Life&style

Čišćenje nakita za nula kuna? Da, uz pomoć ovih savjeta!

Kada sam u zlatarni čula da je cijena čišćenja jednog srebrenog prstena 50 kuna, ljubazno sam se zahvalila, otišla kući i isprobala ove savjete

Nedavno sam se odlučila pozabaviti spremanjem nakita, kada sam primijetila da je velik dio prstenja i naušnica koje godinama nisam nosila pocrnio i izgubio sjaj. Iako sam na internetu vidjela da ljudi komentiraju kako je čišćenje u zlatarnama skupo, odlučila sam im ipak dati priliku. Dijelom zbog lijenosti da to sama odradim, a dijelom zato što sam se bojala da bih mogla nešto zeznuti. Kada sam u zlatarni čula da je cijena čišćenja jednog srebrenog prstena 50 kuna, ljubazno sam se zahvalila i otišla kući. Odlučila sam da ću ipak pokušati biti sam svoj majstor i ponovno sam se posavjetovala s internetom i tako sam naišla na ove odlične savjete:

SREBRO

Za srebreni nakit učinkovito čišćenje podrazumijeva čitav niz proizvoda iz kuhinje ili kupaonice,  krpicu i malo strpljenja. Kako god čistila svoj nakit, obavezno ga dobro isperi i ispoliraj pamučnom krpicom koja ne pušta mucice ili krpicom od naočala. Za dodatan sjaj možeš protrljati malo aluminijske folije na srebro prije spremanja.

 | Autor:

Pasta za zube

Bijela pasta za zube bez granula, topla voda i krpica brzo i jednostavno skidaju prljavštinu s nakita i vraćaju mu sjaj. Pastu za zube dobro utrljaj u nakit i ostavi da odstoji barem deset minuta, a potom isperi i ispoliraj.

Soda bikarbona

Jednostavan sastojak koji sigurno imaš u kuhinji možeš koristiti u čišćenju cijelog kućanstva, a odličan je i za nakit. U pola decilitra vode otopi tri žličice sode i u tu smjesu uroni svoj nakit na nekoliko sati, nakon čega ga isperi običnom vodom i ispoliraj.
Umjesto s vodom, sodu možeš pomiješati i s pivom, rezultat je isti.

Kuhinjska sol i aluminijska folija

Manju posudu trebaš obložiti aluminijskom folijom, preko toga preliti čašu hladne vode i jednu žlicu soli. To dobro promiješaj, ubaci svoj omiljeni nakit i pusti pet minuta da odstoji, a potom isperi i ispoliraj.

 | Autor: Instagram Instagram

Kečap

Crne mrlje na srebrenom nakitu skini uranjanjem nakita u kečap ili čišćenjem četkicom na koju si nanijela kečap. Kad završiš nakit samo isperi pod mlazom hladne vode i ispoliraj.

Pepeo od cigareta

Nakon popodnevnog druženja s frendicama kod tebe doma, nemoj se žuriti s pražnjenjem pepeljare. Pepeo od cigareta možeš puno bolje iskoristiti, primjerice, za čišćenje nakita. Pomiješaj malo pepela s vodom, umoči krpicu u tu smjesu i dobro istrljaj nakit.

 

ZLATO

Sada kada si svom srebru vratila sjaj, vrijeme je da se pozabaviš i zlatom. I dalje će ti trebati krpica za poliranje ali za zlato ipak isprobaj neke od ovih sastojaka.

 | Autor:

Ocat
 
Alkoholni ocat učinkovito čisti nakit od žutog i bijelog zlata. U jednu posudu ulij ocat i uroni svoje omiljeno zlato na 15-ak minuta. Potom nakit dobro isperi i ispoliraj. Jače zaprljan nakit prije poliranja prođi mekom četkicom i izribaj nečistoće.

Deterdžent i voda

Kombinacija vruće vode i deterdženta za rublje vratit će tvom zlatu sjaj. Uroni nakit i ostavi ga sat vremena u vodi, a potom ga isperi hladnom vodom i ispoliraj.

 | Autor: Instagram Instagram

Pivo

Namoči krpicu pivom i dobro ispoliraj nakit, a potom ga isperi. Jedino što moraš pripaziti je da nakit s cirkonima ne čistiš pivom, jer to može oštetiti cirkon. Na kraju dobro ispoliraj suhom krpicom.

Za kraj, ako nakit čistiš u kupaonici iznad umivaonika, obavezno začepi odvod. Prilikom čišćenja važno je da to odradiš nježno i da nakit prije spremanja dobro ispoliraš i osušiš. Preporučujem ti i da nakit uvijek čuvaš na suhom mjestu u originalnoj kutijici, te da ga skidaš prilikom kupanja, posjeta sauni i čišćenja kuće

Photo: Instagram

Komentari 0