Life&style

Često sanjaš? To bi svašta moglo govoriti o tvom zdravlju...

Kvaliteta našeg sna često je povezana s našim snovima. Kako? Nećeš vjerovati kako snovi zapravo djeluju na naše cjelokupno zdravlje...

Imamo pitanje za tebe: koliko često sanjaš? Ako je tvoj odgovor - "ne tako često", vjeruj nam, nisi sama. Ako je vjerovati istraživanjima, gotovo 32% ljudi pamti samo jedan (ili manje) san mjesečno. No, iako je manjak snova zapravo dosta čest, u principu bi mogao dosta govoriti o tvojoj kvaliteti sna...

Američki znanstvenik i doktor, Rubin Naiman, takozvani "stručnjak za snove" potvrdio je kako su snovi esencijalni dio svačijeg psihičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja. Zašto? Zato što se snovi javljaju u najdubljoj fazi sna, odnosno u REM fazi. Drugim riječima, ako ne dođemo do REM faze, ne dolazimo do snova - a to znači da nam je san lagan i generalno lošije kvalitete. 

Manjak sna i loša kvaliteta sna dokazano šteti našem imunološkom sistemu i moguć je razlog za višak kilograma. Najčešće zbog pritiska modernog svijeta u kojem živimo, tempa u kojem se naš život kreće, sati provedenih na mobilnim uređajima te gomilanja poslovnih obaveza (a da ne spominjemo alkohol i lijekove!), ono što najviše pati je upravo naš obrazac spavanja. Zbog manjka REM faze može se javiti i depresija, problem s pamćenjem, pretilost i gomila drugih medicinskih stanja. 

Na sreću, postoji nekoliko stvari koje možeš usvojiti kako bi popravila kvalitetu svog sna. Buđenje u isto vrijeme svakog dana jedna je od dobrih tehnika kako uravnotežiti svoj obrazac spavanja. Nadalje, gašenje mobitela, kompjutera i ostalih elektroničkih uređaja prije odlaska u krevet još je jedna važna stavka, a možda nas je i najviše iznenadio savjet stručnjaka kako bi trebali naučiti tijelo da se budi bez alarma - jer jedino se tako ne remeti naša prirodna ravnoteža sna. 

Iako se znanost još uvijek sa sigurnošću ne može izjasniti oko važnosti REM faze, svima nam je jasno da je odmor ključan za naše cjelokupno zdravlje. Ako želiš izgubiti nekoliko kilograma, biti sretna, zdrava i jaka - ugasi mobitel i trk u krevet!

Photo: Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar marlena

    marlena

    Uopce se ne slazem s ovim clankom. Ma no 1%! Ja puno sanjam. Po 3-4 sna u noci i uvijek se probudim koma jer se "napatim" u snu. Moj dragi nikada ne sanja i kaze da se opusteno probudi ujutro ... prikaži još!