Life&style
Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni 1/37 Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni

Bonn - kako smo se zaljubili u mali šarmerski grad na Rajni

Jeste li znali da je ovaj grad na Rajni dom gumenih bombona i da na njihovim fasadama nema grafita?

Kad nam je prije gotovo devet mjeseci Leonarda Crnčić otkrila sve tajne multikulturalnog Frankfurta, pakirala je kovčege za pustolovinu zvanu Bonn u koji su dečka i nju odveli novi poslovni izazovi. Dojmovi su se malo slegnuli, ali je ovaj šarmantni gradić i dalje očarava kao i prvog dana.

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

“Bilo je ili Köln ili Bonn. Presudio je upravo Bonn zbog predivne arhitekture”, govori i dodaje: “Altstadt (Stari grad), a posebno Südstadt (Južni grad), moje su najdraže četvrti, obožavam se šetati i diviti toj starogradnji. Stvarno oduzima dah, jako drže do izgleda zgrada, rijetko ćete naići na fasadu s koje opada žbuka ili da je zašarana grafitima”.

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

Osim izgleda praktičan mu je i položaj. Volite li putovati, ističe Leonarda, u roku od dva, tri sata vožnje možete biti u Nizozemskoj, Belgiji ili Luksemburgu, idealno za vikend-bijeg iz grada. - Bonn je grad od 300-tinjak tisuća stanovnika i poznat je po tome što je nekad bio glavni grad Njemačke (1949.-1990.).

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

Neke od velikih svjetskih tvrtki kao što su Deutsche Telekom, Deutsche Post i DHL imaju sjedišta baš ovdje. Jeste li znali da je upravo Bonn dom najpoznatijih gumenih bombona?! Da, da gumeni medvjedići Haribo, Hans Riegel (izumitelj) Bonn, nastali su baš ovdje. Nađete li se ikad ovdje, odlazak u tvornički dućan je ‘must’ (smijeh)! Još jedna povijesna ličnost dolazi iz Bonna, Herr Ludwig van Beethoven.

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

Također, ovo je i studentski grad, pa tko ne bi volio studirati u dvorcu, Harry Potter style, izguglajte University of Bonn i sve će vam biti jasno - oduševljeno priča. Očekujete li puno lude zabave, ovdje je baš i nema, ali srećom pa je Köln iza ugla, a u njemu sadržaja ne nedostaje. - Život ovdje je svakako ležerniji i opušteniji, neki kafići i restorani rade samo od utorka do subote. Često sam u Frankfurtu čula kako su Nijemci u ovom dijelu Njemačke drukčiji, jako ljubazni, pristupačni i liberalni, što se i potvrdilo, pogotovo u Kölnu.

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

Na muški par koji se ljubi, cure koje se drže za ruke, transseksualac koji vas poslužuje u kafiću nitko neće pridavati pažnju, živi život kako želiš i uživaj - priča. Želite li posjetiti ovaj grad, proljeće je idealno vrijeme za to. Trenutačno svi iščekuju da procvjetaju stabla trešnje.

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

“U Breite Strasse, koja se nalazi u starom dijelu grada, kao i u Heerstrasse, drvored je trešanja, sada si samo zamislite kako ću imati divne slike za Instagram (smijeh)”, dodaje. A počinje i piknik-sezona. Vade se deke te vikendom morate na vrijeme doći u park ili na livadu i osigurati si mjesto na travi. Iako je prošlo, vrijeme karnevala je ovdje isto nešto što se ne propušta. - To stvarno trebate doživjeti. Köln i Bonn žive za to. Glavni dan karnevala je ponedjeljak, dok je u Hrvatskoj to utorak i tu se već opasno počinje slaviti četiri dana prije. U četvrtak se ‘radi’ do 11:11, tad počinje službeno slavlje na radnim mjestima i nastavlja se u gradu - opisuje.     

