Life&style

Cijeli obrok u jednom loncu: Najfinija variva

Ne znate što kuhati za ručak ili večeru? Predlažemo najfinija jela iz jednog lonca koja su ujedno i zdrava

za variva vrijedi nešto slično kao za vina, što starije, to bolje, no pritom se misli na dob onih koji uživaju u njemu jer u njima povrće uvijek mora biti svježe i obogaćeno komadom mesa i šačicom začina.

Grah-varivo

Sastojci: pasta od češnjaka: 6 češnjeva češnjaka, 250 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja, 1 žličica soli, 1 žličica vinskog octa; varivo: 2 žlice maslinova ulja, 50 g mrvica staroga kruha, 3 glavice luka, 4 češnja češnjaka, 750 g krumpira, 250 ml povrtnog temeljca, 4 rajčice, 2 šalice kuhanoga graha (ili 1 limenka), 3 grančice mente, vezica peršina, 2 lista lovora, 100 g mladih mahuna, 75 g maslaca, limun

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite šest češnjeva češnjaka u posudu za pečenje i prelijte maslinovim uljem. Pecite u pećnici 25 minuta, dok češnjak ne omekša i zazlati se. Potom ga stavite u blender, dodajte sol i ocat, ostatak ekstra djevičanskog maslinova ulja te izmiješajte u glatku smjesu. Skuhajte mahune u slanoj vodi. U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje i lagano pržite na njemu krušne mrvice nekoliko minuta. Dodajte nasjeckane luk i češnjak te pirjajte osam-deset minuta, dok luk ne omekša i postane proziran. Dodajte ploške krumpira i ulijte temeljac. Pustite neka provrije i vrije na laganoj vatri desetak minuta. Dodajte oguljene i narezane rajčice pa kuhajte još pet, šest minuta, a onda primiješajte lovorov list, sok pola limuna, mahune, grah te nasjeckane peršin i mentu. Neka vrije minutu, dvije i na kraju dodajte maslac. Poslužite u zdjelicama i svakoj dodajte malo paste od češnjaka.

 | Autor: Stock Food Stock Food Varivo s kobasicom

Sastojci: 3 kobasice prema izboru, 100 g slanine hamburger, 2 mrkve, 1/4 korijena celera, 1 korijen peršina, 200 g graška šećerca, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar, 2 grančice peršina

Priprema: Skuhajte grašak šećerac tako da ostane čvrst te posebno skuhajte hamburger i kobasice. Na malo maslinova ulja zazlatite luk s češnjakom. Dodajte kockice mrkve, peršinova korijena i celera te pirjajte nekoliko minuta. Podlijte povrće temeljcem, posolite i popaprite te pustite da lagano kuha dok ne omekša. Tad primiješajte grašak šećerac i kobasice te hamburger narezane na komade veličine zalogaja. Pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Marokanski riblji tagine

Sastojci: 1 kg ribe, 1 glavica luka, 1 mrkva, 2 stabljike celera, 3 rajčice, 2 paprike, 1 žličica đumbira, 1 žličica soli, 2 krumpira, 1/2 žličice papra, 1/2 žličice kurkume, prstohvat šafrana, limun, šaka maslina, maslinovo ulje; marinada: 1 žličica čilija, 1 žličica slatke paprike, 1 žličica đumbira, 2 luka, 1/2 žličice šafrana, 2 lovora, 1 žličica kumina, 2 češnja češnjaka, 2 žličice peršinova lista, 2 žličice nasjeckana korijandra, pola narezana limuna, 125 ml maslinova ulja, sok pola limuna

Priprema: Sve sastojke za marinadu stavite u jednu posudu i dobro izmiješajte. Neka odstoji pola sata prije upotrebe. Tada šalicu marinade nanesite na filetiranu ribu i pustite neka odstoji barem dva sata ili preko noći u hladnjaku. Ulijte maslinovo ulje u veću posudu i po njemu ravnomjerno rasporedite ploške luka. Po luku posložite ploške celera i mrkve. Krumpir narezan na ploške pomiješajte s dvije žlice marinade i rasporedite po rubovima posude. I po mrkvi nanesite malo marinade. Stavite ribu na povrće i po njoj posložite kockice paprike. Po površini poredajte ploške limuna i masline te posolite i popaprite. Podlijte s vrlo malo vode, pokrijte i kuhajte na srednje jakoj vatri sat, sat i pol, dok krumpir i riba ne omekšaju, a većina tekućine ispari i postane gust umak. Poslužite izravno iz posude u kojoj se jelo kuhalo s kruhom.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Photo: Stock Food

Komentari 0