Life&style

Božićno čudo! Malenoj Mili uspješno su presadili koštanu srž, bolest se povukla

  • Mili Rončević, zbog koje se cijela Hrvatska ujedinila i prikupila gotovo 40 milijuna kuna za njezino liječenje, uspješno je presađena koštana srž
  • Dvogodišnja djevojčica liječila se od akutne megakariocitne leukemije, a iako joj je postupak obavljen prije nešto više od mjesec dana, sada se može reći da je Mila dobro
  • Mili su ranije prognozirali tek 1 posto šanse za oporavak, a njezin tata danas kaže "ovo je Božje čudo" 

Baš uoči Božića stigla je prekrasna vijest iz Philadephije. Dvogodišnjoj Mili Rončević uspješno su transplatirali koštanu srž, a bolest se povukla. Mila je oporavak od postupka odradila u tri tjedna umjesto u prosječnih pet.

- Mila je trenutno dobro. Prošla je transplantaciju koštane srži od donora i zasad je sve više nego u redu, rekao je za 24sata Milin tata Marin Rončević.

 | Autor: Marin Rončević/24sata Marin Rončević/24sata

Mila je u ožujku 2018. godine dijagnosticiran teški oblik leukemije, a prognoze su bile izrazito loše. Nakon pet ciklusa kemoterapije u riječkoj Klinici za pedijatriju došlo je do remisije bolesti, no, nažalost, bolest se vratila u ožujku ove godine. Najveće prognoze za uspjepno liječenje dobili su iz jedne od najpoznatijih dječjih bolnica u svijetu - Children's Hospital of Philadelphia. No, trošak liječenja procijenjen je na gotovo tri milijuna dolara, što je za obitelj Rončević izgledalo kao nemoguća misija.

Ipak, Hrvatska je ponovno pokazala da se može ujediniti kad je najteže, da naši ljudi imaju veliko srce. U nevjerojatnoj humanitarnoj akciji u kratkom je roku ne samo prikupljen taj izos nego je i dvostruko premašen. Osnovana je i zaklada pa je višak sredstava korišten za liječenje druge teško bolesne djece. A Mili je omogućena nada u život.

 

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

- Mila, to uopće ne dvojim, nije obično dijete. Ona je psihofizički najjača osoba koju sam u životu vidio. Za nju ne postoji bol, umor, ljutnja, napor – toga u njenom sklopu jednostavno nema. Bez obzira na težinu situacije, na naše raspoloženje, na bolove ili patnje kroz koje prolazi, ona doslovno ne posustaje. Nikad, rekao je Marin Rončević za 24sata. 

Sam tijek liječenja u Americi nije išao glatko zbog brojnih komplikacija i nepredviđenih situacija. Ipak, mala lavica Mila je pokazala da je nevjerojatan borac. Baš kao i njezina obitelj koja je napravila sve kako bi omogućila svojoj dvogodišnjoj djevojčici maksimalne uvjete u borbi za život. I život je pobijedio. Uz ljubav i vjeru.

Možda vas zanima Sretno, malena! Mala Mila Rončević otputovala je za Ameriku Rubrika Život Život

- Transplantaciju je odradila u rekordnom roku, u tri tjedna je otpuštena iz bolnice i na čuđenje i nevjericu svih liječnika sada trči, diže utege, jede i pije sama i radi sve što se ovdje smatra nemogućim u ranom poslijetransplantacijskom periodu. Ona izgleda i ponaša se kao potpuno zdravo dijete, iako znamo da je potencijalnih opasnosti pred nama još puno - oprezan je otac, koji dodaje:

- Ne možemo opisati osjećaj radosti i zahvalnosti. Do danas nismo dobili odgovor što se desilo, ja dijelim mišljenje s liječnikom koji se pred Milinim krevetom bacio na koljena. Za mene je to čudesno ozdravljenje, dar od Boga i ja ga jedino takvim mogu svjedočiti. Svatko će ovo interpretirati drugačije, u okviru svojih vjerovanja, ideja i spoznajnih mogućnosti – mi smo sigurno da je ovo, kao i nekoliko situacija prije i nakon ove, bilo Božje čudo!

Photo: Marin Rončević/24sata

Komentari 0