Life&style

Crveni vez na posavskoj nošnji koju je nosila Kolinda na utakmici ima zanimljivu simboliku

  • Kolinda Grabar - Kitarović, članica Međunarodnog olimpijskog odbora, bodrila je našu ekipu na veličanstvenoj utakmici u Kataru
  • Na tribine je došla odjevena u posavsku narodnu nošnju
  • Nošnja ovog kraja je bijelo-crvena, baš kao i boje naše reprezentacije, a crveni vez nosi zanimljivu simboliku

Još nas drži veselje od velike pobjede naših momaka nad Kanadom i naravno da je naša repka zvijezda dana, ali nismo mogli zaobići bivšu predsjednicu, Kolindu Grabar - Kitarovići njezino izdanje na današnjoj utakmici. Odjenula je posavsku narodnu nošnju već ranije najavivši da je posudila crveno-bijelu nošnju kako bi uz boje naše reprezentacije bodrila ekipu na terenu.

 | Autor: Pixsell Pixsell "Dress code na svečanoj platformi dopušta svečano odijelo ili traditional attire, odnosno narodnu nošnju. Inače, takvo je pravilo i u diplomaciji. Narodna nošnja je jako prihvaćen način odijevanja u svečanim prigodama. Tako da ćete me vidjeti u tipičnim hrvatskim i crveno-bijelim kombinacijama odijela i nošnji ili njenim kombinacijama, što je i izvrsna promocija Hrvatske. Uostalom, why blend in when you can stand out? Ovo ide i za države i za pojedince", rekla je za Dnevnik Nove TV. 
Zanimalo nas je nešto više o posavskoj narodnoj nošnji i osim što na njoj, u ovom kontekstu sasvim prigodno, prevladavaju crvena i bijela boja, tradicionalno je tkana na tkalačkom stanu. Kolinda Grabar - Kitarović nije nosila poculicu, pokrivalo za glavu koju su nosile djevojke i snahe i možda je najzanimljiviji dio nošnje. 

 | Autor: Pixell Pixell Na web stranici Općine Orle piše kako crvena boja veza ima posebno značenje: "U vezu prevladava crvena boja – znak mladosti, veselja, plodnosti, boja koja privlači sreću i štiti od uroka". Sigurno su vještina i znanje naših reprezentativaca presudili danas na terenu, ali crvena boja na vezu posavske nošnje možda je, po starom vjerovanju, privukla i malo sreće.  

Photo: Pixsell
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Haha evo nase kolinde
  • darky

    Pa normalno da nije imala paculicu Niti je cura, niti je mlada snaha