Life&style

Bliži se osamnaesti Crtani romani šou

I ove će godine, od 15. do 17. svibnja, svi ljubitelji stripa imati priliku uživati u bogatom programu osamnaestog izdanja Međunarodnog festivala stripa, Crtani romani šou. Festival će se drugu godinu za redom održati u HDLU, popularnoj „Džamiji“ te u Kinu Grič, gdje će se tijekom trajanja festivala održati Revija Super Filmova.

Crtani romani šou i ove će godine ugostiti zvučna imena iz svijeta stripa pa će se tako publici predstaviti Pierre Alary (Belladonna, Silas Corey), Didier Pasamonik (teoretičar, kustos i urednik), Goran Parlov (Tex, Punisher, Starlight), Milorad Vicanović – Maza (Divlji vjetar, Jour J, Lady Spitfire, Wunderwaffen, Distractions), Daniele Bigliardo (Dylan Dog), Fabio Celloni (Dylan Dog, Brad Barron), Mauro Laurenti (Zagor), Eleonora Lola Airaghi (Dylan Dog, Legs Weaver) i Francis Valles (Gospodari ječma).

 | Autor:

Kao posebnog gosta treba izdvojiti veličanstvenog Alfonsa Fonta (Tex, Clarke i Kubrick, Priče iz nesavršene budućnosti, Jon Rohner), kultno ime devete umjetnosti, iznimnog crtača koji je utjecao na brojne generacije mlađih kolega, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta. Autori će se tijekom festivala družiti s publikom, crtati i potpisivati svoje radove, govoriti o sebi na tribinama, a osim toga, publika će moći prisustvovati i raznim predavanjima i promocijama.

 | Autor:

Posebno nas veseli najaviti izložbu „Dylan Dog – Ljepota tmine“, posvećenu omiljenom detektivu noćnih mora uz kojeg su odrasle generacije, kojeg će u svojim originalnim interpretacijama predstaviti talijanski strip autori Daniele Bigliardo, Lola Airaghi i Fabio Celoni. Izložba će biti postavljena u galeriji Pm i bit će otvorena cijelo vrijeme trajanja festivala. Uz fantastičnog  Dylana Doga, nastavljamo tradiciju od prošle godine i u okviru izložbe „Made in Cro vol. 2“ pažnju posvećujemo aktivnoj hrvatskoj strip sceni i domaćem strip tržištu. Po prvi put ove godine organizirali smo i izložbu prekrasnih skulptura i figurica poznatih likova iz pop kulture, poput Terminatora, Batmana, Wolverinea, Indiane Jonesa i niza drugih. Svečano otvorenje izložbi i festivala planirano je u petak u 20 h.

 | Autor:

Publici će biti i predstavljena i originalna djela gostiju festivala Alfonsa Fonta, Maura Laurentia,Milorada Vicanovića Maze i Francisa Vallesa.

Gospodin Pasamonik će također u ulozi urednika pregledavati radove crtača koji se žele probiti u svijetu stripa.

 Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti svoja najnovija izdanja i na taj način omogućiti publici godišnji pregled produkcije stripa u Hrvatskoj, a bit će moguće nabaviti i razne stripove iz inozemstva.

Ove smo godine pripremili prave poslastice upravo za naše najmlađe posjetitelje: uz već uhodani natječaj za buduće zvijezde hrvatskog stripa do 15 godina starosti, „Mladi lav“, koji je ove godine održan na temu „Dvorac“, pripremili smo i Erste školu crtanja stripa koja će se održavati sva tri dana festivala te CRŠ šminkeraj, u sklopu kojeg će tim vizažistica na licu mjesta svako dijete pretvarati u omiljenog super junaka. A da bi u festivalu jednako uživali i njihovi roditelji pobrinuli smo se kroz CRŠ igraonicu - festival za mamu i tatu, organiziranu igraonicu u sklopu koje će se djeca moći igrati sa strip figuricama i igračkama, a sve pod budnim okom naših babysitterica.

                                                                                                                                 | Autor:

U kinu Grič će se paralelno s programom u HDLU održavati Revija Super Filmova tijekom koje će posjetitelji moći gledati recentne filmove nastale po stripu. Kino Grič mjesto je i festivalskih tuluma koji će se održavati od 22 sata.

Kostimirani strip junaci moći će se i ove godine natjecati za titulu najboljeg u sklopu B.netovog cosplay natječaja, a nagrade će se dodijeliti u subotu u 20 h.

Ulaz na sve programe u sklopu 18. CRŠ-a je besplatan. Više informacija o festivalu dostupno je na FB stranici  ili na web-stranici.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Photo: None

Komentari 0