Life&style

Četveročlana obitelj živi u preuređenom vatrogasnom kombiju putujući Europom

  • Jess Branton i Dave Smith su vatrogasno vozilo pretvorili u mali dom
  • Četveročlana obitelj koristi preuređeno vatrogasno vozilo kao mobilnu kućicu za svoja europska putovanja
  • Crveni kombi ima bračni krevet, plinsku pećnicu i solarne panele na krovu

Jess Branton i Dave Smith, par iz Velike Britanije staro vatrogasno vozilo preuredio je u crvenu kuću na kotačima. Branton (30) i Smith (39) ispričali su da su kupili kamion na eBayu za 3000 funti, što je oko 27.000 kuna, 2016. godine.

Možda vas zanima Kakva ideja! Stari autobus preuredile su u preslatki dom uređen u stilu 50-ih Rubrika Life&style Life&style

Jess je rekla da je kamion prije pripadao vatrogasnoj službi, što ih je zaintrigiralo "jer ima svoju povijest". Rekla je da su proveli dvije godine pretvarajući kamion u dom koji bi mogli koristiti za putovanja. "U to vrijeme smo prodali kuću i upravo smo dobili još jednu bebu, tako da je bio kaos", rekla je mama dviju kćeri, Poppy (10) i Lune (5). "Imali smo samo vikende i večeri da se posvetimo preuređenju kombija tako da nam je trebalo dvije godine.

Par je prvi put osjetio čari života u kombiju godinama ranije kada su stavili madrac u mali kombi koji su nekada posjedovali i koristili ga za putovanje u Francusku. "Dave je uzeo kombi i stavio naš madrac i mali plinski štednjak straga i tako smo otputovali u Saint Tropez", rekla je, dodajući da bi, da su imali "bolju postavu", nastavili svoja putovanja.

Par je rekao da je njihovo najstarije dijete Poppy tada imalo 3 godine, pa su odlučili izgraditi mobilnu kućicu koja im je omogućila da putuju kao obitelj. Jess je rekla: "To putovanje je potaknulo ideju, mislili smo da ćemo samo potražiti nešto veće da možemo nastaviti svoja putovanja." Obnova vatrogasnog vozila završena je 2018. godine i par je rekao da su potrošili dodatnih 7000 funti, ili oko 63.000 kuna, na preuređenje "velike crvene zvijeri" duge 7 metara.

Uklonjene su mnoge izvorne značajke vatrogasnog vozila, poput svjetla za hitne slučajeve i izrazitih žutih i crnih naljepnica, rekli su. Međutim, par je zadržao prepoznatljivu crvenu boju vatrogasnog vozila dok su vršili preinake. "Skoro sve smo radili sami. Ali stvari kao što su plinski štednjak i hladnjak morao je instalirati profesionalac kako bismo dobili sigurnosni certifikat", priča Jess.

Unutar vatrogasnog vozila, par ima dva prostora za spavanje, kao i stol koji se može sklopiti. Tu su i plinska pećnica, ploča za kuhanje, hladnjak i zamrzivač. Jess kaže da ona i Dave dijele bračni krevet dok njihove kćeri dijele krevet na kat. Još jedan rezervni krevet može se dobiti kada se obiteljski stol za večeru sakrije ispod bračnog kreveta. Vatrogasno vozilo ima policu za knjige i ima mjesta za dodatnu pohranu kada se sjedala na kauču podignu. Tu su i tuš i WC, kao i plamenik na drva za toplinu.

Obiteljsko vozilo pokreće solarna energija koju generiraju dvije ploče na krovu. "Imamo dva velika solarna panela, što je dovoljno", rekla je Jess. "Nikad nam zapravo nije ponestalo struje, čak ni u zimskim vremenima, ima dovoljno za pokretanje." Za svoje potrebe tople vode pune vodu u lokalnim područjima i koriste plinsku bocu na bazi svog vatrogasnog vozila ili mali kotao koji imaju u vozilu.

Mladi par adaptirao je ruševnu poslovnu zgradu u topli dom za svoju četveročlanu obitelj

Obitelj uglavnom putuje Europom, 2020. su posjetili pet različitih zemalja, a 2021. putovali su kroz Veliku Britaniju. "Vozili smo se od Dovera do Calaisa. Zatim, dok smo se vozili kroz Francusku, stali smo na mnogo različitih lokacija", pričaju o svojim putovanjima 2020. godine. "Vozili smo se kroz Austriju, Njemačku i Italiju, a onda opet nazad kroz Francusku. Proveli smo i neko vrijeme u Škotskoj", dodala je Jess.

Sloboda kretanja i buđenja na potpuno novom mjestu je ono što ih privlači životu u kombiju. "To je stvarno naš avanturistički kamion", kažu. Nisu osjetili nedostatak prostora jer su često bili na otvorenom: "S obzirom da živimo u kombiju, najvažnije je biti vani. Samo pokušavamo provesti što više vremena vani."

Dok mnogi parovi koji žive u kombiju putuju zajedno u pokretnom domu, rjeđe je slučaj da će s njima biti i djeca. Ovaj par kaže njihove kćeri Poppy i Luna "apsolutno uživaju". "Čak i ako smo negdje bili nekoliko dana, željne su krenuti dalje i vidjeti nešto novo. Jednostavno vole putovanja i avanture", rekla je. Djeca pohađaju školu, ali su iskusila ponešto školovanja kod kuće tijekom razdoblja putovanja.

Kombi preuređen za stanovanje Možda vas zanima Nećeš vjerovati što krije ovaj kombi! Ne bi se žalila da u jednom takvom živiš Rubrika Life&style Life&style

Jess dodaje da su Poppy i Luna brzo prerasle svoj krevet na kat, ali mogu spavati na sofi kada se ona pretvori u krevet. Nada se da će nastaviti putovati kao obitelj koliko god budu mogli: "Pa, dok im ne dosadi putovati s nama." Dodala je da bi ljudi trebali istražiti različite mogućnosti ako žele isprobati nešto slično, a zatim biti hrabri: "Ako mi to možemo, onda to može učiniti bilo tko jer nikada prije nismo radili ništa slično."

Photo: Instagram@ourexlife

Komentari 0