Life&style

DJ Rea - cura koja je osvojila DJ pultove od Zagreba do Londona

Rea Hadziosmanovic je onaj tip žene koji pršti energijom od jutra do mraka pa smo gotovo sigurni da ova kreativka nikad nema loš dan, a zašto i bi kada radi ono što voli i pritom to radi vrhunski. U 11 godina karijere osvojila je DJ pultove, ne samo naših klubova, nego i onih stranih, a trenutačno se može pohvaliti i titulom jednog od glasova Radija Yammat.

Unatoč činjenici da živi sto na sat, ipak je uspjela izdvojiti vremena za nas i odgovoriti nam na par pitanja vezanih uz svoju bogatu glazbenu karijeru, ali i otkriti nam neke od svojih modnih tajni.

 | Autor: Privatno Privatno

Tko je Rea Hadziosmanovic svojim riječima?

Rea je rođena Sarajka, sa splitskom osobnom i boravištem u Zagrebu. Najteže pitanje joj je «Otkud si?» jer je u ta tri grada provela tri trećine života. Na zadnjoj godini studija komparativne književnosti i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu otkrila je čari DJ-inga kojim se preko 11 godina do danas bavi. Iza sebe broji preko 700 nastupa po cijeloj regiji, ali i Velikoj Britaniji, Norveškoj, Austriji, Portugalu i Slovačkoj. Od 2013. godine je brend ambasadorica linije Reebok Classic. Uz DJ-ing, Rea ima i 10 godina kazališnog staža koji je nakupila u srednjoškolskim i studentskim danima, a radi i kao glazbena kreativka, novinarka, radijska voditeljica i PR asistentica, voli učiti jezike (govori ih gotovo pet) i putovati.

Što je tvoj day job trenutačno?

Radila sam do ljeta kao glazbena kreativka u najvećoj music publishing kompaniji u regiji, IDM Music (sad sam na ljetnoj pauzi), vodim i uređujem radijsku emisiju Yammat Soundfactory na zagrebačkom radiju Yammat FM-u, surađujem u press sektoru te na promociji Hip-Hop festivala Fresh Island. Godinu i pol sam pisala i za hrvatsko izdanje časopisa Rolling Stone. Sve čime se bavim vezano je na neki način uz glazbu.

 | Autor: Privatno Privatno

Gdje te obično možemo čuti?

U zadnjih pet godina radim jako puno, tako da me je teško «fulati». To uključuje vikend nastupe po zagrebačkim klubovima kao što su Klub, Hangar, VIP, Pepermint, Super Super, ali i u Splitu, Sarajevu i Rovinju te na brojnim korporativnim tulumima, eventima i festivalima. Kažu da je 10 000 sati koje si proveo radeći nešto, minimum da postaneš vrhunski u nečemu. Često nastupam, čime se nastojim usavršiti tehnički, ali nastojim i slušati puno raznolike glazbe, proučavati njenu povijest i sociologiju kako bih, između ostalog, dobila i na kvaliteti i inovativnosti selekcije. Dvije sam godine pohađala turntablism radionicu DJ Venoma, gdje sam učila različite trikove i scratch tehnike za gramofonima, ali nažalost zbog manjka vremena vježbam scratchanje puno manje nego što bih željela. Možda nova ideja za novogodišnju odluku?

Koji je tvoj tajni sastojak za dobar party, kako rasplešeš ekipu?

Mislim da je najbitnije uživati u tome što radiš. Kad sam ja sretna, skačem i plešem za pultom i ta energija se, nadam se, prenese i na ekipu. Srećom, volim širok dijapazon glazbenih stilova pa uživam i u Hip-Hopu, UK garageu, 2stepu, grimeu, baile funku, drum'n'bassu, houseu, dancehallu, danceu, indie rocku, popu, žanrovima koje najčešće puštam u svojim mash-up selekcijama. Volim zaigranost na partyjima, nisam od onih koji bi cijelu večer plesali na isti žanr ili isti BPM. Idealni tulumi su mi oni kakve na koncertima naprave Major Lazer, Buraka Som Sistema ili Basement Jaxx, da imaju tu karnevalsku, cirkusku crtu – plesačice, šarenilo, audio-vizualni luna-park.

 | Autor: Privatno Privatno

S kolegom DJ Yeshom si pokrenula Jabbaton DJ crew. Kako je došlo do pokretanja Jabbatona?

