Life&style

Dan za zimske radosti: Ovo su najbolja i najzabavnija sanjkališta u Zagrebu i ostatku Hrvatske

  • Stigla nam je hrpa snijega, a mi ćemo, naravno, nedjelju iskoristiti za sanjkanje i zimske radosti
  • Ako ne znaš koje su to lokacije na kojima se sprema najljepša dječja zabava, otkrili smo ih za tebe 
  • Donosimo ti pregled najboljih sanjkališta u Zagrebu i okolici, ali i ostatku Hrvatske 

Iako je već u nekoliko navrata bilo snijega, tijekom noći ga je napadalo poprilično i to u svim dijelovima unutrašnje Hrvatske. A pošto je danas nedjelja, to znači da nas čekaju radosti u snijegu tijekom cijelog dana.

Zato se pripremi na odlazak na neku od atraktivnih lokacija za uživanje u zimskim radostima! Dok je za neke to skijanje ili boardanje, drugima klizanje, jedna od omiljenih dječjih aktivnosti i odraslima zasigurno je - sanjkanje. I zato je baš sada vrijeme za probuditi dijete u sebi i uputiti se na neko od omiljenih sanjkališta!

Otkrile smo nekoliko najboljih lokacija u Zagrebu i okolici, ali mjesta u ostatku Hrvatske.

Cmrok

Najpoznatije zagrebačko sanjkalište uvijek je odredište brojnih građana kad padne dovoljno snijega. Tako će biti i sada, stoga se pripremi na hrpu veselih Zagrepčana, velikih i malih, koji će se ludirati na svježem snijegu.

Sljeme

Nezaobilazno odredište svakoga pravog Zagrepčanina svakako je Sljeme - u svim mjesecima. Osobito je pak poželjno u zimskom razdoblju kad se na obroncima Medvednice osim staza za skijanje nađu i one za sanjkanje. Tisuće Zagrepčana zimske vikende provodi u zimskim radostima na sljemenskom snijegu.

Možda vas zanima Stare fotke Zagreba pod snijegom su nešto najljepše što ćeš danas vidjeti Rubrika Life&style Life&style

Omiljena među njima je Činovnička livada, smještena ispod Stare lugarnice, koja svoju popularnost osobito njeguje posljednjih godina. U blizini se nalaze i tri planinarska doma - Grofica, Grafičar i Puntijarka.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Gradske lokacije

Mnogi poznate lokacije ipak radije zaobilaze pa se upute na manje poznata mjesta za uživanje u snježnim radostima. Dok jedni obožavaju Maksimir, drugima je bliži Savski nasip, a treći pak uživaju na Jurunu i njegovom skrivenom sanjkalištu preko puta Redox igrališta ili pak Bundeku. I u samome centru glavnoga grada tako možemo uživati u sanjkanju i to na Dubravkinom putu.

Naravno, sve ove lokacije odlične su ako - ima dosta snijega.

Samobor

Zagreb i Samobor se vole, a jedno od dražih sanjkališta nalazi se upravo na najvišem vrhu Samoborskog gorja, na Japetiću. Do njega se može doći i autom, ali veći je gušt u laganom planinarenju na jednoj od sedam staza.

Možda vas zanima 10 činjenica o ljudima koji se vesele prvom snijegu Rubrika Life&style Life&style

Osim toga, okrijepiti se nakon hodanja i sanjkanja možete i u planinarskom domu Žitnica. Osim Japetića popularno je sanjkalište i na Plešivici, kod crkvice svetog Jurja i to, kako se priča, već više od 100 godina!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio Jaska (@radiojaska)

Bjelolasica

Za sve koji su spremni otići i malo dalje odličan je izbor Bjelolasica. Najviša planina Gorskog kotara od Zagreba je udaljena oko sat vremena, a osim toga može uključivati i cjelodnevni izlet i bijeg od gradskih gužvi.

Ravna Gora

Još jedna lokacija Gorskoga kotara je Ravna gora, a na njoj je moguće pronaći "savršeno mjesto pod suncem". Ali na snijegu i to na skijalištu i sanjkalištu u Kupjaku.

Delnice

Ako se uputite u Delnice, pravo odredište za sanjkanje i zimske radosti skriva se u dijelu grada pod imenom Potok. U blizini su i Lokve pa se nakon sanjkanja na stazi HSC Jezero Lokve, koja nema radno vrijeme, možete zaputiti i prema predivnome Lokvarskom jezeru. Sljedeće su odredište Vrata kod Fužina koja pružaju nebrojene lokacije za sanjkanje.

Kamačnik 

Još je jedna čarobna lokacija za sanjkanje kod Planinarskog doma Kamačnik gdje se nalazi i istoimeni bistro. 

Mrkopalj - Čelimbaša

Iako poznato kao skijalište, Čelimbaša je i odlična lokacija za sanjkanje, a u blizini se nalaze i Hostel Skijaški dom Mrkopalj i Buffet Tilia za toplu okrijepu nakon snježnih radosti. Radno je vrijeme od utorka pa do kraja tjedna i to u vremenu od 9 do 16 sati, a ulaz se naplaćuje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neverin (@neverin.hr)

Plitvice

U naselju Mukinje, nedaleko hotelskog kompleksa Nacionalnog parka Plitvička jezera, u blizini restorana Lička kuća, nalazi se skijalište na kojem se moguće i sanjkati. Dok je za skijaše osigurana vučnica, sanjkaši će se pak trebati penjati - sami. Ipak, ne bi to trebalo umanjiti dojam snježne bajke u jednom od najljepših kutaka Hrvatske.

Staza je otvorena tijekom radnog tjedna od 9 do 16 sati, a vikendom od 17 do 21 sat. U ponudi skijališta je najam skijaške kao i borderske opreme te sanjki, tanjura i lopatica za spuštanje niz padinu. Dnevna karta za odrasle iznosi 70, a poludnevna 40 kuna. U ponudi su i višednevne karte, a za djecu, umirovljenike, studente, branitelje i invalide vrijede niže cijene. Cjenik ulaznica i ski opreme nalazi se OVDJE.

Rijeka - Platak

Riječko skijalište ima stazu predviđenu za sanjkanje pored Velikog doma Platak i skijaške staze Pribeniš 1. Do Doma se može doći i autom, ali ponovno preporučamo rekreaciju i pješačenje, no prvo bacite oko kojom ćete se stazom uputiti do odredišta. Staza je otvorena svaki dan od 9 do 16 sati, a ulaz se plaća.

Lovinac

Ličko-senjska županija skriva mjesto Lovinac i izletište i sanjkalište pod imenom Cvituša, gdje se mogu i unajmiti sanjke. Otvoreno je od 10 sati ujutro.

Varaždin

Sanjkalište dugo 200 metara nalazi se u Banjščini blizu Varaždina, a otvoreno je od 10 do 24 sata i to unutar kompleksa Zlatne gorice. Ulaz je besplatan, ali je sanjkalište ipak više namijenjeno - djeci.

Čakovec

Popularno sanjkalište je u čakovečkom Perivoju Zrinskih, savršen za zimske radosti i sanjkanje - malih i velikih. Osim te, u Čakovcu se skriva još jedna snježna lokacija, i to na čakovečkom Jugu na brežuljku na igralištu preko puta II. osnovne škole, a uskoro grad planira zasniježiti i sanjkališta u Mihovljanu i Ivanovcu.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Photo: Instagram @kelseydelanoy

Komentari 0