Life&style

Činite li dovoljno za okoliš? Postavite si ova tri pitanja…

Prema stručnim prognozama, ako nastavimo s neodgovornim ponašanjem prema okolišu, šteta koju čovjek nanosi planetu Zemlji neće se više moći popraviti nakon 2030. godine. Nemojte misliti da će tek za desetak godina nastupiti radikalne promjene – one su već započele, a trend koji mjerimo posljednjih 40 godina je jasan – u posljednje 22 godine, zabilježeno je 20 rekordno toplih godina, razina mora godišnje se podiže za više od 3 milimetra, a klimatske promjene odnose i ljudske živote. Zašto se sve to događa? Zato što čekamo da netko drugi nešto poduzme. Ako ste i vi među onima koji, ako smo potpuno iskreni prema samima sebi, ne čine dovoljno kako bi umanjili vlastiti negativan utjecaj na prirodu, zapitajte se ovo:

Tko će, ako neću ja?

„Već će se netko sjetiti sortirati i reciklirati otpad – imam ja i pametnijeg posla!“ Ako je ovo i tvoj stav, razmisli ponovo. To što Europljani do danas nisu osjetili značajan utjecaj globalnog zatopljenja, ne znači da ga nećemo osjetiti – zapravo, posljednjih godina već svjedočimo neuobičajenim vremenskim nepogodama i toplinskim udarima koji bi, čini se, mogli postati ne tako neuobičajeni. Upravo je zato vrlo važno osvijestiti da je svatko od nas dužan poduzeti ono što je u našoj moći da spriječimo nepotrebno zagađenje okoliša jer će nam priroda uskoro pokazati da je to svačiji problem i izazov koji treba početi rješavati odmah! Drugim riječima –  promjena počinje u tebi.

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Zašto čekati zadnji čas?

Znanstvena zajednica upozorava na katastrofalan utjecaj globalnog zatopljenja od početka 80-ih godina. Od tada, relativno je malo učinjeno. Sada, kada voda pomalo dopire „do grla“, institucije i organizacije koje se bore za očuvanje Zemlje sve glasnije upozoravaju da građani trebaju što prije usvojiti navike koje doprinose održivijem načinu života. Za početak možete kupovati ekološke proizvode koji su nježni prema našem planetu, sortirati otpad za reciklažu, voziti bicikl… Svi imamo izbor – početi živjeti održivije odmah ili čekati da stanje Zemlje koju ostavljamo svojoj djeci postane još gore i onda se udarati po čelu pitajući se zašto smo toliko čekali…

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Koliko me sve to košta?

U početku, dok ne steknete pozitivne navike, nastojanja da živite održivije najviše će vas koštati vremena i strpljenja. Međutim, jednom kad uvidite da osviještene navike podrazumijevaju jednostavne i sasvim primjenjive radnje (uz koje pritom možete uštedjeti novac) poput korištenja trajnih torbi za kupnju, upotrebu prirodne kozmetike za njegu tijela i lica, zatvaranja slavine za vrijeme pranja posuđa ili zubi, pitat ćete se zašto te iste navike niste usvojili i prije. U tome vam može pomoći i dm koji potiče svoje kupce da odabiru osviještene proizvode čije su cijene primjerene za svačiji džep i tako daju svoj doprinos očuvanju okoliša. U dm-u vam tako do kraja veljače poklanjaju 15x više dm active beauty bodova pri kupnji odabranih osviještenih proizvoda za njegu tijela, higijenu doma ili prehranu. Uz to, ako račun premaši 150 kuna, dm poklanja i pamučnu torbu za kupnju.  Više informacija o ovim pogodnostima doznajte na dm-ovoj Facebook, Instagram ili internetskoj stranici, a u međuvremenu sami pokušajte odgovoriti na ova tri pitanja i odlučite želite li biti dio promjene i rješenja u jednom od najvažnijih izazova današnjice?

 

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0