Life&style
Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama 1/15 Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama Dječja soba za uspješnu godinu u klupama

Dječja soba za uspješnu godinu u klupama

Soba za školarca novo je poglavlje u životu svakog djeteta jer osim spavanja i igranja sada će tamo pisati zadaće i učiti

Veliki korak u životu djeteta je odlazak u školu. Vjerujemo da se svi još sjećamo tog dana kada smo s torbom koja je tada bila veća od nas s uzbuđenjem čekali da nas učiteljica prozove i da krenemo u razred i upoznamo svoje nove prijatelje. Neki od tih ljudi najbolji su nam prijatelji i danas, a neki su već u prvom razredu otkrili svoje skrivene talente i udarili temelje obrazovanja za cijeli život. I za roditelje je to velik dan. Ali i financijski izdatak. Torba, bilježnice, udžbenici samo su jedna od niza stvari koje treba nabaviti, a jedna od najskupljih je nova soba. Soba za školarca novo je poglavlje u životu svakog djeteta jer osim spavanja, igre, kreativnosti i zabave ona mora podrazumijevati prostor za učenje.

 | Autor: arhiva arhiva Radni stol, Ikea, 499 kn

Ovisno o prostornim mogućnostima, dječju sobu podijelite u zone, a ako su sobe male, svakako iskoristite to što se djeca vole penjati i da su spretna, pa krevet stavite na visinu tako da dobijete što veću površinu poda koju možete iskoristiti za igru i učenje.

Namještaj mora imati zaobljene ili zaštićene rubove i da su svi elementi koji se mogu pomicati lagani da djeca mogu njima rukovati. Namještaj koji se ne pomiče treba biti solidan jer će ga djeca nemilice trošiti, po njemu se penjati i skakati, lupati...

 | Autor: arhiva arhiva Metar, hm.com, 75 kn

Dakle, na prethodno opisanim osnovnim elementima sobe ne treba štedjeti. No dječji namještaj nužno ne mora značiti da je skup. Dobar dječji namještaj je kvalitetan i multifunkcionalan, višeznačan i raste s djetetom. Od osnovnih elemenata, ako još niste, vašem školarcu nabavite krevet za spavanje prilagođen njegovoj veličini, ormar i ladice za odjeću, pisaći stol odgovarajuće veličine, udobni dječji radni stolac, dobru generalnu rasvjetu, usmjerenu rasvjetu za čitanje, i na kraju, ali nipošto najmanje važno - namještaj za držanje igračaka.

 | Autor: arhiva arhiva Ploča, lafaboo, 699 kn

Da, zato što je dijete krenulo u školu, ne znači da će se prestati igrati, dapače. Najbolje i najlakše će učiti kroz igru, tako da predvidite razne dodatke poput školske ploče, memo table, tapete s kartom svijeta, zahvaljujući kojima će dijete lakše i zabavnije učiti.

 | Autor: arhiva arhiva Stolac, Ikea, 299 kn

Roditelji znaju da polica, ladica, kutija, malih i velikih pretinaca u dječjoj sobi nikada nema dovoljno: igračke se redovito sastoje od više dijelova koje treba držati na okupu, veličina im je vrlo različita i množe se iznenađujućom brzinom. 

Uz osnovne postoji niz elemenata koje dječja soba može imati - od dodatnoga kreveta na izvlačenje kada prijatelji dođu prespavati, malih dvosjeda, ljuljački, namještaja koji omogućuje simuliranje “odraslih” zanimanja, penjalica, raznih dodataka na uobičajen namještaj koji ih u tren pretvaraju u sklonište, kućicu, dvorac... Razmještaj ovisi o prostornim mogućnostima, dakako, ali svakako vodite računa da pisaći stol treba imati dobru prirodnu rasvjetu, da većina elemenata koji služe spremanju igračaka trebaju biti lako dostupni djeci, a visinu prostora (odnosno, površinu zidova) treba što više iskoristiti da bi se oslobodio pod: police, ovješeni ormari, kukice za vješanje...

 | Autor: arhiva arhiva
Soba, Emmezeta, 3500 kn
 

Krevet na kat dobra je opcija i kada je soba velika jer djeca uistinu vole spavati na povišenom, a stepenice i površinu ispod kreveta uvijek možete iskoristiti kao dodatni prostor za držanje raznih stvari. Za ladice, ormar, igračke... I za kraj, jedan jako važan savjet. Slušajte želje djece i uređujte stan zajedno i polako, detalj po detalj. Tako je puno zabavnije, a i djeca će tako svoju sobu puno više voljeti i cijeniti.

Photo: arhiva

Komentari 0