Life&style

Bolna menstruacija? Olakšaj si ovim trikovima!

Najgori osjećaj na svijetu možeš riješiti malim savjetima koji čine razliku. Vrijeme je da si olakšaš one dane u mjesecu.

Ima li goreg osjećaja od nadutosti kojem se pridružuju bolovi u trbuhu, leđima i grčevi u jajnicima? Za vrijeme menstruacije osjećamo se umorno i nervozno, nekako nam ništa ne ide po planu. Istovremeno smo usporene, jer nam bol ponekad ne dopušta da se normalno krećemo ili uopće razmišljamo! Ipak, menstrualni grčevi su nešto s čime moramo živjeti - 80 posto žena ima simptome neugodnih grčeva iz mjeseca u mjesec. Ono što možemo je pomoći si uz neke savjete stručnjaka. Saznajte ih u nastavku.

1. Prehrana

Poćnimo s hranom. Odgovarakuća prehrana ublažit će simptome menstruacije. Jedite trešnje, borovnice, rajčicu, ribu (bogatu omega-3 masnim kiselinama), bademe. Ovakva vrsta prehrane osim svog antiupalnog karaktera poboljšava zdravlje općenito i preporuka je konzumirati ju tijekom cijele godine, ne samo u vrijeme menstruacije. 

2. Lijekovi

Aspirin, ibuprofen i naproxen idealni su kod jačih menstrualnih bolova. Najbolje ih je uzeti onaj trenutak čim osjetimo bol, makar i slabu. Jer vjerojatno će se samo pojačavati.  | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Hidratacija 

Želiš li biti fit, trebaš piti puno vode, a ona će ti i ublažiti menstrualne smetnje. Te dane treba izbjegavati i sol, koja veže vodu u tijelu i dodatno izaziva nadutost. Svakako treba izbjegavati i konzumaciju alkohola koji doprinosi dehidrataciji. Kod nekih žena menstruacije prati i proljev što je razlog više za veću konzumaciju vode.

4. Toplina 

Toplina opušta mišiće maternice pa se probaj zagrijati, bilo dekom, toplim ručnicima ili termoforom na trbuhu kako bi ublažila bolove.

5. Vježbanje

Aktivnosti poput hodanja, trčanja, plivanja, vožnje biciklom oslobađaju endorfine u mozgu koji su odgovorni za “dobro osjećanje” i sreću. Svakako ih je dobro prakticirati i u vrijeme mjesečnice.

6. Spavanje

Žene koje pate od insomnije imaju i izraženije menstrualne bolove, pa se preporučuje ići na spavanje u isto vrijeme, izbjegavati “tešku” hranu navečer, konzumirati topli napitak prije sna (mlijeko, biljno čaj) i opustiti se uz laganu glazbu.

7. Masaža

Samo 5 minuta masaže dnevno učinit će razliku! Masirajte donji dio trbuha kako bi potaknuli bolju cirkulaciju i olakšali bol koju donosi mjesečnica.  | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0