Life&style

Dermatologinja otkriva sve što morate znati o aknama i prištićima

Porazgovarali smo s dr. Suzanom Levardrom Mornar koja je dešifrirala sve o promjenama na koži

Koža, kao najveći organ, pokazatelj je što se događa u našem organizmu i može "slati signale" da obratimo pozornost i preveniramo nastanak bolesti, kaže dermatologinja.

- Akne su često prolazna stanja u određenoj životnoj dobi zbog hormonalnih promjena u organizmu. Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazuje da je 80 % uzrok genetska predispozicija zbog povećane osjetljivosti receptora sebacealnih žlijezda za androgene. Lučenje sebuma je pod utjecajem fiziološki promjenjivih stanja kao što je temperatura, doba dana, menstrualni ciklus, ali najviše pod utjecajem androgenih hormona. Na lučenje sebuma utječe i stres. Jedan od glavnih čimbenika u nastanku akni je testosteron koji se pojačano luči u pubetretu te za vrijeme stresa i pri intenzivnijim fizičkim naporima - objašnjava.

Testosteron pojačava produkciju loja, pa dolazi do začepljenja žlijezda i folikula. 

- Nakupljeni zaostali materijal je "hrana" za bakteterije koje se tu pojačano razmnožavaju i nastaje upala. Sebacealni folikuli su najgušće raspoređeni na koži lica - a to su čelo, nos, unutarnji dijelovi obraza i brada te na koži vrata, prsa, leđa i nadlaktica. Distribucija akni u predjelu lica i tijela može upućivati na mogući uzrok nastanka akni - ispričala nam je dermatologinja.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Mjesto na kojem su akne izbile upućuje na promjene u tijelu

- Akne u predjelu donjeg dijela lica te u predjelu brade i vrata mogu biti često hormonalnog uzroka. Akne u predjelu čela i nosa odnosno T-zone vrlo često su uzrokovane stresom te konzumiranjem začinjene i masnije hrane te primjenom komedogenih kozmetičkih pripravaka (puderi, kreme ). Redovito i temeljito umivanje i čišćenje kože lica micelarnom otopinom, potom nanošenje termalne vode i krema za smanjivanje funkcije sebacealnih žlijezda mogu smanjiti nastanak akni - tvrdi Suzana.

- Preparati s dodatkom cinka u sastavu micelane otopine i krema su pomoć u sprečavanju nastanka akni. Ne smijemo zaboraviti na pudere s mineralnim bojama i zaštitnim faktorom - istaknula je dermatologinja, a ovo je posebno važno jer nam stiže ljeto.

Preporuča se nanošenje termalne vode više puta tijekom dana. Ne preporuča se koristiti pripravke s dodatkom ulja i silikona jer zatvaraju pore, i dovode do toga da koža "ne diše".

- Boravak na svježem zraku i, pravilna ishrana kao i kvalitetna kozmetika pomoći će da akne budu samo prošlost - zaključuje.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0