Life&style

Destinacije 'za 10 eura': Svu ljepotu Grčke možemo doživjeti na otoku Krfu

  • Svakoga tjedna predstavljamo ti jednu europsku destinaciju do koje možeš vrlo povoljno letjeti niskobudžetnim avioprijevoznicima i to često po cijenama od desetak eura
  • Ryanair iz Hrvatske leti iz Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, Pule i Rijeke u više od 50 europskih gradova
  • U žestokoj konkurenciji turističkih bisera grčkog otočja, danas te vodimo na zeleni Krf poznat po bijelim pješčanim plažama, povijesnim znamenitostima, fascinantnoj kulturi hrane i bogatom zelenilu

Kada razmišljamo o Grčkoj kao destinaciji za putovanje najčešće pomišljamo na Atenu, Santorini ili Kretu, međutim, u koji god dio ove antičke države se zaputili, naići ćemo na brojna bogatstva - prirodna, povijesna i kulturna. U žestokoj konkurenciji turističkih bisera Grčke, odlučili smo se za Krf - drugi najveći grčki otok u Jonskom moru do kojega možeš direktno Ryanairom iz Zagreba. Krf je dom bujnog zelenog krajolika, idiličnih bijelih, pješčanih plaža uokvirenih borovima, povijesnih znamenitosti i fascinantne kulture hrane koja spaja mediteranske proizvode sazrele na suncu s utjecajima Venecijanaca, koji su vladali Krfom u kasnim 1700-ima i u nasljedstvo im ostavili svoju tradiciju tjestenine. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Otok Krf, Grčka

Zašto posjetiti Krf?

Krf ima bogatu povijest satkanu od brojnih utjecaja - Mlečana, Engleza, Francuza i Rusa, svi oni su ostavili svoj trag na otoku. U Starom gradu osjećat ćeš se poput aristokrata šećući trgom Spianada i gledajući uvis u venecijanske utvrde i crkve. Obožavat ćeš romantiku labirintastih uličica Campiella (srednjovjekovne četvrti Starog grada) kao i ritam marširajućih orkestara, osobito u dane festivala. Posjetu Krfu također će biti užitak za svačije nepce. Upravo u kuhinji i na pijatu dolaze do izražaja brojni kulturni utjecaji. I naravno, nemojmo zaboraviti na plaže i prirodne ljepote. Jedno je sigurno - otok Krf (ili Kerkyra) zasigurno zna kako te zavesti.

Što ne smiješ propustiti?

Neobične znamenitosti

Povezan s Krfom pješačkim mostom, samostan Vlacherna nalazi se na slikovitom, malenom otočiću Pontikonisi (Mišji otok). Ova znamenitost – mala, obijeljena zgrada zasjenjena samo jednim čempresom – izgrađena je u 17. stoljeću i djelovala je kao ženski samostan do 1980. Još jedno jedinstveno mjesto koje treba otkriti je Palaio Frourio, venecijanska utvrda istočno od grada Krfa. Kada su Mlečani zauzeli otok kasnih 1700-ih, pretvorili su citadelu u umjetni otok kako bi ga zaštitili od tri nasilne osmanske opsade.

Možda vas zanima Destinacije 'za 10 eura': mediteranski biser Cipar osvojit će svakoga prirodnim ljepotama Rubrika Life&style Life&style


 | Autor: Shutterstock Shutterstock Sveti samostan Vlacherna

Prekrasne plaže

Na koju god plažu na Krfu zalutala, vjerojatno nećeš pogriješiti. Tirkizno more, bijeli pijesak i borova šuma standardna su postava ovog otoka, međutim i među prekrasnim krajolicima postoje oni malo prekrasniji. Posjeti plažu Roviniu u Paleokastritsi, 20 km  od grada Krfa, koja nudi spektakularan krajolik bogat biljkama i drvećem, čistim tirkiznim morem i bijelim šljunkom. S druge strane, Acharavi je široka plaža sa zlatnim pijeskom na sjeveru otoka, poznata po svojim plitkim vodama što je čini vrhunskim mjestom za obitelji. Na jugozapadnoj obali Krfa, Marathias je još jedna duga pješčana plaža s čistim, kristalnim morem. 

 | Autor: Instagram @discover_corfu Instagram @discover_corfu Plaže na Krfu

Jedi, jedi, jedi

Hrana je ozbiljna stvar u Grčkoj, a Krf nije ništa drugačiji. Krfskom kuhinjom dominiraju lokalni proizvodi kao što su meso, riba, maslinovo ulje, povrće i sir. Tradicionalne taverne u kojima možeš kušati krfska jela pripremljena po domaćim receptima i starim metodama kuhanja naći ćeš gdje god se okreneš. Glavna zvijezda svake tradicionalne taverne na Krfu je Pastistada - goveđi umak, ali nešto različit od naše dalmatinske pašticade. Uz pašticadu, nezaobilazan je i brudet, kao i grčki sofrito. 

Predstavljamo destinacije 'za 10 eura': Napulj je duša Italije i dom najstarije i najbolje pizze na svijetu

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Grčka kuhinja jedna je od najboljih na svijetu

Mnogi kažu kako su upravo na Krfu najbolji restorani u čitavoj Grčkoj, a među njima se svakako ističe Etrusco koji je ove godine i proglašen najboljim restoranom u Grčkoj, a uključen je i na listama top 100 restorana u čitavom svijetu. Jelovnik je prepun kreativnih kombinacija okusa kuhara Ettorea Botrinija, koji se nadahnjuje domaćom i internacionalnom kuhinjom za stvaranje fantastičnih jela. Preporučujemo večeru od 10 slijedova prilikom kojih ćeš moći kušati ono najbolje što nudi ovaj restoran, ali i krfska kuhinja.

Dobro je znati

Sustav javnog prijevoza na otoku je slabo razvijen. Stoga, kako bi uistinu iskusili različite djelove otoka dobro je imati auto. Agencije za iznajmljivanje automobila možeš pronaći u glavnom gradu i svim većim gradovima. No, vozači trebaju uzeti u obzir da je otok pun uskih vijudavih uličica i složenih serpentina stoga nije preporučljivo voziti samostalno u udaljena planinska područja. Radi sigurnosti, na takve izlete, uvijek koristi usluge lokalnih vodiča ili taksista.

 | Autor: Instagram @discover_corfu Instagram @discover_corfu

Nemoj da te iznenadi

Grci su iznimno, iznimno prijateljski nastrojeni ljudi, a takvi su i prema turistima (nešto na što bi se i naši mogli ugledati). Gotovo nikada nećeš naići na nervoznog konobara ili prodavača - pa čak i ako ništa ne kupiš. No, s ovakvom otvorenošću i srdačnošću nerijetko dolazi i fizički kontakt i grljenje što za neke može biti previše. Nemoj se začuditi ni ako ti potpuni neznanac postavlja osobna pitanja - Grci su jednostavno iskreno znatiželjni.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Bio sam na krfu 2004 prekrasan otok.