Life&style

Chef koji spaja kontinente na tanjuru: evo što se jede u najboljem restoranu na svijetu i zašto nosi tu titulu

  • Restoran Maido u srcu Lime proglašen je najboljim na svijetu 2025. godine, zahvaljujući izuzetnom radu chefa Mitsuharua Micha Tsumure koji kroz svaki tanjur pripovijeda priču o Nikkei kuhinji
  • Degustacijski meni vodi goste kroz desetke jedinstvenih spojeva japanskih tehnika i peruanskih sastojaka u jelima poput ramena od lignji s amazonskom kobasicom i nigirija s prepelicom
  • Ovo priznanje odražava ne samo kulinarsku izvrsnost, već i sposobnost restorana da spoji tradiciju, identitet i emociju u nezaboravno iskustvo

U srcu Lime, u Peruu, restoran Maido postao je globalni gastronomski epicentar. Proglašen najboljim restoranom na svijetu za 2025. godinu na prestižnoj listi 'The World's 50 Best Restaurants', Maido nije samo mjesto koje osvaja okusima, već pozornica na kojoj chef Mitsuharu Micha Tsumura pripovijeda priču o Nikkei kuhinji.

Nikkei kuhinja, koju Maido slavi, jedinstveni je doprinos Perua svjetskoj gastronomiji. Chef Tsumura ne voli je zvati fuzijom, već je smatra prirodnim spojem koji se razvijao više od stoljeća, od dolaska prvih japanskih imigranata u Peru, a spaja japansku preciznost, tehnike i poštovanje prema namirnici s eksplozijom okusa i bogatstvom sastojaka Perua, od Anda do Amazone. Tsumura, koji je i sam Peruanac japanskog podrijetla, odrastao je s ovom kuhinjom, a njegov cilj je bio predstaviti je svijetu kao autentičnu i duboko ukorijenjenu kulinarsku tradiciju.

Degustacijski jelovnik, nazvan 'Maido Experience', vodi goste na putovanje Peruom kroz više od deset sljedova. Svako jelo je malo umjetničko djelo koje spaja naizgled nespojivo, a na jelovniku se mogu naći delicije poput ramena od lignji s amazonskom kobasicom, morskih puževa s pjenom od žute čili paprike i Nikkei umakom te goveđih rebara kuhanih 50 sati do točke gdje ti za jelo treba samo žlica.

Možda vas zanima Kokteli koji mijenjaju boju, konobari u retro kostimima... U Londonu je osvanuo bar iz filma Wesa Andersona! Rubrika Life&style Life&style

Posebno se ističu kreativni nigiriji, poput onog s pečenom otkoštenom prepelicom punjenom rižom i amazonskim začinima, ili tiraditosi (peruanska verzija sashimija) koji savršeno demonstriraju spoj japanske tehnike rezanja ribe i peruanskih marinada, a cijena ovog iskustva kreće se oko 130 eura.

Titula najboljeg restorana na svijetu nije stigla slučajno. Maido je prepoznat kao mjesto koje nudi više od savršene hrane i kao restoran sa srcem, kako kaže chef Tsumura, čija je glavna misija usrećiti ljude. Atmosfera je elegantna, ali istovremeno i opuštena i slavljenička, te u savršenom skladu s imenom restorana, budući da 'maido' na japanskom znači 'dobrodošli'.

 | Autor: Instagram @mitsuharo_maido Instagram @mitsuharo_maido

Osim besprijekorne tehnike i inovativnosti, suci i kolege prepoznali su Tsumurinu strast i njegovu ulogu u promociji peruanske gastronomije, a njegova pobjeda, kao i osvajanje nagrade Estrella Damm Chefs' Choice koju dodjeljuju sami chefovi, potvrda je da je Maido mjesto gdje se tradicija, inovacija i gostoljubivost spajaju u nezaboravno iskustvo. Maido je uspio ono što rijetkima polazi za rukom: ispričati priču o identitetu, migraciji i kulturnom bogatstvu kroz hranu, čineći Nikkei kuhinju globalno poznatom i slavljenom, a što je glavni razlog zašto danas s ponosom nosi titulu najboljeg restorana na svijetu.

Možda vas zanima Keks Point novo je mjesto gdje možemo pojesti američke kekse zanimljivih okusa: Carrot cake, Nutella, Dubai... Rubrika Life&style Life&style
 
Photo: Instagram @mitsuharo_maido

Komentari 0