Life&style
1/16

Blagovaonice – središte topline vašeg doma

Bilo je riječ o blagovaonici kao zasebnoj prostoriji ili kao dijelu neke prostorije (dnevni boravak ili kuhinja), ovaj dio doma mjesto je u kojem se okupljaju obitelj i prijatelji, stoga se s pravom može nazvati 'središtem' topline svakoga doma.

U svakoj blagovaonici najvažniji su sljedeći komadi namještaja – stol, stolice i komoda/ormar. Na navedenu 'bazu' namještaja se kasnije mogu dodavati, sukladno uočenim funkcionalnim i estetskim potrebama i ostali elementi (tepih, dodatni stolić za odlaganje predmeta, dekorativni elementi poput slika, svijećnjaka, i sl.).

 | Autor: AS Creation AS Creation

Osnovni namještaj i male blagovaonice

Dobar izbor stola (najčešći oblici su četvrtasti, ovalni i okrugli) najvažniji je za optimalno opremanje svake blagovaonice. U manjim prostorima valjalo bi izbjegavati masivnije stolove većih dimenzija, jer se na taj način stvara dojam 'pretrpanosti' i narušava osjećaj komfora koji je u ovoj prostoriji vrlo važan. Preveliki stolovi neće ostaviti niti dovoljno mjesta za (barem jednu) komodu ili koja će se pokazati neprocjenjivom za odlaganje svega što je u ovoj prostoriji potrebno imati 'pri ruci' - pribora za jelo, stolnjaka, čaša i sl. Manji okrugli ili četvrtasti stolovi (do četiri osobe) izrađeni od laganijih materijala, pokazat će se dobrim rješenjem za ovakve prostore (ovalni stolovi se obično izrađuju za šest osoba, stoga ih preporučujem za srednje ili veće blagovaonice). Dodatni bonus su svakako stolovi koji imaju mogućnost rastezanja. Ako je prostor za blagovanje iznimno malen, predlažem da na jedan kraj stola umjesto stolica postavite klupu ili se odlučite za klasičnu kutnu garnituru.

 | Autor: IKEA IKEA

Nakon izbora oblika i veličine stola, u manjim je blagovaonicama važno izabrati i dobar bazični kolorit – kao i za sve ostale manje prostore, predlažem upotrebu svijetlih i nježnijih tonova koji će stvoriti osjećaj prostranosti i čistoće. Ako ste pak ljubitelj žarkih boja, savjetujem da ih koristite na način da osnovni tonovi budu bilo koje nijanse bijele (bež, bijela kava, slonova kost…) koju potom kombinirajte s jednom ili najviše dvije žarke boje (primjerice žarko žutom, crvenom ili narančastom). Za manje blagovaonice odlične su stolice s ravnim nogicama (ako su nogice izbočene prema van, oduzet će dragocjen  prostor i zapinjati jedna za drugu), kao i stolice na rasklapanje.

 | Autor: IKEA IKEA

Ako je blagovaonica u zasebnoj prostoriji, ona se može urediti u bilo kojem stilu. Ako je pak dijelom dnevnog boravka ili kuhinje, blagovaonica je idealno u istom stilu kao i ostatak prostora. Dok su stol i stolice idealno u jednom stilu, to nužno ne vrijedi za komode i ostale (dekorativne) elemente. Blagovaonica će dobiti na dinamici ako se uz primjerice minimalistički stol i stolice nađe neka 'retro' garnitura ili antikni svijećnjaci. Ipak, za ovakva rješenja miješanja stilova predlažemo prethodno savjetovanje sa stručnjacima.

 | Autor: IKEA IKEA

U manjim blagovaonama nemojte stavljati velika rasvjetna tijela, već radije manjih dimenzija ali jačeg intenziteta. Najjače svjetlo neka dolazi iz rasvjetnog tijela smještenog nad sredinom stola za blagovanje. To glavno svjetlo u pravilu treba biti visilica odnosno luster obješen nešto niže nego što bi to učinili u ostalim prostorijama, na visinu od oko 200 cm tako da je svjetlo što bliže stolu čime se postiže osjećaj intimnosti i topline. Dodatna rasvjeta je poželjna i to kao stajaće podne lampe ili manje stolne lampe na komodi.

Velike blagovaonice

U velikim, prostranim blagovaonicama vrlo će lijepo izgledati veliki stolovi četvrtastog oblika (idealno za velike obitelji i one koji često primaju veći broj gostiju). Ovakav stol će već svojim dimenzijama djelovati otmjeno, a nadopunjen stolicama s višim naslonima za leđa i ruke odisat će atmosferom svečanosti. U iznimno velikim prostorima dobro će 'sjesti' i veliki okrugli stolovi.

 | Autor: IKEA IKEA

Za klasične prostore predlažem četvrtaste ili okrugle masivne drvene stolove i stolice (posebno su pogodne izrezbarene drvene stolice u kombinaciji s kožom), dok za  kontinentalnu varijantu rustike savjetujem četvrtaste masivne stolove jednostavnih linija (bolje su stolice koje nemaju naslone za ruke). U suvremeno uređenim prostorima lijepo će izgledati veliki stakleni ili aluminijski stolovi u setu sa stolicama istog materijala.

 | Autor: IKEA IKEA

Najjače rasvjetno tijelo u prostoriji postavite nad sam stol, a posebnu pažnju posvetite dodatnim ambijentalnim rasvjetnim tijelima, koje će ovaj prostor učiniti još ugodnijim za boravak.

Opći savjeti

  • U manjim blagovaonicama, ali i onima većim uređenima u minimalističkom stilu lijepo će izgledati prozirne plastične stolice koje daju dodatni osjećaj prozračnosti i čistoće.
  • Ako u blagovaonicu odlučite staviti tepih ili tepison, vodite računa da izaberete one koji se najlakše održavaju.
  • Stolovi su u blagovaonicama idealno smješteni blizu izvora prirodne svjetlosti.
  • Komode su višestruko korisne - osim što se u njih može smjestiti sve što nam treba u blagovaonici biti pri ruci, gornje plohe komoda postužit će za odlaganje tanjura i pladnjeva prilikom posluživanja obroka.
  • Oprez! Veliki okrugli stolovi mogu otežati komunikaciju zbog veće udaljenosti osoba na suprotnim stranama.
  • Za najugodnije blagovanje, svaka bi osoba za stolom morala imati za sebe 'rezerviranih' barem 65 cm. 
Photo: IKEA

Komentari 0