- Nije sve u krafnama - ova primorska verzija pokladnih slastica sve je popularnija i na kontinentu
- S ovim receptom fritule ćeš pripremiti za svega 10-ak minuta
- Koje su ti najdraže: s cimetom, čokoladom, grožđocama, jabukama?
Fritule su tradicionalna, domaća poslastica u Dalmaciji, Kvarnerskome primorju i Istri. Peku se kao desert u vrijeme maškara, za Uskrs, Božić, ali i druga slavlja. Posljednjih godina popularne su sve više i u kontinentalnoj Hrvatskoj, ponajviše zbog adventskih sajmova na kojeima se služe u kombinaciji s čokoladom, šećerom i cimetom, medom. Recepata za pripremu je stvarno puno i svatko ima neki svoj finalni touch zbog kojeg tvrdi da su baš njegove najukusnije, neki im dodaju i naribane jabuke, neki grožđice...
Osnovni sastojci:
- 4 decilitra jogurta
- 2 jaja
- malo soli
- 2 paketića vanilin šećera
- paketić praška za pecivo
- žlica rakije
- 2 žlice šećera
- 20 žlica glatkog brašna
Dodatni sastojci po želji:
- naribana korica limuna ili naranče
- grožđice
- mahuna vanilije
- malo naribanog muškatnog oraščića
- cimet
- naribana jabuka
Priprema:
- Umiješaj osnovne sastojke i neki dodatni po želji tako da dobiješ glatku smjesu, a ako ti se smjesa čini rijetka - slobodno dodaj još koju žlicu brašna. Smjesa bi ti trebala biti malo gušća od smjese za palačinke.
- Nalij ulje u lonac do sredine ili koji prst više i pusti da se zagrije. Samo pripazi da ne bude prevruće. Smjesu vadi žlicom, možeš i s dvije žlice ili prstom ako ti je lakše, i ubaci u zagrijano ulje.
- Brzo će poprimati zlatnu boju pa ih slobodno okreći i po tome ćeš znati kada su gotove. Ako imaš više ulja, one će se samo početi okretati.
- Papir stavi na dno posude u koju ćeš stavljati fritule kako bi upio višak masnoće, a možeš ga stavljati i između slojeva fritula.
- Kad su gotove možeš ih posipati šećerom u prahu, čokoladom, medom ili marmeladom, sve po želji.
Ukusna slastica za čiju pripremu će ti biti potrebno svega desetak minuta voli većina ljudi pa s njom ne možeš pogriješiti kad ti se jede nešto slatko. Uživaj u desertu i dobar tek!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
mad975.IA
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.