Life&style 26. veljače 2017.

Dodajte malo đumbira i uživajte u pravom gastro doživljaju

Stock Food.

Pikantni gomolj donosi na vaše tanjure dašak orijenta i neodoljivi ljutkasti okus koji će vas natjerati da ga zavolite

Ljutkasti kineski začin i lijek iz porodice ljiljana udomaćio se i u našim kuhinjama, gdje postaje sve važniji sastojak povrtnih juha, složenaca, umaka, ali i slatkih jela. Donosimo vam ukusne recepte s đumbirom koje morate isprobati:

Njoki s rajčicama i kimchijem    

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 250 g njoka, 100 g cherry rajčica, 2  mlada luka, 1 čili, vezica korijandra, Preljev:1 šalica fino nasjeckana ukiseljenog povrća kimchi,  2 žlice rasola, 1 češanj češnjaka,  2 žličica naribana đumbira, 2 žlice smeđeg šećera, 1 žlica misa, 1 žlica sezamova ulja , 2 žlice limetina soka, 1 žličica narančine korice, ½ žličice grublje mljevene crvene paprike, sol
Priprema: Pomiješajte ukiseljeno povrće, rasol, češnjak, đumbir, šećer, miso, sezamovo ulje, limetin sok, narančinu koricu, sol i crvenu papriku i odložite sa strane.  U veću tavu ulijte žlicu sezamova ulja i popržite na njemu luk i češnjak. Dodajte čili i cherry rajčice. Pirjajte dvije do tri minute i maknite s vatre.  Pristavite vodu u veću posudu i pustite da zavrije. Kuhajte njoke dok isplivaju pa ih isperite pod hladom vodom i dobro ocijedite.  Pomiješajte rajčice s njokama i prelijte preljevom od kimchija. Poslužite toplo ili hladno i pospite nasjeckanim korijandrom.

Svinjetina sa salatom od krastavaca i đumbira

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 600 g svinjetine bez kosti, najbolje od rebara,  2 žlice smeđeg šećera, 1 žličica kajenskog papra, 1 žličica mljevenog đumbira u prahu, ½ žličice mljevenog crnog papra, 1 žličica soli, 3 krastavca, 2 žlice rižina octa, 1 žlica šećera, 2 cm korijena svježeg đumbira, 1 žličica soli
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Za salatu, ogulite krastavac tako da ostane malo zelene kore i narežite ga na vrlo tanke ploškice. U zdjeli miješajte ocat, šećer, naribani đumbir i  sol dok se šećer otopi. Prelijte preljev preko krastavaca, pomiješajte i pustite neka se marinira i stoji barem dva sata. Pomiješajte začine i njima natrljajte meso. U tavi na žlici ulja popržite meso sa svih strana da dobije hrskavu koricu, potom ga premjestite u lim za pečenje i pecite u pećnici 25 do 30 minuta. Izvadite meso, pustite neka odstoji minutu-dvije pa ga tanko narežite i poslužite uz slatu od krastavaca. 

I, desert za kraj...

Škotski puding s umakom od Brandyja

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: umak: 100 ml vrhnja, 60 g svijetlog smeđeg šećera, 25 g tamnog smeđeg šećera, 80 g maslaca, 1 žlica brandyja ili tamnog ruma, prstohvat soli, tijesto: 150 g datulja, 2 komadića đumbira, 175 ml vruće vode, 1 žličica sode bikarbone, 175 g brašna, 150 g smeđeg šećera, 75 g maslaca, 2 jaja, 1 žličica mljevenog đumbira, 1/2 žličice cimeta, 1/4 žličice soli, prstohvat mljevenog muškatnog oraščića, 12 pekana za ukras
Priprema: Za umak stavite sve sastojke u mali lonac i miješajte na laganoj vatri dok se maslac i šećer otope. Kada  umak počne ključati, umiješajte brandy i kuhajte još minutu ili dvije dok postane poput sirupa, pa maknite s vatre. Zagrijte pećnicu na 160°C. Premažite kalupe maslacem i pospite brašnom, otresajući višak. Stavite nasjeckane datulje, naribani đumbir i sodu bikarbonu u zdjelu, prelijte kipućom vodom i pustite da odstoji, pa stavite u blender i usitnjavajte dok dobijete ljepljivu masu. U uspravni mikser sipajte maslac i šećer te miješajte dok postane pjenasto. Dodajte jaja i žlicu brašna, te miješajte dok se dobro poveže. Prosijte ostatak brašna i sve začine u zdjelu pa mu primiješajte mješavinu s datuljama koju podijelite po kalupima. Pecite 20-25 minuta, dok puding postane čvrst i čačkalica izađe čista iz tijesta. Ohladite, pa pažljivo izvadite iz kalupa. Poslužite dok je još topao s dosta umaka. Ukrasite s nekoliko pekana.   

Komentari 0