Life&style
1/7

Detalji za interijere: Egzotika u vašem domu

Lijepo vrijeme, dulji dani, rascvjetana stabla, razbuđena priroda... Doba godine kada još tražimo terasu na sunčanoj strani ulice i vrijeme kada zaogrnuti laganom kožnatom jaknom i s novim sunčanim naočalama maštamo o putovanjima, egzotičnim krajolicima, netaknutoj prirodi, velikim užurbanim gradovima...


Ufff, kako bi bilo lijepo negdje otputovati za godišnji odmor.
Ali stanje na računu, obveze, kojekakvi strahovi često nas otrijezne i zaključimo da je najbolje da putovanje preskočimo i ove godine, a umjesto na Baliju, Karibima, u Meksiku, Maroku, Indiji... u egzotičnim motivima možemo uživati i u svom domu. Egzotika u okvirima vlastita doma čest je motiv pri uređenju interijera, a najpopularniji je tzv. kolonijalni stil koji je posebno bio popularan početkom 20. st., posebice u zemljama koje su nekad bile kolonijalne sile, poput V. Britanije, Francuske, Portugala i Španjolske.

 | Autor: arhiva arhiva

No što je zapravo kolonijalni stil? To je stil koji nastaje miješanjem zapadne kulture i kulture zemalja koje su osvajali kolonijalni osvajači. Poznato je da su putnici često nosili egzotične stvari domorodačkih kultura te na razne načine udomljavali ih kod europskih obitelji. Također, Europljani su često putovali i nastanjivali se u svojim zemljama kolonijama te su tom prigodom uvijek nosili dašak svoje tradicije i doma u tuđinu. I tako je nastao taj stil, koji je nastao miješanjem stilova u objema zemljama.

Nježno pletene čipkaste tkanine

Egzotični elementi pojavljivali su se najviše u velikim komadima namještaja napravljenima od egzotičnih stabla mahagonija, eukaliptusa, bambusa, tikovine, a od njih su se radili ormari, komode, stolovi, kreveti, fotelje, stolci... Koriste se i nježno pletene čipkaste tkanine, a nezaobilazan detalj su i baldahini s mrežama protiv komaraca. Ukrasni predmeti su često izrađeni od kositra, slonovače i kornjačevine, a figurice životinja su najčešće od drveta.

 | Autor: arhiva arhiva

Na podovima osim drveta često možemo pronaći i keramičke pločice, a zidovi su svijetlih boja. Boje koje prevladavaju u interijeru su sve nijanse zemljanih boja, od boje cigle do gotovo crno-smeđe te svijetle slonovače, žute i zelene. Za namještaj je bitno da se izgledom vidi da je “ručno” rađen s čak ponekom i nesavršenošću koja daje poseban šarm. No, kako se moda uvijek nekako vraća, ali uvijek u novom osvježenom, redizajniranom obliku, slična je pojava i kod interijera. Danas je u modi minimalistička egzotika, odnosno egzotični dekori i motivi uklopljeni u minimalističko uređene interijere. Ukratko, “in” su mali dekorativni predmeti s egzotičnim printevima, tekstili s motivima dalekih krajolika, tirkizne, plave, zelene i žute nijanse koje podsjećaju na tirkizno-plavo more, pješčane plaže, stepe, savane, prašume... U trendu su i čudnovate ptice, leptiri, kukci, lavovi, tigrovi, egzotične životinje. Sve što se čini daleko, drukčije, egzotičnije, sve to možete uklopiti u svoj dom i iz udobne fotelje i sigurnosti vlastita doma maštati o raftingu na Zambeziju, kampiranju u Africi, kupanju na Baliju, surfanju na Tahitiju...

Photo: arhiva

Komentari 0