Life&style

Dan Sacher torte: Mnogima omiljeni desert danas slavi svoj dan!

  • Najpoznatija čokoladna torta na svijetu stvorena je davne 1832. godine
  • Originalni recept za ovu slasticu strogo je čuvana tajna
  • Njezin dan najbolje ćeš proslaviti tako da se počastiš sočnim komadom ove prefine torte

Sacher torta jedan je od najpoznatijih bečkih specijaliteta koji smo svi kušali barem jednom, a danas je posebno prigoda budući da je 5. prosinca Dan Sacher torte.  Mnogima najdraža torta od čokolade svoj nastanak duguje tada 16-godišnjem pripravniku Franzu Sacheru koji je morao smisliti desert za kneza Metternicha i njegove goste jer se glavni kuhar razbolio. Svi su bili impresionirani finim čokoladnim desertom, no Sacher torta tek je godinama kasnije postala svjetski poznata slastica.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Kinder Bueno Nutella kolač Možda vas zanima Zvijezda među desertima! Kinder Bueno kocke s Nutellom se ne peku i kriju eksploziju finih okusa Rubrika Life&style Life&style

Ovaj tradicionalni, ali nimalo staromodni recept datira još iz 1832. a sastoji se od čokoladnih biskvita natopljenih džemom od marelice i prelivenih rastopljenom tamnom čokoladom. Uz ovu legendarnu tortu veže se i poznati pravni spor između Hotela Sacher i Cafe Demela oko toga tko zapravo ima izvorni recept. Od 1965. tako postoji „izvorna Sacher torta“ i „Demelova Sacher torta“, iako velikih razlika u sastojcima nema. Do spora je došlo jer je navodno sin Franza Sachera, Eduard recept za tortu usavršio dok je bio praktikant kod slastičara Demela.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sacher (@sacherhotels)

„Sacher Confiserie“ čuva originalni recept, no svugdje se mogu pronaći bliske inačice. Najbolji način da proslaviš Dan Sacher torte zasigurno će biti da se počastiš bar jednim komadom ovog ukusnog i sočnog deserta, a u Sacher torti najbolje ćeš uživati uz malo nezaslađenog tučenog vrhnja!

Možda vas zanima Mljac! Ovaj slasni Nutella mousse napravit ćeš u samo nekoliko minuta Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0