Jaja, začevim cvijeće i pilići neki su od najčešćih uskrsnih motiva, bojenje jaja jedna je od zabavnih obiteljskih aktivnosti u kojoj najviše uživaju djeca, a i fashinistice nastoje svoj dom napraviti atkraktivnim i modernim
U našoj tradiciji, kada spomenete Uskrs, većina se odmah sjeti lijepo dekoriranoga, bogatog doručka sa šunkom, mladim lukom, rotkvicama i nezaobilaznim pisanicama. Jaja, zečevi, cvijeće, pilići neki su od najčešćih uskrsnih motiva, a bojenje jaja jedna je od zabavnih obiteljskih aktivnosti u kojoj najviše uživaju djeca, ali i fashionistice koje uvijek nastoje i svoj dom napraviti atraktivnim i modernim. A što je trenutačno “in”? Ukratko, takozvana hipsterska bijela jaja s brkovima, zvjezdicama, trokutićima, strelicama, kružićima. Minimalistička jaja nježnih, svijetlih tonova koja se uklapaju u skandinavsko uređene interijere. U trendu su jako i prirodno obojena jaja, bez umjetnih boja i kemikalija, što se višestruko uklapa u globalni trend ekološke osviještenosti i povratka prirodi. Stoga ako ste slučajno zaboravili kako se kuhaju, pripremaju i boje jaja prirodnim bojama, evo našega malog vodiča. Za početak, postoje dva osnovna tipa bojenja jaja, takozvano hladno i toplo bojenje. Toplo podrazumijeva da se jaja istodobno kuhaju i boje u istoj posudi, a bojenje u hladnom znači da najprije skuhate jaja, a onda ih, obično preko noći, držite u željenoj boji u hladnjaku kako bi jaja poprimila željenu boju. Takozvano hladno bojenje je sporije, ali kvalitetnije, ljepše i pogodnije za ukrašavanje s djecom, a uz to jaja će biti zdravija i ukusnija, stoga vam svakako savjetujemo da se odlučite za ovaj model bojenja jaja ako ćete ih poslije darovati i jesti. Kako skuhati savršeno jaje koje neće puknuti i koje će dobro primati boju? Za početak jaja operite s malo deterdženta i spužvicom te pripremite posudu sa širokim dnom u koju ćete nasipati vodu, ocat i sol u omjeru: na litru vode stavite dvije žlice octa i žlicu soli. Sol sprečava pucanje, a ocat izbjeljuje jaja, pa ako slučajno želite snježnobijela jaja koja ćete poslije ukrasiti samo vrpcom ili nekom naljepnicom, povećajte omjer octa, tako da na pola litre vode stavite pola litre octa. U jednom i drugom slučaju jaja stavite u otopinu tek kada ona prokuha, i to vrlo nježno, uz pomoć velike žlice, pa odmah smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta te pazite da se jaja ne dodiruju i da su iznad njih barem dva cm vode. Nakon 15 minuta vrlo oprezno i nježno jaja prebacite u posudu s ledenom vodom na barem 15 minuta, a potom izvadite jaja i očistite ih spužvicom, iznenadit ćete se koliko će biti bijela i pravilna. Što su jaja bjelja i glađa, to ona bolje primaju boju, a kao opće pravilo za bojenje jaja na prirodan način je na litru vode treba oko 800 grama sjeckanog povrća ili voća ili četiri žlice začina ili čaja. Voće, odnosno povrće, možete izmiksati u pire, a skuhana jaja držite u staklenkama s voćem, povrćem ili začinima minimalno 20 minuta. Za intenzivniju boju jaja u posudama možete pustiti preko noći, ali u hladnjaku kako bi ostala zdravstveno ispravna. Koje boje se mogu dobiti na prirodan način? Ukratko, gotovo sve. Plavu ćete dobiti ako jaja stavite u otopinu od konzerviranih borovnica, listova crvenoga kupusa (prokuhani) i soka od crnoga grožđa. Ljubičasto-plavu ako jaja uronite u čaj od hibiskusa, crveno vino ili u manju količinu prokuhanih ljuski od crvenog luka. Zelenu ćete dobiti ako prokuhate listove špinata i koprive, zelenkasto-žutu ako prokuhate koru od jabuka zlatni delišes, a žutu ako prokuhate koru od naranče, limuna, mrkve, celera, mljevenoga kima ili napravite jaki čaj od kamilice i kurkume. Jaja će biti ružičasta ako ih pustite preko noći u cikli, soku od brusnica, maline, crnoga grožđa, soku od ukiseljene cikle, a crvena ako ih pustite preko noći u pireu od crvenog radiča, soku od rajčice, maline, konzervirane trešnje ili u većoj količini crvenog luka. Kada ste zadovoljni dobivenom nijansom, izvadite jaja, osušite ih papirnatim ručnikom i pustite neka se potpuno osuše na kartonu za jaja ili rešetki, na zraku. Obojena jaja imaju mat površinu i ne sjaje se. Ako želite da jaja budu sjajna, možete ih premazati vatom koju ste prethodno natopili s malo ulja, a ako želite, poslije ih možete dekorirati nekim lijepim vrpcama, perlicama, naljepnicama... U našoj tradiciji je da se jaja dekoriraju cvijećem, djetelinom i raznim šarama koje se postižu uz pomoć toplog voska ili tako da se jaja prije umakanja u boju zamotaju u najlonsku čarapu. Listovi paprati, cvjetovi, listići prislone se na jaje koje se zamota najlonkom, zaveže na krajevima tankim koncem i uroni u vodu. Ta metoda najbolje funkcionira ako se jaja potom stave u otopinu od špinata ili luka, a lijepe kontraste postići ćete već nakon sat vremena namakanja
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.