Life&style

Čudotvorna kadulja – evo kako ti sve može pomoći

Pogledaj kod kojih tegoba ova biljka osobito pomaže

Stari Rimljani liječili su brojne tegobe s kaduljom. Tu su biljku jednostavno zvali „salvia – u prijevodu: ljekovita. I to iz valjanog razloga: naime, kadulja (ili žalfija) sadrži puno djelotvornih tvari koje pozitivno djeluju na zdravlje. Njena eterična ulja djeluju antibiotski, njene gorke tvari ublažavaju upale, a gorke tvari potiču probavu. 

Kako liječi upale usne šupljine i grla 

Svejedno radi li se o upali zubnog mesa, aftama ili grlobolji: kadulja ublažava u ustima i području grla sve vrste upala, tvrde stručnjaci. Grgljaj ili isperi usta tri puta dnevno čajem od kadulje. Za to trebaš jednoj šalici vode (100 ml) dodati 2 grama listića kadulje. Alternativno možeš koristiti i granulat od kadulje. Ako ti često krvare desni – pasta za zube s kaduljom trajno ublažava upalu. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Kako smanjuje znojenje 

Kadulja sužava žlijezde znojnice. Tri šalice čaja od kadulje dnevno smanjit će znojenje za 50 posto, tvrde razna znanstvena istraživanja. Također sjajno djeluje kao dezodorans. Prirodni proizvodi s kaduljom sjajan su odabir za nekoga tko se želi odreći aluminija u dezodoransima. 

Kako poboljšava probavu 

Kadulja djeluje smirujuće te ublažava grčeve u želucu ako patiš od osjećaja punog želuca, mučnine i nadutosti. Jednostavno prožvači dva listića kadulje nakon jela. 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0