Life&style
1/11

Čudna šuma u vašem domu: Životinjski printevi i šumski motivi

Igrajte se s malim stvarima - sovicama, ptičicama, slonovima, tigrovima, zmajevima... Njima dekorirajte male, lijepe stvari iz svakodnevice te otkrijte što napraviti kako biste izbjegli kič

Leopard, zebra, zmija, pa još malo zlatnog, srebrnog i sjajnog skaja... postoji li nešto kičastije i neukusnije čega se možete sjetiti? I zato nemojte odmahivati glavom i pobječi s ove stranice kada vam kažemo da su animalni uzorci opet u modi, i to jako.

 | Autor: yisk yisk

Slonovi, zebre, tigrovi, lavovi, jeleni, srne, ptice, kornjače... jednostavno su se uselili u dućane i žele u vaše domove. I kao tanjuri, šalice, stolnjaci, podmetači, čaše, ali i kao veliki komadi namještaja koji bi vrlo lako mogli obilježiti svoj teritorij i zavladati vašim interijerom.

 | Autor: Home Sweet Home Home Sweet Home

Naš savjet je, odlučno odbacite bilo koju mogućnost da kupite veliki i skupi komad namještaja sa životinjskim uzorkom. Jednostavno, takva vrsta uzorka je predominantna i previše karakterna te je velika vjerojatnost da će vam vrlo brzo dosaditi, a animalni uzorci teški su i za kombiniranje jer su već sami dovoljno kičasti, pa bi interijer vrlo lako mogao poprimiti obrise neukusa. I to često teškog.

 | Autor: IKEA IKEA

Zato je preporuka, igrajte se s malim stvarima. Sa sovicama, ptičicama, slonovima, tigrovima, zmajevima dekorirajte male, lijepe stvari iz svakodnevice. Čaše, tanjuri, šalice slobodno mogu biti veseli, šareni, duhoviti, kao i razni jastuci, posteljina, tepisi, slike, plakati, koje vrlo lako možete kada vam dosade pospremiti u ormar i zamijeniti drugim čudima. Općenito, zlatan savjet arhitekata je da fiksan namještaj bude što neutralniji i jednostavniji, kao i skupocjeni i veliki komadi namještaja poput trosjeda, stola za blagovanje, komode, kreveta. Ti veliki i fiksni komadi namještaja trebali bi biti pomno odabrani, osmišljeni s puno pozornosti i promišljanja. Posebice kada birate ugradbene elemente te elemente koji se često koriste poput kuhinje i kupaonice, trebalo bi uvijek preferirati kvalitetne i izdržljive materijale koji se jednostavno i brzo održavaju te koji će godinama lijepo izgledati.

 | Autor: dizajnholik dizajnholik

Zbog manjka stambenog prostora često je najbolji mogući odabir izrada namještaja po mjeri, a dobro je uvijek imati na umu da se stvari tijekom godina gomilaju i da ćete uvijek htjeti još jedan par cipela, još jedan kaput, torbu, komplet posteljine, vazu... zato ormare napravite velike, toliko velike da u njih stanu i dekoracije koje svako toliko valja promijeniti. Najbolji svjetski arhitekti kažu da interijeri trebaju živjeti s njihovim vlasnicima, a da kao što se godišnja doba mijenjaju, tako se treba mijenjati i interijer. I uistinu, kao što mijenjamo kapute laganim jaknama, tako i interijer treba brzinski “makeover” iz zime u proljeće, iz proljeća u ljeto, a promjena stolnjaka i zavjesa često nije dovoljna. Razlog je što većina zaboravi pospremiti neke “najjače” komade namještaja koji najviše odvlače pozornost, pa im se stalno čini da im je interijer stalno isti. Dosadan.

 | Autor: Zara Home Zara Home

Odlučno maknite sve što vam se čini da dolazi iz neke druge priče i pospremite do neke druge prilike. Takvim pristupom interijer će vam stalno biti nov i svjež te onda nema razloga da se bojite čak ni animalnih printova i motiva iz životinjskog carstva. I tada takve stvari možete uistinu kupovati slušajući svoje emocije, a ne razum.

 | Autor: Zara Home Zara Home

Razum ostavite za velike komade, a vi slobodno uživajte sa svojom novom šalicom uz koju jutra postaju veselija i radosnija, pozivajući vas da još malo mislima odlutate negdje daleko... u neku vašu šumu, prašumu, divljinu.

Preuzeto iz časopisa Budi.IN koji je na kioscima od subote, 20. veljače.

Photo: ferm living

Komentari 0