Life&style

Dokazano je da muškarci najbolje žive pored partnerica koje im zanovijetaju - objašnjenje je sasvim logično

  • Znanstvenici sa sveučilišta u Chicagu te Michiganu proveli su istraživanje na 1228 parova 
  • Željeli su dokazati kako loše raspoloženje partnera izravno utječe na zdravlje drugog partnera
  • Dokazano je da snažnije žene, to jest one koje zanovijetaju, više brinu za zdravlje svojih partnera, ali i njihovo ponašanje

Iako bi netko možda pomislio da je riječ o šali, činjenica da muškarci najbolje i najsretnije žive pored žena koje im zanovijetaju sada je znanstveno dokazana. Naime, znanstvenici sa sveučilišta u Chicagu i Michiganu proveli su istraživanje koje je uključivalo 1228 parova. Pitali su ih kako su zadovoljnim trenutnim odnosima, jesu li zadovoljni svojim partnerom, koliko vremena provode zajedno i slična pitanja.

Osim općenitih pitanja, ispitanike su dočekala pitanja poput - ''Koliko su partneri otvoreni jedni prema drugima?'', ''Koliko često se partner žali?'', te ''Skrivate li nešto od partnera?''. Pokazalo se da kod žena koje su smatrale svoj odnos sretnim i u kojem nije bilo zanovijetanja, gotovo da i nije bilo rizika od oboljenja od dijabetesa. Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da one uspješnije komuniciraju sa svojim partnerom jer smirena komunikacija ima dobar utjecaj na zdravlje i metabolizam. 

Možda vas zanima Ljetovanje s frendicama ili dečkom: Prije nego što kreneš, ovo moraš znati Rubrika Life&style Life&style

No, ono što je iznenadilo znanstvenike su rezultati koji su se ticali muškaraca. Oni ispitanici koji su izjavili da ih njihove žene pokušavaju kontrolirati, odnosno da znaju biti iritantne, zanovijetaju im te su sklone kritiziranju bili su manje skloni pojavi dijabetesa. To ih je razlikovalo od ispitanika kojima žene nisu zanovijetale.Naravno, ovdje se ne radi o ekstremima u kojima žene zanovijetaju i svađaju se od jutra do večeri već o 'normalnom' prigovaranju s vremena na vrijeme.  

Nekoliko muškaraca koji su dobili dijabetes, a imaju žene koje zanovijetaju, oboljeli su od blažeg oblika. Znanstvenici su to objasnili činjenicom da žene koje često imaju nešto za prigovoriti pažljivije prate zdravstveno stanje svog partnera, ali i njegovo ponašanje. Istraživanje provedeno na odjelu psihologije Sveučilišta u Južnom Walesu potvrdilo je da su žene kompliciranijeg karaktera obično i pametnije. Također to objašnjava činjenicu da znaju svom partneru prenijeti informaciju uvjerljivije i odlučnije. Samim time partner bolje sluša što mu žena govori, a sve to zajedno na koncu ima i dobar utjecaj na njegovo zdravlje. 

Možda vas zanima 20 tajni koje muškarci nipošto ne žele otkriti ženama Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0