Life&style

Dok pričamo o koroni, još jedna žena u Hrvatskoj je ubijena. Rukom svog supruga

  • Prekipjelo joj je, željela se rastati i rekla djeci da se pakiraju jer odlaze
  • Bio je to dovoljan razlog da on podigne pištolj i ubije je, pred njihovim očima
  • Još jedna žena postala je dio statistike nasilja nad ženama u Hrvatskoj koje najčešće stradaju upravo od ruke vlastitog muža ili partnera

Mnogo, mnogo će još proći godina dok ovakvi slučajevi postanu izuzetak, sada su uobičajen dio statistike - muž ubio ženu. Prekipjelo joj je, željela se rastati i rekla djeci da se pakiraju jer odlaze. Bio je to dovoljan razlog da on podigne pištolj i ubije je, pred njihovim očima...

Nasilje nad ženama goruća je tema u Hrvatskoj, mada se o njoj, nažalost, najviše govori kad se dogode ovakve tragedije. Sad je zbog panike oko korona virusa i ovaj slučaj vrlo brzo skliznuo s naslovnih stranica. Zločin se dogodio sinoć u Zagrebu, muškarac (43) nakon kratke svađe ubio je svoju 37-godišnju suprugu. Par, kako pišu mediji, ima četvero djece, a otac je bio zaposlen u policiji. Bio - jer je nakon ubojstva supruge presudio i sebi. Prije toga ostavio je ključ u bravi, tako da je policiji koja je došla na očevid ulaz bio otežan, a djevojčice koje su bile u stanu od panike nisu mogle otvoriti, piše Jutarnji list. Kad su ušli, žena je bila mrtva, a ubojica je preminuio u vozilu hitne pomoći.

"Ne dam ti rastavu!"

"Čulo se kao neko lupanje, nisam odmah uopće povezao da bi to bili pucnji, a zatim se čuo još jedan pucanj. Od susjede koja živi u toj zgradi čuo sam da je on spominjao rastavu, odnosno da je vikao nešto u stilu: ‘Ne dam ti rastavu!’. Ukupno je bilo pet-šest hitaca" rekao je za 24 sata jedan od susjeda. 

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Ugađala mu je, sve se vrtjelo oko njega

"Taj dan mu je rekla da ide, da to više ne može trpjeti. On je otišao k roditeljima, no onda se vratio kući i tad je nastala svađa. Navodno je prije toga prijetio da će ih sve pobiti - za 24sata je ispričao i sugovornik dobro upućen u obiteljske prilike. "Ugađala mu je, sve se vrtjelo oko njega. On je morao biti u top formi, ići na trčanje, tenis, stolni tenis, imati proteine... S druge strane, nikad nije cijenio što je radila za njega. Znala ga je, primjerice, nazvati da dođe po nju s posla jer pada kiša, a on bi rekao da ne može jer gleda utakmicu. Onda bi zvala dalje i tražila tko može doći po nju. Radila je dva posla da djeci ništa ne bi nedostajalo i evo kako joj je vratio."

Žena je radila u trgovini i čistila kafić, a drugi poznanici govore da ju je ubojica uhodio, stalno je provjeravao jer je bio patološki ljubomoran. Dolazio bi joj na radno mjesto i sjedio tamo po dva-tri sata. Ako bi otišla kod prijateljice, zvao bi je deset puta i ispitivao gdje je, s kim, što radi..., ispričala je druga poznanica.

Sudbina djece

Sudbinu koja je zadesila djecu ovog para teško je i zamisliti, kako će njihov život izgledati? Sada je važno da se medijsko izvještavanje provede sukladno zakonskim odredbama o zaštiti privatnosti djece te poštujući postulate novinarskog kodeksa i preporuka Pravobraniteljice za djecu o zaštiti privatnosti djece u medijima, a kako se ne bi pridonijelo daljnjoj viktimizaciji djece.

Po nasilju nad ženama smo na 2. mjestu u Europi 

A žena? Za nekoliko dana slučaj će biti zaboravljen, a ona samo još jedan broj u statistici. Koncem 2018. godine objavljeno je kako je u posljednjih 5 godina u Hrvatskoj ubijena 91 žena. U 70 posto slučajeva zločine nad ženama počinili su njihovi bližnji, a u čak 54 posto slučajeva ubojice su njihovi intimni partneri. Po jednom EU istraživanju o učestalosti nasilja nad ženama, Hrvatska je na drugom mjestu u Europi.

U Hrvatskoj je od nasilja i nasilja u obitelji ugroženo čak 724.988 žena, a u prosjeku prođe sedam godina prije nego što se nasilje prijavi - ove poražavajuće podatke iznio je prije više od godine dana Centar za participaciju žena u društvenom životu.
 

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0