Life&style

Brzi kolač s maslinovim uljem i bademima savršeno se uklapa u uskršnji meni

  • Uskrs ne može proći bez kolača, no uz svo to jelo, kolač ne smije biti pretežak
  • Kolač s narančom, prženim bademima i maslinovim uljem je zato idealan
  • Dodatni plus: smiksat ćeš ga za samo 15 minuta, a ispeći za 45

Ovaj jednostavan, "suhi" kolač neće izvrsno će prijati uz obilati uskršnji doručak i ručak jer nije "pretežak". Nema u njemu maslaca već zdravo maslinovo ulje niti bogatih krema, a količinu šećera možeš i smanjiti. Za tvoju informaciju, jedna kriška ima 279 kalorija. Jednostavan je, a divan okus mu daju preprženi bademi i narančina korica.

Sastojci:

3 velika jaja

1 - 1,5 šalica šećera (po ukusu)

3/4 šalice ekstradjevičanskog maslonovog ulja

3/4 šalice mljevenih badema

1/2 šalice mlijeka s 2,8% masnoće

4 žličice naribane korice naranče

1 žličica ekstrakta vanilije

1,75 šalice oštrog brašna

2 žličice praška za pečenje

1/2 žličice soli

3/4 šalice šećera u prahu

1 žličica škroba

2 - 3 jušne žlice narančinog soka

Za ukras: bademi narezani na listiće i preprženi u tavi

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Postupak:

U veliko zdjeli tri minute mikserom tuci jaja. Postupno dodaj šećer i miksaj dok smjesa ne posvijetli. I dalje miješajući, polako dodaj maslinovo ulje, a zatim i mljevene bademe, mlijeko, naribanu koricu naranče i vaniliju. U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Usipaj brašno u zdjelu s jajima i još malo miksaj da se sastojci sjedine. Prelij smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup za kuglof promjera 25 cm i poravnaj površinu. Stavi peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 175°C. Provjeri je li kolač pečen tako da unj ubodeš čačkalicom - kad čačkalica iziđe vam čista, nez priljepljenog tijesta, kolač je gotov. 

Neka se kolač hladi u kalupu 15 minuta, a onda ga preokreni na metalnu rešetku da se ohladi do kraja. Za bijeli preljev u maloj zdjelici pomiješaj šećer u prahu, škrobno brašno i sok od naranče tako da dobiješ tekuću, ali gustu smjesu. Prelij njome kolač pa ga posipaj listićima badema.

P.S. Ovaj kolač možeš napraviti u još jednoj zanimljivoj varijatni - bademe zamijeni nesoljenim pistacijama, a naranče limunom. Isto je izvrstan!

Photo: Screenshot/aperolspritzofficial

Komentari 0