Iako se najčešće pripremaju pohani, Italija, Grčka i Turska mogu se pohvaliti s više od stotinu različitih načina pripreme patliđana, koji se može marinirati, služiti kao salata...
Skuše s patlidžanskim kavijarom
Sastojci: 4 skuše, 2 patlidžana, 2 batata, 10 vlati vlasca, 4 žlice maslinova ulja, 2 limuna, žličica kupina, žličica pimenta, 5 listova bosiljka
Priprema: Skuše filetirajte i nasolite. Zagrijte pećnicu na 190°C. Prepolovite patlidžan te mu narežite unutrašnjost po dužini i po širini do kožice. Natrljajte solju, paprom i maslinovim uljem. Stavite batate i patlidžane na lim za pečenje i pecite sat vremena pa pustite da se ohlade. Tada sastružite meso s kožice te ga pomiješajte s limunovim sokom, kuminom, pimentom, solju i paprom. Nasjeckajte bosiljak i vlasac te ih dodajte patlidžanu i promiješajte. Pečeni batat narežite na kockice, nakapajte maslinovim uljem i dodajte patlidžanu. Skuše ispecite na roštilju ili roštilj-tavi te poslužite tako da na svaki filet stavite žlicu, dvije batata i patlidžana.
Svici s patlidžanima i slanutkom
Sastojci: 2 patlidžana, 2 žlice maslinova ulja, 1/2 žličice korijandrovih sjemenki, 1/4 žličice sjemenki kumina, glavica luka, češanj češnjaka, 200 g kuhanog slanutka, 1/4 žličice krupno mljevene crvene paprike, 1/4 žličice suhog origana, limun, sol, papar
Priprema: Narežite patlidžan na tanke ploške. Natrljajte ih maslinovim uljem s obiju strana i ispecite na roštilju. Kad su pečeni, posolite ih i odložite na stranu. Zagrijte maslinovo ulje na tavi koja se ne lijepi te na njemu popržite sjemenke kumina i korijandra. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pirjajte dok ne omekšaju i postanu staklasti. Zatim dodajte slanutak, mljevenu crvenu papriku i pirjajte nekoliko minuta. Umiješajte sok jednog limuna pa preselite slanutak u posudu i blendajte dok ne postane glatka smjesa. Prema potrebi, dodajte žlicu, dvije kipuće vode. Posolite i popaprite prema ukusu. Smjesu od slanutka nanesite na patlidžane i zavijte u svitak. Prema želji, pokapajte maslinovim uljem.
Tart s patlidžanima, mrkvom i tikvicama
Sastojci: 500 g gotovoga lisnatog tijesta, 200 g mozzarelle, 200 g kiselog vrhnja, žličica soli, papar, žličica provansalskih začina, 2 tikvice, patlidžan, 2 mrkve, sol, papar, maslinovo ulje
Priprema: Premažite maslacem kalup za tart. Obložite lisnatim tijestom kalup i odložite ga na pola sata u hladnjak. Zagrijte pećnicu na 180°C. Nabodite tijesto vilicom i pecite ga oko 15 minuta pa ga izvadite. Naribajte mozzarellu, dodajte joj kiselo vrhnje, soli, papra i provansalske začine, dobro promiješajte te premažite time dno tijesta. Narežite povrće na tanke trake podjednake širine. Zagrijte pećnicu na 190°C. Traku mrkve svijte u rolicu i položite u sredinu, mrkvu obložite tikvicom, a nju patlidžanom. Nastavite tim redom slagati veliku spiralu dok ne dođete do vanjskih rubova. Pecite 40-50 minuta, dok povrće lagano ne požuti.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.