Life&style

Dešifrirali smo "modni" kod restorana

Restorani se moraju oslanjati ponajprije na dobru hranu, ali i hrana će bolje doći do izražaja ako je prezentirana na pravi način, u pravom okruženju

Pri izboru idealnog restorana, uz ukusnu hranu, bitan je i izgled jela, način posluživanja, dekoracija, interijeri, ambijent ... Baš kao i u modi, restorani diljem svijeta iz dana u dan postavljaju nove trendove, a domaći ih prate u stopu. Vlasnici restorana sve više se trude biti inovativni i posebni, a sve to rezultira nezaboravnim doživljajima/trenucima koji su puno više od samog jela. 

A da se restorani više ne oslanjaju samo na služenje hrane ili vina, svojim konceptualnim tematskim večerama pokazuje restoran Dubravkin put u Zagrebu.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Jednom mjesečno, u izdvojenoj prostoriji Val, održavaju se "magični događaji" za maksimalno 18 osoba gdje svaka večera ima svoju tematiku koja za sve goste ostaje tajna do samog početka. Odabranu temu prati scenografija, odnosno posebno uređenje interijera, prikladna glazbena pozadina, kao i jelovnik od nekoliko sljedova uparen s pićima za apsolutnu hedonističku gozbu.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Bajka ‘Šuma Striborova’ bila je tema prve večere, nakon čega su uslijedile Kraljevska gozba, Japan, Cirkus ... A ako ste mislili da je ovo još jedan od onih "fancy" restorana s mini porcijama iz kojih ćete otići gladni, na portalu Hrvatska 365 Gourmet uvjerit će vas kako nije tako.

Restorani u kojima je to moguće, često su i  skladno uklopljeni u svoju okolinu. Tako se u priobalju najčešće cijeni pogled na more, a jednim od najboljih definitivno se može pohvaliti restoran Nautika u Dubrovniku.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Predivna terasa s pogledom između višestoljetnih zidina, tvrđava Lovrijenac i Bokar, na otvoreno more, zasluženo je ovaj restoran smjestila na šesto mjesto najromantičnijih restorana na svijetu prema Conde Nast Travelleru.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Prirodni materijali i nježni tonovi s tirkiznim detaljima sljubljuju se s plavetnilom iz okoline savršena su dekoracija za restoran koji nudi najbolje specijalitete od plodova mora.

Morska atmosfera na pomalo drugačiji način odlično je prezentirana u dubrovačkom Fish restoranu Proto.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

S prekrasnom i prozračnom terasom koja izgledom podsjeća na palubu i drugim detaljima koji izgledaju kao djelovi broda odaje se dojam kao da ste na pučini, a baš zato jer je i ovaj restoran poznat po ribi.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Najbolje od svega je što izbor ribljih jela prije svega ovisi o dnevnom ulovu lokalnih ribara. Njima u čast u ponudi je i elafitski brudet s palentom. Proto nije samo riblji restoran. Nudi pačja prsa, goveđi entrecôte, odnosno rib-eye odrezak, goveđu pisanicu, janjeće kotlete ...

A da u primorju ne trebate nužno ciljati na morski ugođaj, dokazuje posve drugačija atmosfera u splitskoj konobi Ma:Toni. U prekrasnom, prozračnom podrumu, tamnom, a opet ugodnom, te jako toplom zbog ciglenih detalja, imate osjećaj kao da ste zakoračili u neka prošla vremena.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Dok se spuštate, dočekuje vas lagani jazz, preslatko uređeni zidovi i šank te malen, ali poseban izbor jela. Dok listate jelovnik i dvojite želite li meso ili ribu, vraćate su u neka jednostavnija vremena. Ipak, i oni se oslanjaju na tradicionalnu dalmatinsko-mediteransku kuhinju, ali na moderan način, a pohvaliti se mogu i odličnom ponudom vina.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell
"Nakon nekoliko prijašnjih vlasnika, koji su očigledno imali previše 'fancy' pristup, nova mlada ekipa je sve obojila u modernu priču, zanimljivu, jednostavnu i iznad svega - nevjerojatno ukusnu.", pohvalili su restoran na portalu Hrvatska 365 Gourmet koji donosi sve novitete koje pripremaju najbolji restorani.

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0