Life&style

Da ti se zavrti: kolike su bile plaće "Prijatelja", a koliko su dobili povodom novog okupljanja?

  • Trenutak koji su fanovi "Prijatelja" jedva dočekali se bliži, specijal izdanje "Prijatelja'' emitira se 27. svibnja na HBO Maxu
  • Uz sve zanimljivosti iz života slavne šestorke za koje se ponovno pojavio interes, iskrsnulo je i pitanje novca
  • Evo koliko je zarađivala glumačka postava davne 1994., te koliko zarađuju sada

Sjećaš li se one neugodne epizode Prijatelja kad Chandler, Ross i Monica shvate da je ostatak njihovih prijatelja u besparici (kako bi mi rekli, švorc), a Chandler kaže: "Žao mi je što zarađujemo više novca od vas, ali zbog toga se nećemo osjećati krivima!" Tako vjerojatno misli svaki glumac o plaći Prijatelja u odnosu na druge sitcom zvijezde. No, to je mala cijena koju moraš platiti za slavu Prijatelja.

Pa, koja je točno tada bila plaća prijatelja? Otkrivamo ti koliko su glumci zaradili po epizodi, te smo usporedili njihovu staru plaću s novom, za Prijatelje: Okupljanje.

Jennifer Aniston (Rachel Green)

Plaća tada: milijun dolara po epizodi do kraja serije

Plaća sad: Između 2,5 i 3 milijuna dolara za specijal

Neto vrijednost: 330 milijuna dolara

Jennifer Aniston počela je glumiti u mladosti, a sitcomi prije Prijatelja nisu joj bili strani, jer je već imala uloge u nekoliko televizijskih serija. Međutim, četiri su serije brzo otkazane, zbog čega se Aniston ranih 90-ih bila nesigurna kako će se razvijati njezina karijera. No, sve se promijenilo kad se 1994. pridružila ekipi Prijatelja kao Rachel Green, gdje je postala jedan od najomiljenijih televizijskih ženskih likova ikad. 

Prijatelji serija | Autor: imdb imdb

Aniston je ušla u prvu sezonu Prijatelja s plaćom od 22.500 dolara po epizodi, ali se pričalo da je do 2. sezone zaradila plaću od oko 40.000 dolara po epizodi jer je njena veza na ekranu s Rossom (David Schwimmer) postala žarišna točka emisije. Do 3. sezone, Aniston se, zajedno s ostatkom ekipe, udružila kako bi pregovarala o plaći koja je porasla na 75.000 dolara po epizodi. Nastavili su s praksom kolektivnog pregovaranja sve do kraja serije, zarađujući milijun dolara po epizodi u sezoni 9 i 10. To je Aniston učinilo jednom od najbolje plaćenih žena na televiziji, a tu poziciju drži i danas. Procijenjena neto vrijednosti: 330 milijuna dolara 2021.

Posljednja epizoda Prijatelja emitirana je 2004. godine, ali Aniston je i dalje iskorištavala prednosti svoje glavne uloge. S obzirom na to da serija uspijeva donijeti milijardu dolara godišnje za Warner Bros., USA Today izvijestio je 2015. da svaka zvijezda i dalje zarađuje 20 milijuna dolara godišnje.

Obožavatelji "Prijatelja" moći će prespavati u stanu slavne družine u New Yorku za samo 120 kuna!

Courteney Cox (Monica Geller)

Plaća tada: milijun dolara po epizodi do kraja serije

Plaća sad: Između 2,5 i 3 milijuna dolara za specijal

Neto vrijednost: 150 milijuna dolara

Serija Prijatelji | Autor: imdb imdb

Cox je bila vjerojatno najpoznatije lice iz gomile prije nego što se pridružila glumačkoj postavi Prijatelja jer se pojavila s Bruceom Springstinem u njegovom spotu Ples u mraku i glumila u uspješnom sitcomu Obiteljske veze uz Michaela J. Foxa. Godine 1994. pridružila se glumačkoj ekipi Prijatelja kao Monica Geller, zarađujući 22.500 dolara po epizodi. Iako tijekom 2. sezone nije zaradila toliko kao kolegica Jennifer Aniston, Cox je do sezone 3 uspjela pregovarati o plaći od 75 000 američkih dolara po epizodi zajedno s ostatkom svojih kolega. Kroz nastavak pregovora, Cox se pridružila ostatku glumačke ekipe koja je zarađivala nevjerojatnih milijun dolara po epizodi do kraja serije. Kao drugoj najbogatijoj zvijezdi Prijatelja, neto vrijednost njezine imovine sada se procjenjuje na oko 150 milijuna dolara.

