Life&style

Čarobni kanjon Kamačnik: Otkrile smo zašto je ovo jedan od najomiljenijih izleta u Hrvatskoj

  • Proljetni dani savršeno su vrijeme za dulji boravak u prirodi, osobito kad podrazumijevaju čarobne lokacije ispunjene žuborom vode i raskošnim zelenilom šuma
  • Jedna od takvih je i Kamačnik, predivan kanjon smješten na pola puta između Zagreba i Rijeke
  • Saznali smo neke detalje koji bi ti mogli zatrebati kad se uputiš ovome jedinstvenom odredištu - cijenua ulaznice, povijest staza, mjesto za ručak, ali i smještaj u blizini

Proljeće polako kuca na vrata, a priroda se spremno budi. Kad na subotnje jutro proviruje sunce, spremna je misao da se dan provede na otvorenom. Izlet u šumski krajolik zato je - idealan odabir! Zelenilo, mir i tišina - sve to skriva Gorski kotar i njegov čarobni kanjon Kamačnik.

Jedna od rečenica koja ga najbolje opisuje je “sutjeska puna divlje romantike”! Kako i ne bi, uz žubor slapova i raskošno zelenilo koje ih okružuje. Saznali smo povijest njegovih staza, cijenu ulaznica, ali i potencijalne smještaje u blizini ako poželiš od svakodnevice pobjeći i na koji dan više! A osim za opuštanje, Kamačnik je i idealna destinacija za sve željne aktivnog i sportskog odmora.

Kako doći do kanjona Kamačnik?

Kamačnik je sutjeska smještena u masivu Velike Kapele i ulijeva se u rijeku Dobru. Ova predivna priroda kod mjesta Vrbovsko nalazi se na polovici puta između Zagreba i Rijeke pa ako putuješ iz tih ili okolnih lokacija do Kamačnika automobilom stižeš za oko sat vremena. Prije ulaska u centar Vrbovskog iz smjera autoceste ili Lujzinske ceste (stara cesta Zagreb - Rijeka) nalazi se skretanje na lijevoj strani za željezničku stanicu, a  prolaskom pored željezničke stanice i prelaskom preko pruge dolaziš na sam ulaz toka Kamačnik.

Osim toga, do Vrbovskog možeš doći i vlakom pa ako putuješ iz Zagreba potreban ti je vlak (u smjeru Vrbovskog) čija je cijena oko 70 kuna, dok je iz smjera Rijeke oko 60 kuna. Ulaz u kanjon nalazi se nekoliko stotina metara od željezničke stanice u Vrbovskom.

Cijena ulaznice i radno vrijeme kanjona Kamačnik

Cijena je ulaznice za kanjon Kamačnik je 25 kuna, a posjetiti ga možeš od srijede do nedjelje. Otvoren je od 9 sati ujutro pa do 16 sati popodne.

Možda vas zanima Kamo za vikend? Imamo 5 preporuka za jednodnevne izlete u okolici Zagreba! Rubrika Life&style Life&style

Što ćeš vidjeti u kanjonu?

Mostići, stepenice i drvene galerije čine put, sagrađen 1961. godine, koji okružuju raskošni slapovi i veličanstvena priroda. Oni čine dio šetnice koja vodi i do izvora koji se nalazi na 405 metara nadmorske visine. Taj je kraški izvor sa svojih 118 metara dubine i jedan od pet najdubljih u Europi, a do njega je potrebno hodati nešto više od sat vremena. Šetnica se i križa pa jedan dio, ravna staza, vodi prema Kleku do kojeg je potrebno oko sedam sati hoda, dok drugi dio, preko mosta, vodi upravo do izvora.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Kanjon Kamačnik - staze koje vrijedi posjetiti

Još jedan poseban doživljaj nudi Panova akustična staza na kojoj je izloženo pet glazbeno-didaktičkih sadržaja - veliki instrumenti napravljeni od drva hrasta. Nalaze se tu gong, ksilofon, rog, zvona i potočne orgulje, a na njima je moguće svirati i to uz savršenu podlogu zvukova prirode. Dio je tih glazbala nazvan po autentičnoj fauni ovog prostora pa tako gong najavljuje ulaz u Panovu stazu, ksilofon je dobio naziv medina marimba, a zatim su tu jelenov rog i puhova zvona te u konačnici potočne orgulje.

Osim toga tu se nalazi i poučna botanička staza s devetnaest edukativnih panoa koji pokazuju raznolikost okolne flore i faune. Ovaj je kanjon zapravo zaštićeni krajolik, točnije značajni krajobraz, sa stazom dugačkom oko tri kilometra koja je pogodna i za mlađe uzraste pa je Kamačnik savršen i kao destinacija za obiteljski izlet.

U kojim sportskim aktivnostima možeš uživati?

Osim izletišta, Kamačnik i grad Vrbovsko nude i opciju ribolova, lovnog turizma i sportskih aktivnosti pa su tu i igrališta za košarku, odbojku, rukomet, nogometno igralište, boćalište i dva teniska terena. Za sve dvoranske sportove na raspolaganju je i moderna  trodijelna sportska dvorana te teretana i sauna u sklopu Planinarskog doma „Kamačnik“ Vrbovsko. Osim toga možeš uživati i u bicikliranju, a osim onih klasičnih, grad Vrbovsko omogućuje i unajmljivanje elektičnih bicikala. Za sve pak željne posebnog adrenalina dostupan je i rafting na rijeci Kupi, čamcima za od 2 do 3 pa sve do 10 osoba.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Gdje jesti u kanjonu Kamačnik?

Uz kanjon se, na samome ušću, nalazi i Bistro Kamačnik koji od ponedjeljka do petka radi od 9 do 20 sati, a vikendom do 21 sat. Smješten je ponad slapa i sastoji se od dvije terase, a u ponudi se nalazi pregršt tradicionalnih jela Gorskog kotara. Osim toga, nudi se tu i puno sadržaja za djecu. A ukoliko ti je sama šetnja unutar Kanjona premali izazov, možeš je produljiti i do mjesta Severin na Kupi gdje se smjestio dvorac iz 16. stoljeća koji je, u smjeni raznih vlasnika, nekad pripadao i obitelji Frankopan.

Špilja Vrelo Možda vas zanima Spektakularan bijeg od paklenih vrućina možeš potražiti u predivnom fužinarskom podzemlju – Špilji Vrelo Rubrika Life&style Life&style

Smještaj u blizini kanjona

Ukoliko svoj boravak poželiš produljiti i dulje ostati u prirodi, prespavati možeš u obližnjem Planinarskom domu Kamačnik u mjestu Vujnovići. U domu se nalaze sobe s jednim pa sve do šest kreveta, zajednička kuhinja, a i spomenuta teretana i sauna. Uz to svoje usluge nude i razni hoteli, ali i iznajmljivači na Airbnb-u i Bookingu.

Idealna je to destinacija za provod s partnerom, obitelji s djecom, prijateljicama, ali i za puno veće grupe, a koju god opciju odabrala - pregršt mogućnosti i aktivnosti u zelenom raju zasigurno će te osvojiti!
 

Photo: Shutterstock

Komentari 0