- Uskrs ne može proći bez kolača, no uz svo to jelo, kolač ne smije biti pretežak
- Kolač s narančom, prženim bademima i maslinovim uljem je zato idealan
- Dodatni plus: smiksat ćeš ga za samo 15 minuta, a ispeći za 45
Ovaj jednostavan, "suhi" kolač neće izvrsno će prijati uz obilati uskršnji doručak i ručak jer nije "pretežak". Nema u njemu maslaca već zdravo maslinovo ulje niti bogatih krema, a količinu šećera možeš i smanjiti. Za tvoju informaciju, jedna kriška ima 279 kalorija. Jednostavan je, a divan okus mu daju preprženi bademi i narančina korica.
Sastojci:
3 velika jaja
1 - 1,5 šalica šećera (po ukusu)
3/4 šalice ekstradjevičanskog maslonovog ulja
3/4 šalice mljevenih badema
1/2 šalice mlijeka s 2,8% masnoće
4 žličice naribane korice naranče
1 žličica ekstrakta vanilije
1,75 šalice oštrog brašna
2 žličice praška za pečenje
1/2 žličice soli
3/4 šalice šećera u prahu
1 žličica škroba
2 - 3 jušne žlice narančinog soka
Za ukras: bademi narezani na listiće i preprženi u tavi
Postupak:
U veliko zdjeli tri minute mikserom tuci jaja. Postupno dodaj šećer i miksaj dok smjesa ne posvijetli. I dalje miješajući, polako dodaj maslinovo ulje, a zatim i mljevene bademe, mlijeko, naribanu koricu naranče i vaniliju. U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Usipaj brašno u zdjelu s jajima i još malo miksaj da se sastojci sjedine. Prelij smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup za kuglof promjera 25 cm i poravnaj površinu. Stavi peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 175°C. Provjeri je li kolač pečen tako da unj ubodeš čačkalicom - kad čačkalica iziđe vam čista, nez priljepljenog tijesta, kolač je gotov.
Neka se kolač hladi u kalupu 15 minuta, a onda ga preokreni na metalnu rešetku da se ohladi do kraja. Za bijeli preljev u maloj zdjelici pomiješaj šećer u prahu, škrobno brašno i sok od naranče tako da dobiješ tekuću, ali gustu smjesu. Prelij njome kolač pa ga posipaj listićima badema.
P.S. Ovaj kolač možeš napraviti u još jednoj zanimljivoj varijatni - bademe zamijeni nesoljenim pistacijama, a naranče limunom. Isto je izvrstan!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.