Life&style

Bloger izračunao koliko bi kućanice trebale zarađivati

Kućanica i majka puno je radno vrijeme. Američki bloger Steven Nelmes je izračunao koliko bi njegova žena zaradila ako bi joj se plaćao rad u kućanstvu

"Očevi, ne možete si priuštiti majku kućanicu“ -  naslov je teksta američkog blogera Stevena Nelmesa koji je objavio na svojoj stranici weareglory.com. Izračunao je koliko bi trebao platiti svojoj supruzi za sav posao u kućanstvu i odgoj njihova sina te je došao do zaključka da si to ne bi nikako mogao priuštiti:

„ Mislim doslovno kada kažem da si ne bih mogao priuštiti da moja supruga ostane kod kuće. Evo i zašto... Moja supruga ostaje kod kuće i brine se za našeg sina svaki dan. Mijenja mu pelene, hrani ga, igra se s njim, uspavljuje ga i utješi ga kad je uznemiren. Naravno, takvu pažnju dijete dobiva i u vrtiću. Ali je razlika u tome da je naš sin ženin jedini fokus. Ne postoje druga djeca o kojoj bi se ona trebala brinuti. Sva njezina pažnja i energija je usmjerena njemu. Naravno da je to normalno za svakog roditelja, da voli i da se brine o svojem djetetu. Ali, na primjer, dadilja za takav posao dobiva 705 dolara tjedno, 36.660 dolara godišnje: ja si to ne bi nikako mogao priuštiti.“
 | Autor:
Nelmes ističe da u osnovi postoji profesionalna usluga za svaku aktivnost koju obavlja svaka majka i kućanica, koju bi se trebalo platiti. Prikazao je koliko se te usluge naplaćaju godišnje u prosjeku:

Oko 33.500 eura košta dadilja zaposlena puno radno vrijeme godišnje.

4.700 eura – profesionalna čistačica

12.370 eura – osobni nabavljač

11.400 eura – svakodnevni kuhar

3.560 eura se plaća financijskom savjetniku za planiranje kućnog budžeta, troškova i sl...

823 eura bi Nelmes morao platiti ženi ako bi mu bila pratilja za poslovnu večeru.

1.180 eura je trošak godišnjeg pranja rublja.

Plaća koju bi imala majka i kućanica kada bi se sve njene aktivnosti klasificirale kao profesionalne usluge iznosila bi više od 66.000 eura (489 793 kuna!) godišnje.

„Moja plaća ne pokriva ono što moja supruga radi za našu obitelj. U tom smislu, ne bih si je mogao priuštiti kao radnu snagu. Totalno sam zakazao u tome da joj odam priznanje koje zaslužuje. Jer sve stvari koje ona radi za mene i našu obitelj ne radi zbog plaće. Na čudan način joj sada pokušavam reći koliko je cijenim kao ženu, kao majku i kao osobu koja je uvijek tu za mene i moj je oslonac u životu“ , napisao je Nelmes.

Photo: None

Komentari 0