Life&style

Bolovi u trbuhu nakon seksa – uzroci i kako to spriječiti

Seks je najljepša sporedna stvar na svijetu. Doduše, ne uvijek i ne za svaku od nas…

Nažalost, nakon smetnji s postizanjem orgazma, bolovi kod seksa najčešći su problem žena kad je riječ o ljubavnoj igri. Istraživanja su pokazala da svaka druga žena pati od tog problema (ili barem  djelomično). Čak 15 posto žena trajno pati… 

Uzroci bolova u trbuhu nakon seksa

•   Moguće je da penis za vrijeme seksa udara po maternici. Premda je tvoj partner vjerojatno ponosan na to što ima jako dugačak penis, za tebe je to mana, a ne prednost. Naime, snažnim udarcima podraži se grlić maternice i maternica. Zbog toga mogu nastati bolovi za vrijeme, ali i nakon seksa. 

•   Pokretima „unutra-van“ za vrijeme seksa upumpa se zrak u tvoj trbuh. Ako ubrzo ne izađe van kroz vaginu, može uzrokovati bolove – malo drugačiju nadutost. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

•   Navečer ste se seksali, a ujutro imaš jake bolove u trbuhu? Uzrok tome je vjerojatno puno manje ozbiljan nego što ti misliš. Ako je večer prije seks bio jako intenzivan, onda imaš jake grčeve trbušne muskulature – od "treninga" u postelji. 

•   Naravno da iza bolova u trbuhu može biti i ozbiljna bolest. Može se raditi o cisti na jajnicima ili upali maternice. Ako se bolovi stalno ponavljaju, svakako posjeti ginekologa. 

Uzroci bolova za vrijeme seksa

• Često su uzroci hormonske promjene ili stres. Nekoliko dana prije menstruacije može doći do bolova u intimnom području. 

• Ako se bolovi pogoršaju ili ih stalno osjećaš za vrijeme seksa, uzrok može biti nedostatak estrogena. Niska razina estrogena može dovesti do stanjivanja i sušenja sluznice stidnice. Često je uzrok pogrešna antibebi pilula. Radije se posavjetuj s ginekologom. 

• Može se raditi i o alergiji ili iritaciji. Bakterije, virusi i klice rado se gnijezde na području sluznice, kao i na vanjskom genitalnom području te u unutrašnjosti genitalija. Postoji mnogo lijekova, ali mora ti ih prepisati liječnik. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

• Eventualno se može radit o alergijskoj reakciji tijela. Vaginalno područje može biti alergično na različite tkanine ili materijale. Dakle, ako na vanjskom dijelu genitalija primijetiš crvenilo, moguće je da je uzrok alergija. Česti alergeni su mirisi ili nikal (kojeg ima u jeftinom intimnom nakitu). Možeš biti alegrična i na gumu (kondoma). Također ne treba koristiti razna mirisna ulja i balzame. Ako ni to ne pomaže, onda treba napraviti alergijsko testiranje. 

Photo: Getty Images

Komentari 0