Life&style
Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti 1/15 Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti

Dječje su sobe pravo malo carstvo: Pogledajte kako je urediti

Novopečenim roditeljima uređenje dječje sobe može predstavljati zaista veliki problem, a djeca je obožavaju

Dječje sobe uvijek su priličan izazov, posebice za novopečene roditelje koji ili ne znaju otkud krenuti ili imaju previše ideja koje ne znaju kako kanalizirati.

No prije no što krenete u uređenje ili u “makeover” dječjih soba, valja znati nekoliko stvari koje savjetuju stručnjaci. Dječja percepcija mjerila svijeta koji nas okružuje različita je od naše, a odmah da kao utjehu onima koji dječju sobu smještaju u malen prostor napomenemo da iz dječje perspektive taj prostor izgleda mnogo veće. Činjenica da imaju ma koliki prostor koji je samo njihov mali brlog daleko je važnija od toga zadovoljava li on sve idealne standarde. Tu valja reći da je minimalna veličina dječje sobe prema osam m2, po mogućnosti deset. Međutim, osim o površini, kvaliteta i mogućnosti uređenja samog prostora namijenjenog boravku djeteta ovisi i o nizu drugih faktora - osvjetljenju, orijentaciji, visini, tlocrtnom obliku. Bez obzira na veličinu, postoji nekoliko elemenata koji su nezaobilazni kada govorimo o uređenju prostora za dijete i u idealnom slučaju svi oni pripadaju dječjoj sobi. Dijete treba krevet za spavanje prilagođen njegovoj veličini, ormar i ladice za odjeću, pisaći stol (čak i predškolska djeca bi trebala imati nisku plohu ili stol za kojim mogu sjediti, igrati se, crtati, modelirati itd.), dobru generalnu rasvjetu, usmjerenu rasvjetu za čitanje te na kraju ali nipošto najmanje važno - namještaj za držanje igračaka. Roditelji znaju da polica, ladica, kutija, malih i velikih pretinaca u dječjoj sobi nikada nema dovoljno: igračke se redovito sastoje od više dijelova koje treba držati na okupu, veličina im je vrlo različita i množe se iznenađujućom brzinom.

 | Autor: arhiva arhiva Tepih, hm.com, 255 kn

Želite da su igračke uvijek na mjestu, da svaka ima svoju kućicu gdje stoji, da je sve lijepo posloženo i uredno? Onda u cijeli taj proces morate uključiti djecu, i to sve polako, zabavno, kroz igru. Dijete će tako naučiti gdje se što nalazi, veseliti se novoj organizaciji prostora, pospremanju, urednosti, veselit će se što svaki autić ima svoju garažu, svaki medo svoju kućicu, svaka lutka svoj krevetić... Pamuk, muslin, prozračni tekstili, drvo, prirodni materijali, jaki kontrasti, polifunkcionalan namještaj koji raste s djetetom, prateći sve njegove faze od prvih dana do tinejdžerskog doba, to je ono što će odabrati osviješteni roditelji, oduprijevši se jeftinoj plastici, umjetnim materijalima i hiperprodukciji superjunaka.

 | Autor: arhiva arhiva Polica, hm.com, 190 kn

Djeci treba stvoriti ambijente, male kreativne svjetove u kojima će se oni osjećati ugodno i u kojima će se razvijati mašta, a ono što je nama malo njima je veliko, tako da nije loše stvoriti im efekt sobe u sobi, za što će odlično poslužiti kreveti s baldahinima, tunelima i kreveti na kat koji podsjećaju na kućice. Stručnjaci također kažu da koliko god djeca voljela svoje plišane igračke, lutkice, autiće i ostalu mehanizaciju, jednako tako vole i apstraktne stvari i predmete, tako da uistinu ne trebate pretjerivati s igračkama jer će za njihovu maštu biti puno korisnije kutije, ambalaže, lonci, poklopci i stvari koje vide da vi koristite.

 | Autor: arhiva arhiva Kuhinja, Ikea, 650 kn

 

Photo: arhiva

Komentari 0