Life&style

Čarobne rotkvice: proljepšavaju kožu, dobre su za mršavljenje, detoks...

  • Proljeće je vrijeme (a i Uskrs) kad rotkvice postaju stalni gost na našoj trpezi
  • Ovo skromno korijenasto povrće gorkasta okusa ne vole svi, no vrlo je zdravo
  • 10 je dobrih zdravstvenih (a i ljepotnih) razloga da ih redovito jedeš...

Tko bi rekao da ovo sitno crveno povrće ima tako snažan učinak na naše zdravlje?

1. Preveniraju rak

Kao i drugo raspelo povrće, rotkvica sadrži spojeve koji pomažu da se iz organizma isčiste tvari koje izazivaju rak i sprečavaju razvoj tumora. Smatra se da ovi hrskavi detoksifikatori pomažu u zaštiti tijela od raka debelog crijeva, bubrega, crijeva, želuca i usne šupljine.

2. Zasitit će te makar imaju samo 1 kaloriju!

Dobre su i za dijetu. Jedna rotkvica ima 1 kaloriju, nema masnoća ni ugljikohidrata. Ali ta jedna kalorija nije prazna - dobar je izvor vitamina C.

3. Suzbijaju glivice

Rotkvice su prirodno antifungalno sredstvo. Sok od rotkvice sadrži enzime koji ubijaju gljivice koje muče dosta ljudi, candidu albicans izazivajuči gljivične infekciju. Napravi proljetnu salatu od graška, radiča i rotkvica ako se boriš protiv gljivica

4. Poboljšavaju izgled kože

Vitamin C u rotkvici, zajedno s cinkom i fosforom pomaže u borbi protiv suhe kože, akni i osipa. Visoki udio vode u rotkvici pomaže hidrataciji kože. Za prirodno sredstvo za čišćenje ili masku za lice, koristi sitno naribane sirove rotkvice.

5. Hidratiziraju tijelo

Ne hidratizira se, naravno, samo koža već i cijelo tijelo zahvaljujući visokom udjelu vode u ovom povrću. A ako si hidratizirana, imat ćeš više energije, raspoloženje će ti biti bolje, a smanjuje se i opasnost od infekcije bubrega.

6. Zdravo srce

Rotkvice su također dobar izvor antocijanina. Ti flavonoidi ne samo da im daju crvenu boju, već pomažu da naše srce dobro radi.

7. Potiču probavu

 Rotkvice su prepune vlakana pa pomažu da se probavni sustav pokrene - pola šalice rotkvica sadrži 1 gram vlakana.) Vlakna pomaši i reguliranju razine šećera u krvi.

8. Snižavaju krvni tlak

Rotkvice su bogate kalijem, što pomaže sniziti krvni tlak. Također potiču i stvaranje kolagena što je dobro za održavanje zdravlja krvnih žila. Smatra se da rotkvice čuvaju crvena krvna zrnca od oštećenja te povećavaju dotok kisika u krv.

9. Detoks krvi

Rotkvice su jako dobre za zdravlje jetre i želuca jer su jaki detoksifikator. 

10. Podižu imunitet i razinu energije

Pola šalice rotkvica dnevno zadovoljit će 15 posto dnevno potrebnog unosa vitamina C koji ne samo da jača imunosustav nego i regulira metabolizam što je ključno za pretvaranje masnoća u iskoristivu energiju.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0