Life&style
Venecijanski filmski festival

Bliži se slavni Venecijanski filmski festival, ovo je 10 filmova na programu koje želimo gledati

  • Globalno cijenjeni Venecijanski filmski festival traje od 30. kolovoza do 9. rujna
  • Štrajkovi glumaca doveli su produkcije i promotivne turneje diljem svijeta do zastoja, dok se nastavljaju pregovori o poštenom dogovoru s tvrdoglavim producentima i voditeljima studija, pa se raspored u Veneciji mijenjao
  • Ali, usprkos svim 'nedaćama', donosimo uži izbor filmova na koji definitivno treba obratiti pažnju i jednostavno uživati u gledanju 
  • Pročitaj više: Evo što nas čeka na 25. Motovun Film Festivalu, možda i posljednjem u bajkovitom gradiću na vrhu brežuljka

Ubrzo nakon što je započeo štrajk glumaca, prethodno najavljeni uvodni film 80. izdanja Venecijanskog filmskog festivala, željno iščekivani film 'Challengers' Luce Guadagnina, sa Zendayom i Joshom O'Connorom u glavnim ulogama, povučen je, a datum prikazivanja pomaknut je na 2024. godinu. To je potaknulo glasine da bi i neki drugi holivudski blockbusteri mogli slijediti taj primjer, pretvarajući Veneciju, jedno od najučinkovitijih lansirnih mjesta u industriji za kandidate za Oscara, u 'paneuropski festival'.

Ali nekako, unatoč predviđanjima, festival prkosi svim sumnjama, isporučujući prepun i zastrašujuće dobar postav filmskih djela koji kombinira europska umjetnička izdanja s onima koji se nadaju visokobudžetnim nagradama. Bilo je nekih značajnih izostanaka (mnogi su se nadali da će vidjeti i 'Saltburn' Emerald Fennella i 'Napoleona' Ridleyja Scotta) te nekoliko 'kontroverznih' izdanja (novi filmovi Woodyja Allena, Romana Polanskog i Luca Bessona. Ali, Venecija će se nastaviti, uglavnom nepromijenjena u odnosu na prethodne iteracije. Međutim, štrajk će, s pravom, ostati u središtu pozornosti gostiju.

Možda vas zanima Film u šumi: Kolovoz na Tuškancu u društvu Amarcorda i Barbie, Oppenheimera i Piana Rubrika Life&style Life&style

U nastavku donosimo izbor od 10 filmova koje vrijedi pogledati...

'Priscilla'

Godinu dana nakon sjajnog 'Elvisa' Baza Luhrmanna, Sofia Coppola se vraća s još glamuroznijim biografskim filmom, ali ovaj put su reflektori upereni na suprugu (Cailee Spaeny) kralja rock and rolla (Jacob Elordi). Očekuj blistavu modu 60-ih i opojnu dozu tinejdžerske žudnje...

'Poor Things'

Nastavak  filma 'The Favorite' Yorgosa Lanthimosa prikazuje ponovno ujedinjenje s Emmom Stone u ovoj suludoj, nadrealnoj znanstveno-fantastičnoj fantaziji koja prati mladu ženu koju je vratio u život neortodoksni znanstvenik (Willem Dafoe) i koja kreće u epsku avanturu kroz Europu 19. stoljeća.

'Ferrari'

Adam Driver i Penélope Cruz glume Enza i Lauru Ferrari, par koji je izgradio carstvo luksuznih sportskih automobila koje još uvijek nosi njihovo ime. Ovo je prvi film Michaela Manna nakon gotovo desetljeća, a fokusira se na buran brak Ferrarija, te legendarnu talijansku utrku 'Mille Miglia'.

'Maestro'

Još jedna poznata veza stavljena je pod mikroskop u prvom redateljskom nastupu Bradleyja Coopera, ona Leonarda Bernsteina, kojeg glumi sam Cooper, i glumca Felicija Montealegrea (Carey Mulligan), s kojim je proveo gotovo tri desetljeća dok je napredovao kako bi postao jedan od najplodnijih dirigenata i skladatelja svog vremena.

'Origin'

Jedno od najuzbudljivijih iznenađenja je ova uzbudljiva drama Ave DuVernay, temeljena na hvaljenom nefikcijskom bestseleru 'Caste: The Origins of Our Discontents', dobitnice Pulitzerove nagrade Isabel Wilkerson. Ispitujući rasizam u Americi u odnosu na sustave Indije i nacističke Njemačke, glume Aunjanue Ellis-Taylor, Niecy Nash-Betts i Audra McDonald, a autorica će ući u povijest kao prva Afroamerikanka koja je predstavila film na festivalu u Veneciji.

'The Killer'

U najnovijem krvavom trileru Davida Finchera, Michael Fassbender glumi metodičnog, hladnokrvnog ubojicu koji čeka svoju sljedeću žrtvu, to jest, sve dok ne počne razvijati savjest i strah da će izgubiti razum. Zvjezdana podrška su mu Tilda Swinton i Charles Parnell.

'Evil Does Not Exist'

Još jedan neočekivani dodatak festivalskom programu je ova fascinantna drama u kojoj glumi Hitoshi Omika i označava povratak redatelja Ryusukea Hamaguchija nakon Oscara za 'Drive My Car'. Film prati oca i kćer koji žive u uspavanom selu u blizini Tokija koje je iznenada zahvaćeno nemirima kada ga tvrtka za glamping odabere kao mjesto za smještaj sljedećeg odmarališta, unatoč zabrinutosti da bi time ugrozili okoliš i svoj tradicionalni način života.

 | Autor: Courtesy of Neopa/Fictive Courtesy of Neopa/Fictive Foto: Courtesy of Neopa/Fictive

'Finalmente L’alba'

U srcu ove drame je Rebecca Antonaci, koja utjelovljuje ambicioznu glumicu razrogačenih očiju koji ide na audiciju kao statist i završava na fantastičnom filmskom setu prepunom slavnih imena u industriji koje glume Lily James, Rachel Sennott i Joe Keery.

'The Wonderful Story of Henryj Sugar'

Samo nekoliko mjeseci nakon debija s 'Asteroid Cityjem' u Cannesu, Wes Anderson vraća se kako bi oduševio još jedan europski festival s novim izdanjem: 37-minutnim djelom inspiriranim istoimenom otkvačenom kratkom pričom Roalda Dahla o čovjeku koji se razočara u svoje vlastito bogatstvo. Kao što se i moglo očekivati od idiosinkratičnog američkog filmaša, prikazuje nevjerojatno zvjezdanu glumačku postavu koja uključuje Deva Patela, Bena Kingsleya, Benedicta Cumberbatcha, Ralpha Fiennesa i Richarda Ayoadea.

'El Conde'

Prije nego što vidimo njegov predvidljivo zanosan pogled na život operne pjevačice Marije Callas, koju tumači Angelina Jolie, Pablo Larraín vraća se u svoju domovinu s ovom mračnom komedijom koja zamišlja paralelni svemir u kojem se nalazi pokojni čileanski diktator Augusto Pinochet (Jaime Vadell) kao vampir star 250 godina. Živeći u trošnoj vili na južnom dijelu kontinenta, nastavlja hraniti svoj apetit za zlom kako bi se održao, djelujući kao snažan podsjetnik na podmuklu i uvijek prisutnu opasnost od fašizma.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, film 'El Conde'

Možda vas zanima Na filmu jedno, u stvarnom životu sasvim drugo - ovi glumci su se mrzili na setu Rubrika Stars Stars
Photo: Everett Collection
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    legendarni festival