Petak se radi od kuće, tko je u stanju raditi nakon feštanja (smijeh). Ponedjeljak je neslužbeno službeni praznik, znači ništa ne radi, ali baš ništa. Oko 11, 12 sati počinju povorke kroz grad, a najveća fora je što sudionici povorke bacaju slatkiše, ljudi stoje na ulicama s velikim vrećicama i skupljaju bombone, kekse i čokolade. Zabava za velike i male, stvarno zanimljivo iskustvo, dodaje. Tko prati Leonardu na Instagramu (@Leonarda_), već dobro zna da je njezina specijalnost otkrivanje finih i zanimljivih restorana, kafića, dućana...

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

U Bonnu ih je otkrila vrlo brzo. - Jedno od dražih mjesta za ispijanje kave je Black Coffee Pharmacy, koji se nalazi u Südstadtu (Južnom gradu), nakon kave uvijek napravimo đir u potrazi za divnim zgradama, idealno. Malo izvan centra nedavno se otvorio Brews Lee Coffee. Jako dobra kava, mjesto koje kavoljupci koji dođu u Bonn moraju posjetiti.

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

I ovdje se, kao i u Frankfurtu, u sklopu Botaničkog vrta nalazi divan divan kafić/bistro u koji morate navratiti, Nees Bar Café Restaurant. Još nekoliko adresa na kojima ispijamo vikend-kave su Jazz Boutique Café Art, vikendom organiziraju divan brunch/breakfast ‘all you can eat’ koji svi hvale, ali na koji još nisam uspjela otići - otkriva “it” adrese u Bonnu, u kojem se i jako fino jede.

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

- Iako nisam vegan, volim otići u Black Veg, veganski café/bistro u kojemu možete uživati u kolaču i kavi ili ručku/večeri. Meksički Burrito Rico jedan je od naših omiljenih mjesta gdje volimo ići na tacose i burrito. Korejski Mandu također se mora naći na vašem popisu, glass noodlesi, gimbap (korejski sushi) i mandu (dumplings) su im top!

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

Jedni od boljih burgera koje sam jela su baš u Bonnu, tako da ako ste za burger, pravac Burgerwerk ili Burgermanufaktur. Jako dobar ramen (japanska noodle juha) možete pojesti u Japanese Noodlebar Ichibanu, a na desert morate, ali morate ići u C’est la Vie, nemaju baš najfiniju kavu, ali kolači i kroasani su ‘to die for’ - priča ova food ljubiteljica. Za noćne izlaske baš i nije, a muzejski sadržaj u Bonnu ju je oduševio. Beethovenova kuća, Muzej njemačke povijesti, besplatna atrakcija Haus der Geschichte koja vas upoznaje s nastankom Njemačke, preko ratnog doba, pa sve do danas. Topla preporuka!

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

Ljubitelji moderne umjetnosti neka navrate u Bundeskunsthalle koji oduševljava zgradom i okolišem, dodaje. Naravno, svima koji putuju u fokusu su i cijene, a one su u Bonnu tipične za njemački standard. Sve što ima veze s uslužnim djelatnostima, drži cijene, otkriva Leonarda i dodaje: - Cappuccino ćete tako platiti od 2,50 do 3 eura, a za kolač ćete morati izdvojiti od 2 do 4 eura. Želite li pojesti nešto vani, to će vas u prosjeku stajati od 10 do 15 eura po osobi, jelo plus piće.

 | Autor: Leonarda Crnčić Leonarda Crnčić

Što se tiče stanova, možda su malo jeftiniji nego u Frankfurtu, recimo da ćete za nekih 40 ‘kvadrata’ platiti najam 600 eura. Ovdje je jako, jako velik problem pronaći stan, kao i u ostatku Njemačke. Prevelika potražnja, premalo stanova. Pronaći stan kakav vam odgovara je čista lutrija. Na jedan stan se prijavi 50-100 ljudi, kaos. Tako smo mi završili u stanu bez pećnice s malom kuhinjom, što je za mene bio šok s obzirom na to da obožavam kuhati. No uskoro krećemo u potragu za novim stanom - priča Leonarda, koja uživa u svakoj šetnji ovim gradićem koji se nalazi u regiji Nordrhein-Westfalen, najbogatijoj i najnaseljenijoj njemačkoj regiji. Još puno priča i “hotspot” otkrića pronađite na Leonardinu blogu www.withlea.com ili popratite njezine pustolovine na Instagramu.

Photo: Leonarda Crnčić

Komentari 0