Lisa Kudrow (Phoebe Buffay)

Plaća tada: milijun dolara po epizodi do kraja serije

Plaća sad: Između 2,5 i 3 milijuna dolara za specijal

Neto vrijednost: 90 milijuna dolara

Iako nije najbogatija članica ekipe Prijatelja, Kudrow sigurno ima jednu od najbogatijih priča o podrijetlu od svih kolega iz serije. Diplomirana psihobiologinja napustila je posao nakon što je osam godina radila u očevoj medicinskoj ordinaciji kako bi se okušala u šou-biznisu, da bi na kraju dobila ulogu u sitcomu Lud za tobom. Obožavatelji prijatelja prepoznat će njen lik u toj serji, Ursulu Buffay - sestru Phoebe Buffay, ulogu koju je na kraju došla odigrati u Prijateljima! Iako su likovi bili u dvije različite serije, čak su dijelile istu priču kao blizanci.

Serija Prijatelji | Autor: imdb imdb

Kao i ostatak svojih kolega iz kolega, Kudrow je zarađivala 22.500 dolara po epizodi kad se prvi put pridružila Prijateljima 1994. Do 3. sezone zarađivala je 75.000 dolara, a na kraju je Kudrow zarađivala enormnih milijun dolara po epizodi do kraja serije. Neto vrijednost Kudrowa sada se procjenjuje na 90 milijuna dolara.

Matthew Perry (Chandler Bing)

Plaća tada: milijun dolara po epizodi do kraja serije

Plaća sada: Između 2,5 i 3 milijuna dolara za specijal

Neto vrijednost: 120 milijuna dolara

Serija Prijatelji | Autor: imbd imbd

Prije nego što se pridružio glumačkoj postavi Prijatelja, Perry se već pojavljivao u brojnim televizijskim projektima, poput 1987. godine u Drugoj šansi. No, njegova je uloga u Prijateljima zaista obogatila njegovu karijeru - i podebljala njegov bankovni račun. Kao i ostatak ekipe, glumac je kući donosio 22.500 dolara po epizodi nakon što se prvi put pridružio seriji, ali taj je broj rastao dok su nastavili pregovarati o povišicama. Perry, koji je nastavio glumiti u nekoliko filmova poput Troje za tango, Zamalao junaci, Ubojica mekog srca sada ima imovinu neto vrijednosti od oko 120 milijuna dolara.

'Prijatelji' ponovo na okupu Možda vas zanima Jennifer Aniston pokazala 'Prijatelje' na setu, ali fanove su šokirali izgled i ponašanje Matthewa Perryja Rubrika Life&style Life&style

David Schwimmer (Ross Geller)

Plaća tada: milijun dolara po epizodi do kraja serije

Plaća sad: Između 2,5 i 3 milijuna dolara za specijal

Neto vrijednost: 100 milijuna dolara

Serija Prijatelji | Autor: imdb imdb

Dok se Schwimmer pojavljivao u TV emisijama poput Zlatne godine, pridruživanje postavi Prijatelja 1994. godine dovelo je do njegovog pravog proboja. Zarađivao je 22.500 dolara po epizodi kada je prvi put dobio ulogu Rossa Gellera u seriji, ali šuška se da je to brzo okrenuo na 40.000 dolara po epizodi do 2. sezone kada je njegova veza na ekranu s Rachel (Jennifer Aniston) postala glavno zanimanje gledatelja. Kao i ostali, i on je za zadnje dvije sezone dobio milijun po epizodi. Nema sumnje da su te izdašne plaće odigrale veliku ulogu u njegovoj današnjoj neto vrijednosti, koja se procjenjuje na oko 100 milijuna dolara.

Matt LeBlanc (Joey Tribbiani)

Plaća tada: milijun dolara po epizodi do kraja serije

Plaća sad: Između 2,5 i 3 milijuna dolara za specijal

Neto vrijednost: 80 milijuna dolara

Serija Prijatelji | Autor: imdb imdb

Mnogo prije nego što je postao poznat po ulozi iz Prijatelja, LeBlanc je radio kao rezervni glumac u glazbenim spotovima za ljude poput Alanis Morissette, Toma Pettyja, Bon Jovija i drugih. Glumac rodom iz Massachusettsa nastavio je s manjom ulogom u popularnom sitcomu Oženjen ... s djecom 1991. godine. Tri godine kasnije, međutim, dogurao je do zvijezde nakon što je dobio ulogu u Prijateljima. Po pridruživanju seriji, LeBlanc je, baš kao i ostatak njegove glumačke ekipe napredovao od 22.500 dolara po epizodi do milijuna. Sve u svemu, njegovo vrijeme glumeći u seriji sigurno je velikodušno utjecao na njegovu neto vrijednost od 80 milijuna dolara danas.

Photo: HBO

Komentari 0