Ispravak netočnog navoda: DJ Yesh je pokrenuo JabbaTon 2005. godine, a ja sam mu se pridružila tri godine kasnije. Međutim, od prvog JabbaTona sam pratila njihov rad i dolazila na sve nastupe jer je to bio prvi crew u Zagrebu koji je radio grime i UK garage partyje, koji je dovodio vrhunske turntabliste u Zagreb, razvijao glazbenu kulturu «slomljenih» beatova i omogućavao ti da se jednom na party pojaviš obučen u pidžamu, drugi put kao Snjeguljica, treći put u 80s outfitu za aerobik, a bilo je tu i sladoleda, palačinki, bazena na napuhavanje, kotlića, slapova Jabbakije.

Na koje projekte/partyje koji su nastali u sklopu Jabbatona si posebno ponosna?

Ponosna sam na sve njih, ali bih izdvojila prvi grime koncert u Hrvatskoj ikad, nastup MC-a Skepte koji je tad bio tek klinac koji se počinjao baviti glazbom i MC-anjem, a u međuvremenu je postao jednom od najvećih zvijezda žanra, čije su pjesme na vrhu britanskih ljestvica. To je bio moj prvi nastup na JabbaTonu i bila sam jako uzbuđena da «zagrijavam» publiku prije Skepte. Ponosna sam jako i na naš zadnji party održan u ožujku kojim smo, nakon 10 godina, završili tu lijepu priču na najbolji način i svatko je nastavio dalje svojim putem.

 | Autor: Privatno Privatno

Kako si provela ljeto? Radno ili partijajući?

Radila sam tijekom cijele ljetne sezone kao resident DJ u Mulini Beach baru u Rovinju, prošle godine proglašenim drugim najboljim beach barom u Europi. S obzirom da je riječ o vrhunskoj usluzi, ambijentu i konceptu, i glazba mora biti takva pa sam gostima svakodnevno slagala setove najboljega od jazza, broken beata, soula, bossa nove, chill outa i housea.Posjetila sam i InMusic festival, radila na Fresh Island festivalu, a zadnji ljetni vikend sam provela uživajući na Outlook festivalu koji posjećujem već petu godinu zaredom. Najbitniji modni komad festivala – kabanica!

Koliko ti je moda bitna u životu?

Moda je po meni bitna kao nadgradnja, zanimljiva igra semiotike u svakodnevnom životu. Svi odjećom želimo nešto pokazati, izraziti se, identificirati se. Ne trošim mnogo novca na modu, više volim dobru ili duhovitu modnu ideju, nerijetko vezanu uz glazbene subkulture ili pop-kulturu. Sviđa mi se ulična moda, koja donosi uvijek najsvježije i najzanimljivije ideje, nekadašnji londonski punk, njujorška ghetto moda, tokijski Harajuku...

 | Autor: Privatno Privatno

Kako izgleda tvoj savršen festivalski outfit ili onaj za izlazak u grad?

Savršen festivalski outfit ili outfit za nastupe je da izgledaš kao M.I.A. – spajanje nespojivog, zebrastih ili leopard uzoraka, šljokica, žarkih neonskih boja, debeli zlatni lanci, Hip-Hop rave ukratko. Za svečanije, elegantnije prilike, međutim, volim totalnu krajnost, jednobojne haljine, crno-bijelu kombinaciju, stroge i jednostavne krojeve, bez ikakvih uzoraka.

Budući planovi?

Po povratku u Zagreb vratila sam se na Yammat FM gdje ću imati glazbenu emisiju "Soundfactory" jednom tjedno, svakog utorka od 15 do 17h. Počinjem raditi svoj dugogodišnji program «4ReaL» jednom mjesečno u klubu Super Super te ću nastupati i dalje kao gostujući DJ. Krajem listopada posjetit ću i Oslo, gdje sam kao novinar-reporter, pozvana na festival Oslo World Music. Nema odmora! 

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Photo: Privatno

Komentari 0