Life&style

Crveni makovi okupali Tower of London

Povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, Tower of London u britanskoj prijestolnici ukrašen je poljem crvenih keramičkih makova. Instalaciju su osmislili umjetnik Paul Cummins i dizajner Tom Piper, a postavljena je na sjećanje svakoj britanskoj ili kolonijalnoj žrtvi Prvog svjetskog rata.

888 245 crvenih keramičkih makova okružiti će toranj, a prizor izgleda zaista impresivno.

 | Autor: @ www.splashnews.com @ www.splashnews.com

Umjetnička instalacija Blood swept lands and seas of red (Zemlja natopljena krvlju i mora crvenoga), osmišljena je kao jedan od načina obilježavanja stotinu godina od početka  Prvog svjetskog rata  – odnosno, “Velikog rata” kako ga u pravilu nazivaju Britanci. Odabrana brojka makova nije nimalo slučajna, već je direktno vezana za broj žrtava Britanije i svih postrojbi iz britanskih kolonija tijekom ovog, najkrvavijeg sukoba u dotadašnjoj povijesti.

 | Autor: @ www.splashnews.com @ www.splashnews.com

Makovi su se počeli saditi 5. kolovoza ove godine– točno 100 godina od prve britanske intervencije u Prvom svjetskom ratu. Zadnji 888 246. mak biti će posađen 11. studenog 2014. godine kada se obilježava britanski dan sjećanja na završetak rata. Nakon toga će se keramički makovi prodavati za 25 funti po komadu, a 10% od prihoda biti će ravnomjerno podijeljeno između šest različitih dobrotvornih udruga.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Photo: @ www.splashnews.com

Komentari 0