Life&style

Donosimo ti trikove i savjete za najbolji blagdanski šoping

  • Blagdani i darivanje sve su bliže, a samim time i razmišljanje što kome kupiti
  • Mnogi od nas se ne nalaze u najzavidnijoj financijskoj situacije pa je bitno razraditi plan prije kupnje
  • Prethodno napravljen popis, plaćanje na rate te izbjegavanje kupovine kad smo po stresom samo su neki od trikova i savjeta 

Božićni blagdani, ali i posebna energija koja tih tjedana vlada sve su bliže, a mi već pomalo razmišljamo o božićnim poklonima. Iako se  svake godine unutar obitelji, ali i u krugu prijatelja dogovorimo kako si nećemo ništa poklanjati, što su bliže blagdani dogovor polako isparava pa razmjenjujemo barem simbolične poklone. Ova godina nas je sve naučila da moramo više cijeniti neke druge stvari, a materijalno staviti u drugi plan. Isto tako, mnogima su se i financijske mogućnosti smanjile. 

Kad sve navedeno sumiramo, većina nas se ipak za blagdane ne želi odreći barem malo tog duha poklanjanja stoga je veoma važno naučiti pametno kupovati. Postoje brojni trikovi i savjeti kako uštedjeti i kako kupovati, a da i tebi olakšamo odlučili smo izdvojiti one najkorisnije kojih se zapravo i nije veliki problem držati.

Prije kupovine napravi popis

Ovu metodu veliki broj nas koristi i kada se radi o šopingu namirnica i kućanskih potrepština kako bismo si olakšali te ne bismo napravili nepotreban i dodatni trošak. Isto možeš primijeniti i kada planiraš kupiti poklon za Božić. Napravi popis osoba kojima planiraš nešto darovati te pored njihovih imena napiši nekoliko ideja uz cijenu. Zatim dobro promisli i odaberi ono što ti je najprihvatljivije financijski, ali i što povezuješ s tom osobom. Osim što ćeš potrošiti manje novaca i vremenski je prihvatljivije.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Počni kupovati ranije

Iako si uvijek kažemo da ćemo iduće godine početi kupovati poklone ranije kako bi izbjegli gužva i strku po trgovinama, rijetko tko se zapravo toga drži. Realno, puno bi nam jednostavnije bilo da svaki put kad vidimo nešto što nas podsjeća na dragu osobu odmah to i kupimo, naravno ako imamo mogućnosti. Tako ćeš do blagdana skupiti sve poklone te ćeš se moći posvetiti drugim stvarima.

Nemoj kupovati kad si pod stresom

Kupnja pod stresom je jedna od najgorih stvari koje si možeš napraviti. I to ne samo sebi već i drugima koji ti prave društvo.Obično u tom raspoloženju samo prođeš kroz dućan te se ne možeš skoncentrirati da obaviš ono što trebaš, najednom ti se baš ništa ne sviđa, a nekad čak kupiš nešto i na silu samo kako bi se riješila tog zadatka ili potrošiš više nego si planirala. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Sniženja

Vjerojatno ne postoji osoba koja ne voli sniženja i koja barem jednom nije kupila neku stvar na dobrom popustu. Moramo priznati kako nam nema draže nego kad komad koji mjesecima čekamo da mu se cijena snizi, kupimo zaista povoljno. Taj osjećaj ponosa i sreća zaista je nemjerljiv. To je i jedan od trikova kako da što povoljnije prođeš kad je u pitanju blagdanski šoping.

Plaćanje na rate (obročna otplata)

Mastercard kartice, poput one Zagrebačke banke, pružaju posebne pogodnosti beskamatne kupnje na rate na desetke tisuća prodajnim mjestima diljem Hrvatske. Klijent može odabrati otplatu do 36 rata bez kamata i naknada, a i na internetu može plaćati obročno. Tu je i sigurnost kupovine na online prodajnim mjestima (Mastercard SecureCode).

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta uz mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu , pa makar se radilo i o 100 kn, uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0