Life&style

Daj svom boravku štih New Yorka

New York je stari šarmer, zbog kojeg smo između ostalog, toliko voljele gledati "Seks i grad". Obožavale smo svaki djelić metropole kroz koji nas je provela glavna junakinja serije i svaku scenu snimljenu u središtu ovog grada. Svaki restoran, kafić, klub i ulica, ali ne zaboravimo i šarmantan stan Carrie Bradshaw davali su čar situacijama u kojima bi se našle četiri slave prijateljice.

Kada pogledamo unatrag, jasno nam je da život proslavljene kolumnistice ne bi bio toliko uzbudljiv i poseban da se nije odvijao upravo u New Yorku.

 | Autor:

Sada i vi možete dočarati duh najnaseljenijeg grada SAD-a u svom domu uz pomoć pravih dodatakA. No, kako biste mu dali dostojanstven hommage, bitno je znati nešto o njegovom životu. New York ima značajan utjecaj na čitav svijet te je kao takav svjetsko središte financija, medija, umjetnosti, mode, obrazovanja i zabave, a često ćete čuti i to kako ga se smatra kulturnim sjedištem svijeta. Njegovoj čari pridonosi i činjenica da je smješten u jednoj od najvećih svjetskih luka, što mu daje poseban izgled, a svaki od njegovih pet četvrti – Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens i Staten Island pričaju svoju priču. Ovisno o tome u kojem dijelu New Yorka živite, njegovat ćete i određen način uređenja interijera koji je specifičan za konkretnu četvrt. Ipak, neke stvari su klasika.

 | Autor:

Najveća inspiracija prilikom uređenju prostora u New Yorku je ona proizašla iz uređenja lofta. Nema osobe koja nije ostala očarana uređenjem ovog tipa stana. Mi zapravo još uvijek ne posjedujemo prijevod za tu riječ, no svi jako dobro znamo o kakvom se tipu uređenja radi. Loft je onaj tip stana koji smo vidjelo u toliko američkih serija i filmova. Krase ga velika kvadratura, prostranost, iznimno visoki stropovi, obilje svjetla i izostanak pregradnih zidova, dok su postojeći zidovi često napravljeni od cigle.

 | Autor:

Iako loftovi nisu prvotno bili zamišljeni kao stambeni prostori, širenjem grada i povećanjem potražnje za stanovima, stari industrijski prostori na Manhattanu, kao što su tvornička postrojenja i skladišta, postali su odlična zamjena za stanove, a posebno su privlačili umjetnike i boeme. Minimalnim zahtjevima, zapušteni prostori Sohoa, postali su umjetnički studiji, galerije i konačno stanovi, iako je tek u 70-ima postalo legalno živjeti u ovim prostorima. S pojavom Andy Warhola i njegove legendarne "Tvornice" loftovi su još više dobili na popularnosti te su postali sinonim za kreativne prostore nadarenih umjetnika.

 | Autor:

Loft tako postaje mainstream i to ne samo zbog svog specifičnog stila uređenja, nego i zato jer predstavlja određen stil života. Srednja klasa biva privučena kreativnom energijom kojom odišu ti stanovi te doživljava loft kao prostor u kojem se može i fino živjeti. Tako i taj sloj polako ulazi u ove stanove te ih uređuje na još fini način, dok loftovi počinju preplavljivati čitan New York, ne samo umjetničke dijelove grada.

 | Autor:

Jednom riječju, loft je ono najbolje što je proizašlo iz prenamijenjenih postindustrijskih prostora. A upravo je industrijski štih ono što se osjeća, ne samo u loftovima, nego općenito u stanovima u New Yorku. No, utjecaj industrijskog nimalo ne umanjuje udobnost ovih stanova, budući da su isti uređeni na način da pružaju savršen omjer industrijskog, vintagea i modernog. Našoj romantizaciji ovih prostora svakako je pridonijela i pop kultura koja je loft učinila dijelom kolektive podsvijesti pa je loft ne predstavlja magičan prostor za življenje samo Amerikancima, nego i ostalim stanovnicima svijeta.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji....

Photo: None

Komentari 0