Life&style
1/8

Drvene igračke iz Vilenjakove Radionice

Ono što glava zamisli, a srce poželi, ruke mogu izraditi. Moglo bi se reći da je to životni moto Duška Ilijevića – odgojitelja u dječjem vrtiću i zaljubljenika u oldtimere koji izrađuje igračke i retro motorizirane bicikle te glazbenika i umjetnika.

Kreativnim putem krenuo je još kad je kao dijete u vrtu stalno nešto rezbario po grančicama, a zanimanje odgojitelja odabrao je sasvim slučajno.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

"Zapravo sam htio studirati pedagogiju, pa sam po svojoj nekoj logici zaključio da je to na Pedagoškoj akademiji, današnjem Učiteljskom fakultetu i pogrešno predao papire. No očito se sve događa s razlogom jer sam ostao i nisam požalio", prisjeća se Duško, koji je poslije upisao studij na Institutu za Waldorfsku pedagogiju, a trenutačno radi u zagrebačkom dječjem vrtiću Poletarac u waldorfskoj grupi. Tijekom studija na Institutu za Waldorfsku pedagogiju imao je zadatak izraditi pentatonsku liru i tako je počela cijela priča obrade drveta koja je prerasla u izradu igračaka.

"Prije desetak godina djeci u svojoj grupi odlučio sam napraviti drvene konjiće. Ugrubo sam ih izradio, a njima je bio zadatak da ih pobruse i eventualno oboje. Oni su se oduševili, dovršili ih i poklonili jedni drugima. Kad sam vidio njihovo veselje te kako cijene vlastiti rad i te igračkice, to me dodatno motiviralo pa sam tako počeo obrađivati drvene igračke", objašnjava Duško, koji je u posljednjih šest godina izradio mnoge igračke – od autića, motocikla, dinosaura, patuljaka, konjića do replike kućice hobita Bilba Bagginsa.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

"S djecom ne treba ni u čemu pretjerivati, nego biti umjeren u svemu. Djeca koja imaju razumnu količinu igračaka opuštenija su u mašti koja gradi kreativnost i osobnost, a njihove su igre kompleksnije, a poslije su opušteniji i u razgovoru. Bitno je djeci pokazati ljepotu toga da mi možemo raditi svojim rukama. Oni cijene stvari koje su funkcionalne, njima bitne i drage, a sami su ih napravili. Time se stvaraju dobri temelji za odnos prema svemu, od međuljudskih odnosa, empatije, međusobnog pomaganja pa do razvoja osobnosti", kaže 35-godišnji odgojitelj.

Striček Duško, kako ga djeca zovu, svoje radove predstavlja na blogu Vilenjakova Radionica. Upotrebljava isključivo prirodne materijale, nema nacrte, nego ih skicira netom prije izrezivanja kad mu, kaže, drvo 'šapne' što bi željelo postati. Ovisno o igrački, Dušku je za izradu potrebno od jednog dana za jednostavnije modele pa sve do nekoliko tjedana za one veće i zahtjevnije.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

A većinu slobodnog vremena Duško troši na izradu retro motoriziranih bicikala. Njegov drugi hobi – SentiMental Bikes nastao je iz želje za cool biciklom, koji u to vrijeme nije mogao platiti. Bez ikakvog tehničkog znanja rastavio je svoj tadašnji bicikl i odlučio napraviti novi, s malim benzinskim motorom. Te je u tome i uspio.

"Uvijek postoji neka stvar oko koje smo sentimentalni, ne znamo objasniti zašto, ali jesmo. Tako su meni bicikli i motocikli. Osim toga, meni je iznimno bitan dizajn. Prizivam neka prošla vremena koja su mi s dizajnerskog aspekta puno draža, kad se u dizajn ulagalo više pažnje, ljubavi i promišljanja. Na taj način i ja pristupam izradi retro bicikala", govori Duško, koji se nakon šest godina od prvog bicikla može pohvaliti s desetak unikatnih primjeraka, pa nešto što je počelo kao hobi polako se pretvara u pravi poduzetnički pothvat.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

"Gdje god da dođem, na posao, u grad, moj bicikl prouzroči veliko zanimanje okoline. Tako se i proširila cijela priča. Počele su dolaziti narudžbe, a sad se glas o SentiMental Bikes pročuo i izvan granica Lijepe Naše.. Neopisivo mi imponira što dobivam upite iz Brazila ili Nizozemske", kaže Duško i ističe kako je sve ručno rađeno.

Dio materijala i dijelova kupuje u hrvatskoj, dio naručuje putem interneta iz inozemstva, a dijelove koje ne može kupiti – jednostavno sam napravi. Gledajući sve te zanimljive radove, čini se da iz lepeze kreativnih ideja Duška Ilijevića možemo još mnogo toga očekivati.

Više slika pogledaj u galeriji...

Više o odgoju djece saznaj na portalu Klokanica.hr.

Photo: Tomislav Miletić/Pixsell

Komentari 0