Life&style
Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona 1/16 Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona

Cappadocia: Zemlja pećina, vilinskih dimnjaka i balona

Pokrajina u središnjoj Turskoj toliko je lijepa da se pitate je li stvarnost ili Photoshop. Ovom krajoliku, nastalom djelovanjem ugaslog vulkana i vjetrova, to nije potrebno.

Iako Turska u posljednje vrijeme zbog terorističkih napada i nedavnog pokušaja državnog udara nije jedna od najpopularnijih destinacija, štoviše, turizam je pao čak 40 posto, regija Cappadocia u središnjoj Turskoj to nije osjetila u velikoj mjeri. Da, kažu nam lokalci, slabije je, ali i dalje ih turisti posjećuju, što s obzirom na zaista nevjerojatnu prirodu uopće ne čudi.

 | Autor: Vesna Blašković Vesna Blašković

Vilinski dimnjaci, kako se nazivaju neobične kamene formacije visoke i po 70 metara, podzemni gradovi na čak devet etaža ispod zemlje, pećine u stijenama u kojima možete i spavati plus već nadaleko znana fantastična turska kuhinja mamac su kojemu putnici ne mogu odoljeti.
 

 | Autor: Vesna Blašković Vesna Blašković

Cappadocia je udaljena od Ankare tristotinjak kilometara i oko 760 od Istanbula. Najbolje je putovati, naravno, avionom, a iz Zagreba se nude svakodnevni letovi prihvatljive cijene s presjedanjem u Istanbulu. Najbolje je letjeti do Nevsehira, glavnoga grada pokrajine, pa od njega taksijem ili shuttleom prema krajnjoj destinaciji. Hotela je zaista u izobilju i na sajtovima poput Booking.coma ili Hotels.coma zaista možete pronaći prekrasne butik hotele po prihvatljivim cijenama. U posljednje su vrijeme oni najpopularniji jer su smješteni na najoljim lokacijama, sobe su im u pravim pećinama. A kada prvi put uđete u takvu sobu, ostanete paf! Otključavate vrata i ušli ste u pravu pravcatu špilju. Uređenje većine takvih soba je u autentičnom lokalnom stilu, uz sav potrebni komfor, i zaista su šarmantne. Osim toga, temperatura je u njima jako ugodna, pa ćete se moći skloniti i od jakog sunca tijekom dana, ali i od prohladnog vjetra koji počne puhati navečer.

 | Autor: Vesna Blašković Vesna Blašković

A što raditi u Cappadociji? Suprug i ja smo se prije svega išli odmoriti, pa pomalo i ljenčariti, zbog čega smo ostali osam dana, ali realno je to destinacija za maksimalno četiri dana ako želite da vam dani budu skroz ispunjeni obilascima. Prvo na listi je svakako let balonom, što je glavna atrakcija. Nije jeftino, cijene iznose od oko 120 eura po osobi za standardni let od 60 minuta za 16-20 osoba po balonu, ali vrijedi svakog novčića.

 | Autor: Vesna Blašković Vesna Blašković

Budite spremni ustati u 4 ujutro jer se leti s prvim zrakama sunca. Let balonom je, ma kako se to možda čudno činilo, iznimno ugodan i smirujući. Sve laganini, polijetanje, slijetanje. Prizori koji vam se ukažu kada se zajedno s desetinama balona otisnete u zrak gotovo su nadrealni i pamtit ćete ih cijeli život. Vilinski dimnjaci, nevjerojatne formacije tla koje je stvorila priroda, u kombinaciji sa zrakama izlazećeg sunca i kulisom koju stvaraju drugi baloni slika je kojoj ne može parirati nikakav Photoshop. Dobna granica za let balonom je od 4 godine naviše. Dakle, zaista je za svakoga. 

 | Autor: Vesna Blašković Vesna Blašković
A osim balona obvezno je prošetati podzemnim gradovima. Ima ih nekoliko, a najpoznatiji su u Kaymakliju i Derinkuyu i najlakše ćete do njih doći taksijem ili rent-a-carom. Pripremite se na neke vrlo niske tunele u kojima ćete morati hodati u čučnju, a ako ste jako veliki, zbog zaista uskih dijelova, mogli bi vam stvarati probleme. Patite li od klaustrofobije, zaobiđite ih u širokom luku :) Oni, pak, koji nemaju tih problema, uživat će u zaista nesvakidašnjem prizoru. Pred vama se otvaraju nivoi organiziranih naselja, koji su imali apsolutno sve što je bilo potrebno za stanovanje, od kuhinja do kapelica. Koristili su ih kao skloništa pred osvajačima, kojih je na području Cappadocije bilo puno, jer se nalazi u centru Male Azije. Nastajali su u od 1200. godine prije Krista do najezde Arapa u 7. i 8. stoljeću. Često su se njima koristili kršćani kako bi se sklonili od progona.

 | Autor: Vesna Blašković Vesna Blašković

U Nacionalnom parku Göreme, koji je pod zaštitom UNESCO-a od osamdesetih godina, možete vidjeti da neke obitelji i danas žive u kućama u kamenim špiljama, što je jedinstven prizor. Najveći i glavni grad Cappadocije je Nevşehir koji Lonely Planet opisuje kao ružni moderni grad. Ne bih se u to miješala, rekla bih kako grad djeluje izrazito organizirano, bez ijedne oronule fasade, vidi se kako je Turska zemlja u neprestanom gospodarskom rastu.

 | Autor: Vesna Blašković Vesna Blašković

Najveći grad u nacionalnom parku je Ürgüp, koji broji 20-ak tisuća stanovnika. Nemate u njemu bog zna što raditi, ali je nevjerojatno šarmantan, njegovi će vas mirisi i okusi osvojiti, bilo da sjednete pojesti neki od brojnih vrsta kebaba ili pide (nije pizza, iako joj sliči izgledom i imenom) ili popiti čaj ili tursku kavu.

 | Autor: Vesna Blašković Vesna Blašković

Brojni vas dućani mame nevjerojatnim izborima lokalnih grickalica, suhog voća, raznih čudesa. Ako bolje pogledate, vidjet ćete da mnogi od njih ponosno ističu fotografije hollywoodskih zvijezda koje su im navratile poput Nicholasa Cagea. Uopće ne čudi da je ovo uz Istanbul i Antalyju pri vrhu turističkih destinacija u Turskoj.

 | Autor: Vesna Blašković Vesna Blašković

Ako ste zabrinuti za sigurnost, kao što su bili moji roditelji, statistika kaže kako se u Cappadociji nije dogodio nijedan incident otkad je Turska proglašena rizičnom. Britanski The Guardian piše kako lokacija nije na meti terorističkih organizacija jer, generalno gledano, nema mjesta velikih okupljanja. No da ne završim tekst u crnim tonovima jer Cappadocia to ne zaslužuje, još ću malo o ljepotama. Göreme Open Air Museum otkrit će vam svu ljepotu pećina i prirode, kao i brojne kapelice u kojima su još uvijek dobro očuvane slike svetaca. Sve o čemu pričam možete obići i na konjima jer ipak Cappadocia u prijevodu znači zemlja lijepih konja.

 | Autor: Vesna Blašković Vesna Blašković

A za one koji žele znati više, preporučam i knjigu Željka Malnara “U potrazi za staklenim gradom” nastalu nakon njegovih brojnih ekspedicija u toj pokrajini.

Photo: Vesna Blašković

Komentari 0