Life&style

Danas se obilježava Dan narcisa: Moramo naglasiti važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke

  • Dan narcisa obilježava se u subotu, 26. ožujka, po 26. put diljem gradova u Hrvatskoj
  • Ovom humanitarnom manifestacijom želi se pružiti podrška svim oboljelima te pojačati svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti
  • Stvaranje navike samopregleda kod žena od rane mladosti vrlo je važno

Danom narcisa u subotu 26. ožujka, obilježava se borba protiv raka dojke te je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji, ranom otkrivanju raka dojke i podršci svim oboljelima.

 | Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL Bruno Fantulin/PIXSELL Dan narcisa na Cvjetnom trgu

Prve subote proljeća Dan narcisa tradicionalno se obilježava već 26. godinu za redom te je spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, a pokrenula ju je Hrvatska liga protiv raka 1997. Tijekom obilježavanja ovog dana, prodaju se predivne narcise, simboli novog života i nade, a prikupljena sredstva od prodaje namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Rano otkrivanje raka dojke iznimno je važno

Rak dojke jedna je od najčešćih je oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu. Redoviti samopregledi izuzetno su bitni jer su simptomi rijetki u ranim stadijima ove bolesti. Različite vrste raka različito se i ponašaju pa su tako neki sporiji i rijetko metastaziraju, dok su drugi agresivniji. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli HZJZ (@hzjz_hrvatska)

U većini slučajeva rak dojke dijagnosticira se kod starijih žena, no od ove zloćudne bolesti mogu oboljeti i žene mlađe dobi pa je tako navika redovitih samopregleda dojki jako važna.

U ranom otkrivanju raka dojke najvažnija pretraga je mamografija koja ima ključnu ulogu detektiranjem promjena u tkivu dojke. Rano otkrivanje povećava i vjerojatnost uspješnog liječenja, što je iznimno bitno naglasiti jer su u Hrvatskoj stope pojavnosti i mortaliteta visoke te je informiranje i poticanje žena na odaziv u Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke vrlo važno.

Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke provodi se od 2006. s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti uspješnijeg liječenja i smanjenja smrtnosti. Kod žena koje su se odazvale pozivu za mamografski pregled pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se pozivu u nacionalni program nisu odazvale.

Možda vas zanima I ove godine sklopi #pinkypromiss s prijateljicom ili dečkom - kampanja koja je već spasila život 8 žena Rubrika Life&style Life&style

U Hrvatskoj je u 2019. zabilježeno 2999 slučajeva raka dojke, a u 2020. umrle su 722 žene. Smrtnost je u Hrvatskoj od raka dojke petu godinu u padu, te je Hrvatska prema podacima Eurostata na 15. mjestu u Europskoj uniji po smrtnosti od raka dojke. Iako se pad mortaliteta od ove bolesti događa već nekoliko godina zaredom, zbog starenja stanovništva očekuje porast oboljelih.

Prema službenim podacima, Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke ima odaziv od 60%. U Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke godišnje se pozove oko 150 tisuća žena u dobi od 50 do 69 godina te je ovim programom do sad otkriveno više od 7 tisuća novih karcinoma dojke, što su ohrabrujući rezultati te je provedbu programa ranog otkrivanja raka dojke jako važno nastaviti.

Dan narcisa obilježava se u gradovima diljem Hrvatske

Hrvatska liga protiv raka i Hrvatski forum protiv raka dojke, Europa Donna - Hrvatska u suradnji s Klubom žena operiranih od raka dojke i uz potporu studentica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta te na inicijativu dr. Ruže Sabol, prve subote proljeća, 5. travnja 1997. godine, održali su po prvi put Dan narcisa na Cvjetnom trgu u Zagrebu. 

 | Autor: Europa Donna Hrvatska Europa Donna Hrvatska Dan narcisa održati će se 26. ožujka 2022.

Dan narcisa manifestacija je koja se od tad održava svake godine pod zajedničkim sloganom u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih od raka dojke. Važnost odlazaka na redovite preglede dojki svake se godine iznimno naglašava.

Ove godine Dan narcisa bit će obilježen od 10 do 14 sati u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića i na Cvjetnom trgu, ali i u drugim hrvatskim gradovima. U Zadru na Narodnom trgu, u Rijeci na Korzu te u Osijeku kod Pješačkog mosta.

Možda vas zanima Napustila nas je hrabra junakinja Ljiljana Pranjić, simbol borbe protiv raka dojke Rubrika Život Život

 

Photo: Instagram@gisou

Komentari 0