrtimo se u krugu negativnih misli, a loše stvari često i preuveličavamo. Ako ste lijepo raspoloženi i puni optimizma, sigurno se nećete mrštiti, a onda ste već na korak do cilja, jer mrštenje, opće je poznato, izaziva bore. Evo kako pomoći sebi. Svake večeri prije nego što zaspite pomislite na lijepe, dobre stvari koje ste učinili tog dana. Sigurno vam se neko obradovao, nekome ste pomogli, ili je vama netko dan učinio ugodnijim nekom sitnom ljubaznošću koju niste očekivali. Poanta je u tome da "uvježbate" pozitivan stav razmišljajući o ljudima koje volite i iskustvima koja su vam donijela nešto dobro.

Više spavajte 

Spavanje je u neku ruku besplatan kozmetički tretman. Ništa ne pogoršava stres, ali i izgled tako uspješno kao iscrpljenost. Dobro se odmorite, spavajte redovito i rezultati će se vrlo brzo vidjeti.

Predahnite

Pokušajte odvojiti malo vremena tijekom dana tijekom kojeg nećete raditi ništa. Sjednite deset, petnaest minuta u fotelji koju volite ili na klupi u parku, i pustite da vrijeme prođe. Usporite malo, budite sami sa sobom, ne pokušavajte riješiti probleme pod svaku cijenu, a ako to budete uspjeli učiniti svakog dana, nakon nekog vremena problemi će vam djelovati manje strašno, ai tijelo i psiha biće vam zahvalni na tom "ukradenom vremenu".

Vodite ljubav

Redoviti seksualni odnosi učinit će da djelujete mlađe. Znanstveno je dokazano da kvalitetan seksualni život doprinosi blistavom tenu i sjajnoj kosi, jer se cirkulacija tijekom seksa ubrzava. Samim tim, koža dobiva više kisika i izgleda svježije. Također, ubrzana cirkulacija potiče oslobađanje toksina i čini da usne djeluju punije. Tijekom seksa pojačava se proizvodnja kolagena, koji sprečava pojavu bora i pjega koži. Seks potiče oslobađanje hormona sreće i doprinosi osjećanju bliskosti.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0