Life&style

Dobar tek: Jedite rajčice za mladenački izgled kože!

Rajčica pomaže da koža izgleda mladoliko i sprječava oštećenja uzrokovana djelovanjem sunca

Znanstvenici su usporedili kožu 20 žena. Jedna grupa svaki dan jela žličicu pasirane rajčice pomiješanu s maslinovim uljem, a druga grupa samo žličicu maslinova ulja. Koža žena čija je prehrana bila bogata obrađenim rajčicom imala je bolju zaštitu od sunca. Također, crvenilo na koži i oštećenje DNK uslijed izlaganju UV zrakama je bilo 33 posto manje nego kod žena koje inače ne jedu puno rajčice.

Kod žena koje su ga redovito jele razinu prokolegena, molekula koji daje koži elastičnost, bio je povišen Rajčica je bogat likopenom, snažnim antioksidansom koji smanjuje upale nastale zbog štetnih UV zraka i neutralizira opasne molekule koje se pojavljuju zbog predugog izlaganja suncu.

 | Autor: Stock Food Stock Food Najviše likopena sadrže obrađeni rajčice u kečapu, juhi i soku. Redovito jedenje rajčica i korištenje krema za sunčanje može pomoći u zaštiti od sunca i štetnih UV zračenja, ističu dermatolozi koji su se bavili ovim istraživanjem i dodaju da rajčica proizvodi energiju u mitohondrijima u cijelom organizmu pa čak iu koži, što usporava starenje. Prethodna istraživanja potvrdila su da rajčica snižava krvni tlak i odličan je u prevenciji raka prostate.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0