Life&style
Domaći interijeri: Best of dizajna regije i okolice Domaći interijeri: Best of dizajna regije i okolice Domaći interijeri: Best of dizajna regije i okolice

Domaći interijeri: Best of dizajna regije i okolice

Produkt dizajn u zemljama regije i okolice koja je u dizajnerskom smislu bila podcjenjivana postaje sve zanimljiviji

Produkt dizajn u zemljama regije i okolice koja je u dizajnerskom smislu bila često podcjenjivana postaje sve zanimljiviji, smjeliji i atraktivniji, a upravo o toj temi porazgovarali s Zoranom Jedrejčićem, art direktorom Beograd Furniture Faira, koji se održava od 8. do 13. studenog u Beogradu. - Od tvrtki koje su uistinu zanimljive su hrvatska Prostoria, prije svega zato što je pokazala poslovni, strateški, tehnološki, dizajnerski i kulturološki put te svim drugim tvrtkama iz regije pokazala kako se može napraviti uspješna poslovna priča kada se pomiješaju dva faktora: osviješteni poduzetnik i grupa kreativnih dizajnera. Volim reći da je naša dizajn scena sada tamo gdje je Italija bila 60-ih godina. Imamo genijalne dizajnere, dobre ideje, male start-up tvrtke koje svako malo izviruju, tvornice koje imaju iskustva, ali ne i sva potrebna znanja. To moramo pametno spojiti, pomoći si i pokrenuti tržište - kaže Zoran Jedrejčić. Među zanimljivijim tvrtkama iz Hrvatske na sajmu će se predstaviti i Grupa Products, tvrtka koju su pokrenuli njezini dizajneri i koja je primjer dobrog načina osmišljavanja poslovnog modela vlastite dizajnerske tvrtke koja opstaje na svjetskom tržištu.

 | Autor: arhiva arhiva Lampa, Vertigo bird, Slovenija

- U Bosni svako malo iznikne neka nova tvrtka koja zainteresira svjetsku dizajnersku scenu. Prva u nizu bila je tvrtka Artisan, koja se već u svijetu pozicionirala kao lider za namještaj od punog drva. Kada strani proizvođači i kupci žele vidjeti kako se radi najkvalitetniji namještaj od masiva, odnosno punog drva, onda odu do Artisanova štanda ili prodajnog mjesta gdje god u svijetu. Zanimljiva je i tvrtka Zanat, koja je nastavila obiteljsku tradiciju obrade drva, zaštitila je kao nematerijalnu UNESCO-ovu baštinu te je unaprijedila s vizijom praunuka i idejama ponajboljih skandinavsko-britansko-bosanskih dizajnera - ispričao je Jedrejčić, dodavši da je vrlo zanimljiva i tvrtka Gazzda koja je nastala kao spoj bosansko-nizozemskih menadžera i iskusnoga bosanskog dizajnera Saliha Teskeređića.

 | Autor: arhiva arhiva Vertigo bird, Slovenija

U Srbiji je također vrlo dinamično, mnoge tvrtke se preusmjeravaju i od tvrtki koje proizvode pod tuđim etiketama postaju tvrtke s vlastitom proizvodnjom i novim poslovno-dizajnerskim modelom poslovanja. Tvrtka Gir, koja dugi niz godina stoji iza velikih svjetskih brendova poput Ethnicrafta i Universa Positiva, napokon pokreće svoju priču putem razvoja svojih proizvoda i distribucije. Catra Home primjer je miješanja najboljih materijala, starih zanata te ručnih obrada i internacionalnih dizajnera, a tvrtka Extraform dobar je primjer transformacije proizvodnje i kulture poslovanja koja je bila usmjerena prema velikim tržnim centrima i distributerima, a sada je preusmjerena prema probranim design shopovima, objasnio je Jedrejčić, navodeći kako i Slovenija ima svoje zvijezde u sferi dizajna, a to su tvrtke Vertigo Bird i Mitja. Vertigo Bird jedna je od prvih tvrtki za rasvjetu iz regije koja je počela surađivati s domaćim i stranim arhitektima i dizajnerima, a tvrtka Mitja zanimljiva je po spoju tradicije, novih ideja te miješanja masivnog drva s mramorom, bakrom i raznim drugim materijalima.

 | Autor: arhiva arhiva Stol, Presek studio, Srbija

Među novim imenima koje trebamo zapamtiti tu su hrvatski dizajner Simon Morasi Piperčić, slovenski dizajn studio Aklih, srpski dizajner s talijanskom adresom Stefan Krivokapić iz Skivo Designa, Presek Studio i Studio Vraco s vrlo zanimljivom vlastitom proizvodnjom. Među tvrtkama iz regije zanimljivi su i GIR, Hookl und Stool, Donar, Mitja, Lina Furniture, Mondum.

Photo: arhiva

Komentari 0